Lente 2016

Het lentenummer van MO*magazine is op 2 maart verschenen. De focus van dit nummer ligt op de groeiende rol van China in de wereld. Ontdek hier de inhoud.

  • De cover van het lentenummer van MO*magazine: China made it!
  • Deze editie van MO*magazine focust op de groeiende invloed van China in de wereld.
  • © Dolmen Oslo Interview met Amira Hass, Israëlische correspondente in de Bezette Gebieden. © Dolmen Oslo
  • © Bart Lasuy Interview met historicus en filosoof Philipp Blom: 'We voelen de noodzaak om te veranderen nog te weinig' © Bart Lasuy

Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 5,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 20. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

TRENDS

Voorwoord Gie Goris: Noodhulp voor Brussel
Het is heel normaal dat witte boorden carrière maken door te spreken in naam van blauwe boorden.

In beeld: Noodhulp heeft culturele revolutie nodig
Op 25 april is het een jaar geleden dat een zware aardbeving de Himalayastaat Nepal door elkaar schudde. De wereld reageerde met massale noodhulp. Maar zoals meestal bij dergelijke operaties komt er achteraf evenveel kritiek als appreciatie. Op de World Humanitarian Summit, die in mei plaatsvindt in Istanboel, zouden de grote lijnen voor een betere hulpverlening uitgezet moeten worden. MO* vroeg François Grünewald, algemeen en wetenschappelijk directeur van het onderzoeksinstituut Groupe Urgence Réhabilitation Développement, wat er goed en wat er mis liep met de humanitaire respons op de aardbeving in Nepal.

De vluchtelingentrends van 2016 - Toon Lambrechts

Een nieuwe sterke man voor de Filipijnen? - Gie Goris
Precies dertig jaar nadat de Filipijnse dictator Ferdinand Marcos verdreven werd door een geweldloze volksopstand, kunnen de Filipijnse kiezers opnieuw een “sterke man” aan de macht brengen. Een profiel van een politicus die samenwerkte met rechtse doodseskaders en nu belooft communistische guerrillero’s in zijn regering op te nemen.

Vrede op aarde, zelfs in Colombia? - Alma De Walsche
De Colombiaanse regering en de Farc-rebellen beloven tegen 23 maart hun vredesonderhandelingen af te ronden. Na meer dan een halve eeuw gewapend conflict zou dat een nieuw begin moeten zijn voor het land. Al moeten al die broze afspraken dan nog wel waargemaakt worden.  

Fabricatie van wetenschappelijke twijfel als business strategy - Vincent Harmsen
Decennialang kon de tabaksindustrie regelgeving voorkomen om zo onbelemmerd haar producten te slijten. Onderdeel van de strategie was het betalen van wetenschappers om twijfel te zaaien over de gevaren van roken. Vandaag werkt Europa aan regels voor gifstoffen die de werking van onze hormonen ontregelen. En de tactiek van de als wetenschappelijk geafficheerde twijfel lijkt bezig aan een comeback.

Amira Hass, Israëlische correspondente in de Bezette Gebieden - Gie Goris
‘Iedereen die zich tegen de nederzettingen en tegen de bezetting uitspreekt, wordt beschouwd als een verrader van land en volk’, zegt de Israëlische journaliste Amira Hass. In een gesprek met MO* heeft ze het over de apartheidspolitiek van de staat en over de krimpende ruimte voor vrije meningsuiting én voor echte oplossingen van het conflict.

FOCUS: De wereld wordt Chinees

China heeft sinds vorig jaar het grootste windpark en zonnepark ter wereld. China deed zowat alle grote internationale bedrijfsovernames in januari 2016. China wil Hollywood voorbijstreven. China laat zich meer en meer gelden in zijn omgeving.Is dat iets waar we bang moeten voor zijn of juist niet: brengt het ons een welgekomen en verfrissende nieuwe wind en nieuwe investeringen? 

In beeld: Van niet-bestaande karakters naar een denkbeeldig Rijk van het Midden - Carine Defoort & Xu Bing
De Chinese kunstenaar Xu Bing is gefascineerd door het schrift en meer bepaald door de misleiding ervan. Zijn kunstwerken kunnen daarom symbool staan voor de verleiding van visies op China.

Interview met politicoloog Yan Xuetong: ‘We gaan onvermijdelijk naar een bipolaire wereld’ - John Vandaele
John Vandaele sprak met professor Yan Xuetong, een van de leidende politieke denkers van China. Yan staat erom bekend dat hij zegt wat hij vindt, ook als dat niet strookt met de partijlijn. Eén ding is duidelijk: de wereld ziet er anders uit vanuit Beijing.

Groot, groter, China - Lucas Destrycker
Sinds eind jaren zeventig is China van een traditionele landbouweconomie tot een moderne industriële samenleving geëvolueerd. De Aziatische reus is vandaag niet alleen de grootste exporteur ter wereld, maar ook de snelst opkomende markteconomie met de snelst groeiende consumptie. In welke sectoren is China anno 2016 dominant? 

Ga en koop de wereld - John Vandaele
China heeft jarenlang geld opgepot en dat vooral uitgeleend aan de VS. Nu gebruikt het zijn geld meer zelf om de wereld te veranderen. Het wordt een wereld waarin China centraler staat – zoals een Rijk van het Midden bij zichzelf vindt passen.

Shoppen bij de Chinees - John Vandaele
Ook in België is de invloed van het grote Chinese geld voelbaar. En als het van de Vlaamse regering afhangt, mag dat best nog een beetje meer zijn.

China bouwt een nieuwe wereld - John Vandaele
China is op allerlei manieren betrokken bij de bouw van grote infrastructuurprojecten op zowat alle continenten: wegen, spoorwegen, elektriciteitscentrales, havens, metro’s… Zulke projecten veranderen dikwijls de aanblik en het functioneren van regio’s en continenten. Wat zou u vinden van een treinrit Istanboel-Beijing in twee dagen?

Hoe oorlog in Oost-Azië vermeden kan worden - Hanne Couderé
China’s militaire apparaat groeit met de dag. Dat leidt tot een wapenwedloop met de buurlanden, die de bescherming van de VS inroepen. Zolang Peking en Washington conflicten via economische weg oplossen, hoeft dat geen gewapend conflict tot gevolg te hebben.

Een miljoen Chinese levensverhalen in Afrika  - Stefaan Anrys
Het is zes uur ’s avonds en de gelagzaal van L’Orient is leeg. Twee zwarte diensters hangen rond bij de keukendeur. Onder een van de tafels gaat een dreumes voluit op zijn buik. Het is Léon. Hij is vijftien maanden. Liu Li Ping, de restauranthoudster en zijn moeder, geeft geen krimp. ‘Léon kan zelf wel opstaan’, grijnst ze ons toe. ‘Zo leert hij het snelst.’ 

De gele golf in Latijns-Amerika - Alma De Walsche
De afgelopen vijftien jaar heeft China zich steeds dieper ingegraven in Latijns-Amerika, niet alleen als opkoper van grondstoffen maar steeds meer ook als geldschieter, investeerder en projectontwikkelaar. Voor de VS is het even wennen aan een nieuwe realiteit, maar Latijns-Amerikaanse regeringen zien in de Aziatische reus een tweede kans. 

Chinese evenwichtskunst in het Midden-Oosten - Tine Danckaers 
Kunnen de Chinezen hun positie behouden in een regio waar energiegrootleveranciers Saoedi-Arabië en Iran lijnrecht tegenover elkaar staan in Jemen, Irak en Syrië? Hoe doen ze dat? Hun energiebehoeften en exportlusten bevredigen én ongeschonden tussen de conflicten van hun zakenpartners laveren? Vier Chinese Midden-Oosten-tactieken op een rij.

China en het milieu: beterschap in zicht - John Vandaele
De ene trein kan de andere verbergen. Achter het beeld van China als wereldkampioen milieuvervuiling doemt een ander beeld op: dat van China als groene koploper. De regering wil het land zelfs ontwikkelen tot een ecologische beschaving. Luchtspiegeling of werkelijkheid? John Vandaele zocht het uit in Beijing.

China wil het nieuwe Hollywood worden - Ebe Daems
China is met zijn groeiende middenklasse de snelst groeiende filmmarkt ter wereld. Na de Amerikaanse richt sinds kort ook de Europese filmindustrie de blik oostwaarts: bioscoopkaartjes zijn in China duurder dan bij ons. Wie zijn film er vertoond krijgt, heeft zijn schaapjes dus op het droge. 

Diplomatieke aanwezigheid van China in Brussel - Len Buggenhout
Het legioen Chinese diplomaten in de Belgische hoofdstad doet er alles aan om de naam van China als economisch wereldwonder hoog te houden. Er staat immers veel op het spel in wat sommigen de Europese eeuw van China noemen. Voor de zachte toets in de diplomatieke contacten speelt het Aziatische land voluit zijn grootste troef uit, want voor de snoezige reuzenpanda’s smelt iedereen.

VERHALEN

In beeld: Lange-afstandszwemmen voor vluchtelingen - Andrea Gjestvang
Nevin is vijftien. En tegenwoordig trekt ze baantjes in het zwembad van Bolu, een Turkse stad met een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Maar de enige tijd die Nevin interesseert, is de toekomstige tijd. Want wat die brengt, is allesbehalve zeker.

De normen en waarden van Philipp Blom: ‘We voelen de noodzaak om te veranderen nog te weinig’ - Alma De Walsche
Door de opwarming van de aarde krijgt het Westen fundamentele vragen over zijn samenlevingsmodel op zijn bord, aldus Philipp Blom. De vluchtelingenstroom waaraan Europa vandaag dreigt te bezwijken, is een symptoom en geen oorzaak van de diepe crisis. Blom ziet twee mogelijke reacties. Of we reageren met een neofascistische aanpak in de illusie alles bij het oude te kunnen houden – of we kiezen voor een op rechten gebaseerde benadering en stellen ons open voor de verandering.

Iraakse moerassen tussen eerherstel en IS - Tine Danckaers
De Iraaks-Belgische fotograaf Karim Abraheem ging in 2004 voor de eerste keer sinds 1980 opnieuw naar zijn geboorteland. Hij bezocht er voor MO* de ernstig beschadigde Iraakse moerassen in het zuidoosten, die later deels gerestaureerd werden. Anno 2016 staan de moerassen alweer voor nieuwe uitdagingen door droogte, watercliëntelisme en oorlog.

Recensie: Afghanistan op groot scherm - Gie Goris
In kranten en tijdschriften, op radio en televisie is het nauw speuren om nog nieuws over Afghanistan te vinden. Om dat tekort te verhelpen, presenteert het MOOOV-filmfestival dit jaar Afghanisan (in) Cinema: een bijzonder aanbod van documentaires en speelfilms over en vanuit het land van legende en dodelijk geweld. 

Recensie: Schrijven over Molenbeek - Samira Bendadi
Molenbeek is niet langer een gemeente, het is een begrip dat van Washington over Oostrozebeek tot Tokio radicalisering en prijsgegeven terrein oproept. Een terugkeer naar het oude dorp en de huidige stad levert nochtans meer informatie en inzicht op dan de internationale media in de aanbieding hebben, zoals uit twee recente boeken blijkt.

Recensie: Het verdriet van Indonesië - Gie Goris
De collaboratie voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog is het Belgische verleden dat maar niet voorbij wil gaan. In Indonesië is 30 september 1965 de datum waar elke toekomst over struikelt. Geschiedenis is altijd actueel, zeker als de wonden uit het verleden slecht verzorgd zijn.

Ten slotte: Lectrr

Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 5,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 20. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.