MO*130, het laatste nummer van 2018

Winter 2018

Op woensdag 5 december is onze wintereditie verschenen. In deze editie focussen we op migratie en mensenrechten, maar hebben we ook nog heel wat andere verhalen in petto. Ontdek hier de inhoud.

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 28. Je steunt daarmee ook ons journalistiek project. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Focus: Mensenrechten en migranten

#Wegmetonzewaarden
Voorwoord door Gie Goris

‘Niets is rationeler dan empathie’
Lydia Chagoll (87) en Luanda Casella (42) over leven en migreren

Louise Arbour: ‘Bij beter georganiseerde migratie kan iedereen voordeel hebben’
Louise Arbour had de leiding over het opstellen van het Migratiepact. ‘Hoe kun je de negatieve impact van migratie verkleinen terwijl je de positieve bijdrage maximaliseert? Daartoe zijn muren niet echt een verstandige strategie.’

In Marrakech wordt het Europees belang gediend
De Globale Compact voor veilige, ordelijke en reguliere migratie kwam te elfder ure nog onder vuur te liggen in Europa. Nochtans kan internationale samenwerking inzake migratie voor alle betrokkenen voordelig zijn.

Migratie als klimaatadaptatie
Klimaatverandering drijft mensen zelden naar andere landen, wel naar dorpen verderop. Gepland verhuizen is de essentie van migratie als adaptatiestrategie. 

Terwijl Europa zijn grenzen sluit, opent Portugal zijn armen
‘We bevinden ons in de winter van een ernstig demografisch probleem.’ Om dat probleem het hoofd te bieden, heeft Portugal 75.000 migranten per jaar nodig.

Kan Zweden Utopia heroveren?
Europese verzorgingsstaten zijn zich in alle stilte aan het aanpassen aan de steeds diversere realiteit en kijken naar Scandinavië als inspiratie. Komt het nieuwe model van sociaaldemocraten of van nationalisten?

Op zoek naar de hemel, beland in de hel
Tussen november 2013 en februari 2014 stuurde Saoedi-Arabië maar liefst 160.000 Ethiopiërs naar huis terug. Het verhaal van Habtamu en Melkam.

Oeganda: ‘Wij zijn klaar voor nog een miljoen Congolezen’
Congolezen vluchten voor dodelijk geweld en komen terecht in wat weleens ‘het beste land ter wereld voor vluchtelingen’ wordt genoemd. Maar dat beeld verhult een minder idyllische werkelijkheid.

Tunesië, land van vertrek én van aankomst
Als het aan Europa ligt, wordt Tunesië een eindstation voor sub-Saharaanse migranten die nu op bootjes de Middellandse Zee oversteken. Maar Tunesië heeft andere prioriteiten.

Trends

‘Ik vrees dat de democratie Jair Bolsonaro niet overleeft’ 
De Braziliaanse schrijver Michel Laub over zijn nieuwe president

Belangen Europese reders gaan voor op gezondheid Indiase scheepsslopers
In 2017 werden niet minder dan 835 oceaanschepen gesloopt, waarvan 80 procent op Zuid-Aziatische stranden. Vlaanderen speelt een vreemde en verrassende rol in de toekomst van sloopstranden en regelgeving.
Lees hier het volledige dossier ‘Schepen slopen, brokken maken’. 

Kernafval: Een luchtkasteel onder de grond
Er bestaat geen snelle, goedkope of eenvoudige oplossing voor kernafval. Dat bewijst Duitsland, waar men het dumpte in verlaten zoutmijnen. Het is de minder bekende erfenis van Angela Merkel

Klimaattop in Katowice, Poolse steenkoolhoofdstad
Polen was en is een steenkoolland. En dat zal het land ook nog jaren blijven, als het van de regerende PiS-partij afhangt. De 24ste klimaattop gaat door in de steenkoolhoofdstad, Katowice.

Verhalen

In Beeld: Verliefd in Istanboel
Wat blijft er nog over van de stad die hoop en verbinding tussen Oost en West symboliseerde?

AfricaMuseum: De toekomst van het verleden
Vijftien jongeren denken na over koloniale erfenis en hedendaagse beeldvorming, over hedendaags racisme en de Belgische rol in Congo honderd jaar geleden, over de superdiverse toekomst en de herinnering aan het gewelddadig ongelijke verleden.

Israël en Georgië: vraagouders en surrogaatmoeders
Waarom willen steeds meer Israëli’s een Georgische draagmoeder, en waarom willen steeds meer Georgische vrouwen als draagmoeder aan de slag gaan?

Dominique Moïsi (72) begint aan het zwaarste gevecht van zijn leven
‘Er is veel om over te wanhopen en toch ben ik hoopvol. Er staat veel op het spel en de mensen van het midden moeten nu hun nek uitsteken. Het is er de tijd naar om gepassiioneerd gematigd te zijn.’

Prikbord van Lectrr

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 28. Je steunt daarmee ook ons journalistiek project. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.