MO*131, het eerste nummer van 2019

Lente 2019

Op woensdag 6 maart is onze lente-editie verschenen. In deze editie focussen we op de Europese Unie anno 2019, maar hebben we ook nog heel wat andere verhalen en reportages in petto. Ontdek hier de inhoud.

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 28. Je steunt daarmee ook ons journalistiek project. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Voorwoord Gie Goris
Klimaat heeft geen kleur

FOCUS: De Europese Unie anno 2019

In woord
Europa is een gesprek, maar wie luistert er?

Herman Van Rompuy en Ferdi De Ville: ‘Ook wie sterk is, moet zich aanpassen’
Klopt het dat de Europese economische integratie de welvaartsstaat in Europa heeft ondergraven? En is dat de verklaring waarom de scepsis over de EU gaandeweg is toegenomen? 

‘No more mr. Nice Guy’: Denemarken neemt wraak op vluchtelingen
Leefloon en kinderbijslag afpakken. Minder rechten voor vluchtelingen dan voor eigen volk. Aanpassen of opkrassen. Integratie stopzetten en inzetten op terugkeer. In Denemarken zijn deze slogans in beleid omgezet. 

Rechten voor vluchtelingen? Minder, minder, minder!

Tachtig jaar vluchtelingen in Europa: is er eigenlijk iets veranderd?
Het Europese “vluchtelingenmanagement” begint in de zomer van 1938 in het statige Franse kuuroord Evian, bij de eerste internationale top over de vluchtelingencrisis in Europa.

Europa, Israël en de Palestijnen: Een mislukte driehoeksverhouding
‘Israëli’s zien de Palestijnen, en de rest van de Arabieren, als de eeuwenoude Europese antisemiet in een nieuwe gedaante. De Palestijnen zien op hun beurt de Israëli’s als een variant op de Europese kolonisator.’

‘Extreemrechts tast het immuunsysteem van de democratie aan’
In verscheidene EU-landen is er meer extreemrechts geweld, dat niet altijd als terreur bestempeld wordt, hoewel het vaak wél aan de wettelijke definitie van terreur voldoet.

Troeven en zwaktes van de EU in de wereld van 2020
Geopolitiek is terug van nooit weggeweest, ook al leek het vanuit West-Europa een hele tijd anders. Maar die tijd is voorbij. Europa zal meer de eigen broek moeten ophouden. Wat zijn daarbij de vooruitzichten?

Van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal naar een Unie voor Zon en Wind
Europa maakt zich op voor een klimaatneutrale economie tegen 2050. Wat betekent dat voor de grootste industriële vervuilers, en is er nog een toekomst voor de staalindustrie in een Europese Unie voor Zon en Wind?

Trends 

Centraal Afrikaanse Republiek
Voorzichtige vrede in een verwaarloosd conflict

Libië, acht jaar na de val van Khaddafi
Een stoere generaal, ronkende verklaringen en een regering die geen klap te vertellen heeft. Ziedaar Libië acht jaar na de NAVO-interventie. 

Vluchtelingencrisis Venezuela
Amerika’s grootste vluchtelingencrisis barst uit haar voegen. Reportage door Arne Gillis vanaf de Colombiaans-Venezolaanse grens.

Liggen de kiemen van de Afrikaanse Droom in de Rwandese genocide?
Een kwarteeuw geleden vond in Rwanda een gruwelijke genocide plaats en werd het land synoniem voor etnisch geweld en moorddadige politiek. Vandaag roept Rwanda bij veel Afrikaanse jongeren overal ter wereld bewondering op. 

India op weg naar de ideale hindoemaatschappij? 
Is premier Modi de wegbereider voor een religieuze natie? Of is het uiteindelijk een neoliberaal project in een saffraangeel jasje?

Verhalen

In beeld
Vrouwen met misdadig grote winstmarges

De soefi is altijd een kind van zijn tijd
Op verkenning langs de soeficentra in Andalusië, Marokko en Senegal

‘Wanneer je de pijn van de ander voelt, ben je niet meer geschikt voor de oorlog’
Conflicten treffen vrouwen anders dan mannen, maar ook onder vrouwen zijn de ervaringen divers. Colombiaanse vrouwen vertellen dat ze geen passieve slachtoffers zijn.

Schrijvers verdedigen elkaars recht op vrije meningsuiting
Russell Banks, Anthonythasan Jesuthasan en Asli Erdoğan over vrijheid, ballingschap en de vele manieren waarop vrije meningsuiting vandaag onder druk staat.

Film maken in India: creatief met censuur
De Indiase censor en de commerciële druk van de Bollywood blockbusters maken het de creatieve filmmakers in India niet makkelijk.


Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 28. Je steunt daarmee ook ons journalistiek project. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.