MO*133

Herfst 2019

Op woensdag 4 september is de herfsteditie van MO*magazine verschenen. In deze editie focussen we op de krimpende ruimte voor het middenveld om kritiek te geven en actie te voeren. Ontdek hier de inhoud.

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 28. Je steunt daarmee ook ons journalistiek project. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Focus: Verliest het middenveld z’n stem?

Wie redt de redders?
Overheden criminaliseren ngo-reddingsschepen op de Middellandse Zee. 

‘Aanvallen op het middenveld moeten het falen van de overheid maskeren’
Lysa John van Civicus, de internationale alliantie voor burgerparticipatie, fileert de uitdagingen voor iedereen die gehoord wil worden. 

Opgepast: hier komen de burgers!
Tienduizenden betogers in de Poolse steden, maar ook gewone vrouwen op het platteland, vechten terug tegen regering, Kerk en ultranationalisten. Pieter Stockmans ging met hen praten. 

‘Braziliaanse feministen staan vandaag op de eerste rij van de strijd voor democratie’
Ultraconservatieve krachten hebben in sneltempo het Latijnse-Amerikaanse middenveld overgenomen. Socioloog Geoffrey Pleyers stelt zijn hoop op de feministische bewegingen. 
 
De Turkse middenvinger
Schrijver Ahmet Altan – al drie jaar in de gevangenis — en zijn gave tot verzet. 
 
De sterke man duldt geen krachtige tegenstem
Een activist die in elkaar geslagen wordt met ijzeren staven. Een vrouw die naar de gevangenis moet voor haar protest tegen landroof. Het is gevaarlijk leven voor activisten in Thailand en de Filipijnen. 
 
De grote verdwijntruc van de integratiesector
Waar is de integratie naartoe, als dat woord zelfs niet de startnota voor de regeringsonderhandelingen haalde? Tine Danckaers zocht het uit. 

Indianen wachten hun doodvonnis niet af
De Braziliaanse president Bolsonaro breekt de rechten van de inheemse bevolking in sneltempo af: ‘Breng volk op de been en verdrijf hen.’
 
De kunst van het verzet
Zimbabwe na dictator Mugabe is een land van angst en zelfcensuur. Een van de laatste plaatsen van verzet en vrije gedachten: de kunstenaarsscène. 

Trends

En de winnaar is… De Revolutionaire Garde 
De Revolutionaire Garde versterkt haar indrukwekkende almacht over de Iraanse economie en politiek. 

Bergen korrels op het strand
De plasticindustrie verliest duizend miljard plastic korrels in rivieren en oceanen. Wereldwijd, en elk jaar. Tine Hens nam het lek van de plasticindustrie onder de loep.

Blijven of migreren, zwijgen of protesteren?
Drugs- en bendegeweld, de klimaatverandering, een bijna-dictatuur, armoede. Waarom zouden inwoners van Centraal-Amerika nog blijven?

India voelt het aan zijn water    
In India vallen doden door overstromingen én door gebrek aan schoon water. Met traditionele methoden en een ministerie van Water gaan de Indiërs op zoek naar oplossingen. 
 
Europa stopt migratie uit Eritrea niet, het effent de weg
Europees geld voor nieuwe wegen houdt de dictatuur in Eritrea gewoon in stand, want ze worden aangelegd door burgers in oneindige dienstplicht. 

Verhalen 

‘Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke acties’
Het is de hoogste tijd om te staken voor klimaatbeleid, vindt journalist en klimaatactivist Bill McKibben. Individuele gedragswijzigingen? ‘Mooi, maar onvoldoende.’ 

Zwart zijn als poëzie in Saoedi-Arabië
Auteur Sulaiman Addonia was tien toen hij naar Saoedi-Arabië vertrok, achterop een vrachtwagen. Die dag deed zich een klein maar belangrijk voorval voor.
 
Syrische kinderen van de rekening
‘Mama, dood mij! Ik wil niet terug naar Syrië.’ Libanon kiest voor een eindeloos “tijdelijk” opvangbeleid van Syrische vluchtelingen. Voor de kinderen zijn de gevolgen rampzalig. 
 
Recensies 
John Vandaele las vijf boeken die je helpen om China beter te begrijpen. 
 
MO begrijpt ‘t niet zo
Cartoons van Lectrr

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 28. Je steunt daarmee ook ons journalistiek project. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur