Februari 2008

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine februari 2008.

DOSSIER: Paardenmiddel tegen de ecologische crisis: ‘Eet minder vlees!’
Twee zorgwekkende trends sloten 2007 af: stijgende voedselprijzen en stijgende energieprijzen. Beide fenomenen hebben alles te maken met slinkende voorraden, de opwarming van de aarde en een groeiende wereldbevolking die een graantje wil meepikken. De klimaatverandering hebben we leren associëren met de transport- en industriesector. Maar ook onze dagelijkse portie vlees is een deel van het probleem. Een dagje zónder, kan ons al aardig op weg helpen om de huidige milieucrisis af te remmen. In Nederland is de politieke discussie hierover alvast op gang gekomen.

Röntgenfoto: Congo één jaar na de verkiezingen
Zijn er één jaar na de verkiezingen in Congo al positieve evoluties merkbaar? In Noord-Kivoe valt weinig goed nieuws te rapen maar in Katanga maakt een gouverneur wel het verschil. Daardoor komt president Joseph Kabila onder druk te staan om ook iets te tonen. Kabila rekent vooral op zijn deal met de Chinezen. MO* kon de fameuze contracten met China inkijken en ziet daarin inderdaad kansen. Maar voorts blijft de disfunctionele Congolese overheid als een molensteen op het land liggen.

Experts over de nieuwe generatie jihadi’s: ‘Een bende amateurs’
Opvallend in de berichtgeving over het recente terreuralarm in België was de afwezigheid van goedgeïnformeerde terrorisme-experts binnen parlementaire en academische kringen. Nochtans heeft het publieke debat baat bij weldoordachte analyses die de “dreiging” in een ruimer kader plaatsen –zoals het nieuwe terrorismeboek dat professor Rik Coolsaet deze maand publiceert. MO* zet de belangrijkste conclusies van het boek op een rijtje.

Kaliningrads verloren vrijheid
Kaliningrad is een curiosum op de Europese stafkaart: een stukje Rusland volledig ingekapseld tussen de Baltische zee en de Europese Unie. Tot 1991 verboden terrein voor westerse bezoekers, vandaag trekpleister voor Duitse heimweetoeristen. De inwoners van de enclave zagen de voorbije jaren hun welvaart stijgen maar hebben wel aan bewegingsvrijheid ingeboet. ‘Even met mijn gezin op bezoek bij vrienden net over de grens kost 175 euro.’

VN blijft weg uit Somalië
Een kleine tweeduizend soldaten van de Afrikaanse Unie probeert in wespennest Somalië de overgangsregering te beschermen en de vrede te herstellen. MO* sprak met speciaal VN-gezant voor Somalië Ahmedou Ould Abdallah over de explosieve situatie in de regio. ‘De Somaliërs moeten hun land zelf weer in handen nemen.’

België in de Veiligheidsraad
Met een zitje in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties speelt België twee jaar mee in de eerste divisie van de geopolitiek. Halfweg het mandaat maakt MO* de balans op.

Bolivia: buigen of barsten
2008 wordt een beslissend jaar voor het voortbestaan van Bolivia. In verschillende referenda moeten de Bolivianen hun stem uitbrengen over cruciale kwesties zoals de nieuwe grondwet, de omvang van het grootgrondbezit en zelfs het aanblijven van de president. Het land reageert verdeeld, letterlijk en figuurlijk.

Turkmenistan: Stalin in Las Vegas
Asjchabad, de hoofdstad van Turkmenistan, heeft alles van een themapark: neon, netheid en nep. Alleen de stilte en de repressie zijn echt. En de harde valuta die opborrelen uit de enorme olie- en gasreserves. Een beeldimpressie vanuit een van de meest bizarre, harde dictaturen anno 2008.

Interview met Naomi Klein: ‘Ik zag de toekomst: het is moord’
Naomi Klein werd wereldberoemd met No Logo, het boek dat bij het begin van deze eeuw de salontafels van alle andersglobalisten sierde. Eind 2007 publiceerde ze een écht onmisbaar boek voor wie zich afvraagt wat er in de wereld gebeurt, en waarom. De Shockdoctrine beschrijft de manier waarop neoliberale ideologen natuurrampen en maatschappelijke turbulenties gebruiken om privatiseringen en liberalisering door te voeren. Klein vergelijkt die aanpak met de martelpraktijken in gevangenissen en elektroshocks om gedragsverandering te bekomen.

Think of One weer op stap met B’net Houaryat
Amina Tcherkich: ‘Ik ben geen watje’
Vanaf februari staan ze weer samen op de planken: Think of One, de bezielers van hun zelfverklaarde “crossover soepstijl”, en de madammen uit Marrakech. Hun nieuwe CD Camping Shaâbi is het vierde album dat de Antwerpse cultuurbohémiens met gastmuzikanten uit Marokko opnamen. Voor zangeres en percussioniste Amina Tcherkich is het samenspel met Think of One routinewerk. ‘Maar het verschil met een gewone job is dat je als muzikant niet zonder begeestering kan.’

Haïtiaanse boeren hebben talent
Haïti is een van de armste landen ter wereld. Het land heeft een geschiedenis van geweld en mislukking, wat de toestand er zowel ernstig als hopeloos lijkt te maken. Toch blijven de Haïtianen geloven in een betere toekomst. In het Creools: Aprè lapli tombe, toujou gen soley.

Fort Europa’s kille asielbeleid
België stuurt asielzoekers die elders al een aanvraag indienden zonder pardon terug. Ook al kunnen de gevolgen dodelijk zijn, zoals voor de Tsjetsjeen Isa Abubakarov. Nochtans is een humanitair asielbeleid niet verboden.

BABEL: Dounia Hania
Brussel is allang geen tweetalige stad meer, maar een broedplaats van onvermoede meertaligheid, zoals eigenlijk elke stad in België. In de nieuwe rubriek Babel licht MO* typische uitdrukkingen uit vreemde talen toe die je in de tram, basisschool of buurtwinkel kan opvangen. Vandaag: Dounia hania.

Boycot Body Shop is onzin
“Boycot The Body Shop, de verkoop aan L’Oréal was een foute boel!” Dat zegt de Britse organisatie Naturewatch. En in de Ethiscore, een ranking van ethische bedrijven, smeet de verbruikersorganisatie Ethical Consumer The Body Shop zonder pardon uit de top twintig.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.