Februari 2009

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine februari 2009.

2009 = DE GROTE KLIMAATTEST VAN DE HOMO SAPIENS
Obstakels voor de Groene Sprong Voorwaarts

Wanneer eind dit jaar de Verenigde Naties bijeenkomen in Kopenhagen, moet duidelijk worden of het mensdom echt iets wil doen aan de klimaatverandering. De weg naar Kopenhagen wordt zwaar, de ambitie is niet gering. Als het goed loopt, wordt in de schoot van de VN een geldmachine geïnstalleerd die ontwikkelingslanden toelaat versneld een groene economische ontwikkeling door te maken. Maar eerst moeten de rijke landen bindende beloftes maken over hoeveel broeikasgassen ze minder zullen uitstoten.

CORRUPTIE, ARMOEDE EN BOMBARDEMENTEN
Afghanistan is te onveilig voor het leger

Er zitten straks honderdduizend westerse militairen in Afghanistan, waaronder vierhonderd Belgen. Toch winnen de opstandelingen jaar na jaar terrein. De Navo zou zichzelf graag een overwinning cadeau doen voor zijn zestigste verjaardag, maar moet alles uit de communicatiekast halen om een vernedering te maskeren. Gie Goris ging in Kaboel en Kandahar luisteren naar wat de Afghanen daar zelf van denken. Niet embedded.

GELDSPECIALIST BERNARD LIETAER: ‘De crisis is een kans’
De Belgische geldspecialist Bernard Lietaer ziet in de financiële crisis een potentiële ramp, maar ook een kans. De kans om het soort complementaire munten te scheppen dat nodig is om de problemen van deze tijd op te lossen. Dat is overigens volop bezig, van Brazilië over Duitsland en Japan, tot Vlaanderen.

HET LAATSTE JAAR VAN DE KARDINAAL
‘Moslims zouden ook beter een Vaticaanstad hebben’

MO* sprak met kardinaal Godfried Danneels, de man die tot nader order aan het hoofd staat van de –eveneens tot nader order– grootste religie in Vlaanderen. Over godsdienst, wereldeconomie en politiek. En over het flexibele geweten en de religieuze macht.

DE “NIEUWE SJIIETEN” VAN BRUSSEL
‘We leefden in een leugen’

Soennieten die sjiiet worden –het is geen uitzondering meer. In Brussel zijn het vooral Marokkanen die de overstap maken. De Turken blijven liever Turks.

DRINGENDE MEDISCHE HULP VOOR MENSEN ZONDER PAPIEREN
‘Hulp vragen heeft iets vernederend’

Mensen zonder wettig verblijf hebben quasi geen rechten op sociale zekerheid in België. Daarop bestaat één grote uitzondering: de dringende medische hulp. Voor patiënten zonder wettig verblijf is het een welkome steun, voor hulpverleners is het vaak een administratief kluwen.

YOUSSOU N’DOUR, DE STEM VAN SENEGAL:
‘De financiële crisis maakt me optimistisch’

Youssou N’Dour (49) is de bekendste Afrikaanse muzikant uit de geschiedenis. In 2007 werd hij door Time zelfs uitgeroepen tot een van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld. Naar aanleiding van de nieuwe documentaire Youssou N’Dour. I bring what I love sprak MO* in Amsterdam met de stem van Senegal.

LIBIË VEERTIG JAAR NA DE COUP
‘Kadhafi heeft Europa nodig’

Libië onderhandelt sinds november met de Europese Unie over financiële en technische hulp. Eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner reist begin jaar zelfs af naar het land van kolonel Kadhafi. Libië bulkt van de petrodollars en heeft eigenlijk geen nood aan aalmoezen uit Europa. Maar de voormalige schurkenstaat wil wel erkenning door het Westen, dat Kadhafi zolang verguisd heeft.

(OVER)LEVEN OP DE CONGOLEES-OEGANDESE GRENS
Osama en de veertig smokkelaars

Getergd door decennia oorlog en armoede storten steeds meer Congolezen zich in de bloeiende grenshandel, tussen de corrupte ambtenaren en smokkelaars op de grens met Oeganda. Terwijl bij Goma het leger een hevige strijd voert met generaal Nkunda, vliegen hout, koffie en goud er vlotjes over de toonbank. Welkom in Kasindi, waar Osama Bin Laden en Bob Marley de beste vrienden zijn.

Fotoreportage: De cocaïnejungle
Onder het dichte bladerdek van het Colombiaanse Amazonewoud schuilen gesofisticeerde laboratoria. Cocabladeren worden er gemarineerd in een toxische, chemische brij om uiteindelijk richting wereldmarkt te vertrekken in de vorm van het witte poeder dat zo’n opgang maakt in Europese en Amerikaanse discotheken. Welkom in de frontlinie van de cocaïne-oorlogen.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.