Februari 2010

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine februari 2010.

DE IMPACT VAN DE ECONOMISCHE CRISIS
Een op vijf Vlamingen vertrouwt zijn bank niet meer
Zes procent van de Vlamingen is van bank veranderd als reactie op de financiële crisis –enorm veel volgens specialisten. Een kwart zag zijn inkomen verminderen, en een op vijf vertrouwt zijn bank niet meer. Dat zijn enkele opvallende resultaten uit de peiling die MO* liet uitvoeren over de aanpak van de economische crisis.

DE IMPACT VAN DE KLIMAATCRISIS
Zes op tien Vlamingen wil zware terreinwagens verbieden
Een op twee Vlamingen vindt dat er een CO2-taks op vleesconsumptie mag komen, zes op tien wil zware terreinwagens verbieden en zeven op tien vindt dat politici veel te traag reageren. Vlaanderen denkt groen, zo blijkt uit een enquête over de klimaatcrisis die MO* liet uitvoeren.

VROUWENRECHTEN OP DE WESTELIJKE JORDAANOEVER
Van kantoorfeministen tot desperate housewives
Palestijnse vrouwen zijn met stip de best opgeleide van de hele Arabische wereld. Toch tref je ze zelden aan in hoge functies maar lijken ze veroordeeld tot een leven aan de haard. Terwijl opiniemakers zich het hoofd breken of dat de schuld is van de bezetting of de patriarchale samenleving, laten hervormingen op zich wachten.

INTERVIEW MET ISLAMSPECIALIST OLIVIER ROY
‘We begrijpen niets van de nieuwe godsdienstigheid’
Het debat over cultuur en religie gaat eigenlijk over de manier waarop Europa zijn eigen toekomst en zijn relatie met de rest van de wereld wil vormgeven. Omdat het gesprek hierover meestal vastloopt in schel geschreeuwde clichés, legde MO* een aantal prangende vragen voor aan Olivier Roy, een échte kenner van islamisme, godsdiensten en terrorisme.

ROMA IN GENT
‘Iedere grote stad heeft een aanzuigeffect’
De instroom van Roma uit Oost-Europa is geen nieuw fenomeen voor Gent. Begin november troffen welzijnswerkers een veertigtal Roemeense Roma aan in de Wondelgemse Meersen, maar Slovaakse Roma migreerden al eind jaren negentig.

ESSAY HERMAN PORTOCARERO
HOE EVOLUEERT DE RELATIE TUSSEN DE VS EN ZUID-AMERIKA?
2010 wordt een belangrijk jaar voor de relatie tussen Noord- en Zuid-Amerika. De spanningen tussen Washington en Venezuela lopen op, de Brazilianen kiezen een nieuwe president en Obama dreigt de kans te missen om eindelijk iets te doen aan de gedateerde boycot tegen Cuba. MO* vroeg de Belgische diplomaat-auteur Herman Portocarero om een voorbeschouwing, zijn persoonlijke visie op de Amerika’s .

SOEDAN
Tussen luchtspiegelingen en donkere wolken
Terwijl islamistische generaals, paramilitairen en internationale instellingen (bek)vechten over olie, gerechtigheid en identiteit, strijden de Soedanezen voor het recht om zelf hun toekomst te bepalen. De komende twee jaar worden cruciaal voor Soedan: gewapende vrede of opnieuw open oorlog?

SANS-PAPIERS
Een stap dichter bij de Eiffeltoren
Bijna tien jaar woonden ze in België zonder papieren, maar in 2010 krijgen ze hun vaste verblijfsvergunning. De Pasalics vertellen wat die papieren toekomst voor hen betekent.

VEILIGHEID VERSUS ONTWIKKELING
‘Een conflict dat voorkomen wordt, staat niet in de krant’
Extreme armoede en honger leiden bijna altijd tot gewapende conflicten. En oorlog maakt ernstige ontwikkeling zo goed als onmogelijk. Veiligheid en ontwikkeling vormen dan ook de siamese tweeling van de internationale politiek in 2010. De realiteit in Afghanistan toont tegelijk de vanzelfsprekendheid én de gevaren van dat nieuwe denkschema. 

OPINIE TINE DANCKAERS
Jemen: met dank aan Al Qaeda?
Op kerstdag 2009 werd in Detroit een aanslag verijdeld op een Amerikaans vliegtuig. De aanslag werd opgeëist door Al Qaeda in Jemen. En je zou haast denken dat dit met de volle steun was van de Jemenitische president Ali Abdulah Saleh, want die kreeg in lange tijd niet zoveel media-aandacht uit het Westen als de laatste maand. Hij liet het zich in elk geval welgevallen, samen met zijn discipelen.

FOTOREPORTAGE: GUATEMALA IN DE GREEP VAN MEXICAANS DRUGSGEWELD
De macht van de maffia
De Mexicaanse maffia –een conglomeraat met een jaarlijkse omzet van dertig miljard dollar– baande zijn weg naar de positie van machtigste criminele groep in de Amerika’s door rechters, politiemensen en aanklagers om te kopen. Nu hebben de Mexicaanse maffiabazen hun grootste aankoop ooit gedaan: een land waar zij het voor het zeggen hebben. Guatemala.

ADONIS, DE GROOTSTE ARABISCHE DICHTER
‘Het heilige boek is een val die dichtklapt’
De Arabische wereld blinkt niet altijd uit in culturele vitaliteit, maar bovendien kennen we de grote namen uit de literatuur, muziek, hedendaagse kunst en cinema niet. MO* liet de kans niet voorbijgaan toen het Moussem Festival in december de allergrootste levende dichter naar Brussel haalde.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.