Zomer 2015

Op woensdag 3 juni is het zomernummer van MO*magazine verschenen. De focus van dit nummer ligt op samenwerking in de 21ste eeuw. Ontdek hier de inhoud.

  • (c) MO* (c) MO*
  • (c) Alma De Walsche (c) Alma De Walsche
  • (c) Giorgio Taraschi (c) Giorgio Taraschi
  • (c) Lectrr (c) Lectrr
  • (c) Katrijn Van Giel (c) Katrijn Van Giel
  • CC Gilles Tarabuiscité CC Gilles Tarabuiscité

Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 5,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 20. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

TRENDS

Voorwoord: zonder hoofdletters - door Gie Goris
Vergeet de Grote Woorden, let op de voetnoten.

In beeld: De Balkanroute - door Toon Lambrechts
De grenzen op de Balkanroute zijn minder dodelijk dan de maritieme kerkhoven in de Middellandse en de Egeïsche Zee. Minder zichtbaar ook. Ze vertonen zich als wachttorens en grensposten, als paspoortcontroles in de trein en de bus, in geïmproviseerde beschutting en slecht brandende kampvuurtjes.

Wereldwatchen: Opvallende trends deze zomer - door redactie
- Laatstekansconferentie
- Rabat-Parijs: herstel diplomatie
- ‘Eenheid’ soenni’s kraakt
- Thaise dictatuur gedoogd
- Aziëbank toont machtsverschuiving
- Castro Beach

Opinie: Er is (g)een generatiekloof binnen de vakbonden - door Laura Ritter
De vakbonden hebben de voorbije maanden een heel actieve rol gespeeld in het verzet tegen de besparingspolitiek van de Vlaamse en federale regeringen. Veel jonge Belgen zijn betrokken bij dat verzet, maar voelen zich toch niet altijd thuis bij de methodes en organisatievormen van de vakbonden. Is er sprake van een generatiekloof?

Actueel: Gezocht: doelmatig Europees asielbeleid - door Tine Danckaers
Als we de drama’s op de Middellandse Zee willen doen ophouden, moeten we het roer radicaal omgooien en voorkomen dat mensen überhaupt nog aan een dodentocht richting Europa beginnen. Volgens liberale politici als Guy Verhofstadt en Louis Michel is een van de oplossingen om asielaanvragen buiten Europa mogelijk te maken. Voer voor discussie met staatssecretaris Theo Francken, VN-instanties en specialisten migratierecht.

Reportage: Wateroorlog over de Nijl afgewend in Ethiopië - door Stefaan Anrys
Ethiopië, een van ’s werelds armste landen, bouwt in Afrika de grootste waterdam ooit, helemaal met eigen geld. Na vier jaar is de constructie van de Grote Ethiopische RenaissanceDam halfweg. Egypte, doodsbang zonder Nijlwater te vallen, dreigde in 2013 nog met bombardementen. Is een wateroorlog definitief afgewend? En kraaien alle Ethiopiërs nu victorie? MO* ging poolshoogte nemen.

Kwartaalcijfers: Oorlog in het Midden-Oosten is niet alleen een kwestie van extremisme - door Jago Kosolosky
Vorig jaar groeide voor het zesde jaar na elkaar de wereldwijde wapenhandel. Sinds het begin van de Arabische Lente in 2011 zijn vooral het Midden-Oosten, de grootste regionale markt, en Noord-Afrika verantwoordelijk voor deze trend.

FOCUS: Samenwerking in de 21ste eeuw

In beeld: Een tunnel aan het einde van het licht - door Giorgio Taraschi
Het klinkt als een voorbeeldproject. De Italiaanse regering onder Silvio Berlusconi ondertekende in 2009 een overeenkomst met de president van Montenegro, Milo Djukanovic, over de import van hernieuwbare energie uit de Balkan.

Het sprookje van de internationale samenwerking - door John Vandaele
Slagen de volkeren van deze wereld erin samen te werken aan hun gedeelde belangen – de mondiale publieke doelen – en hoe doen ze dat? Het antwoord op die vraag zal voor een groot stuk de geschiedenis van de 21ste eeuw bepalen.

‘Samenwerken’ in zes talen - door Stefaan Anrys
De woorden die mensen gebruiken om samenwerken te benoemen of te omschrijven zeggen heel veel over het belang ervan in hun samenlevingen. Een linguïstische verkenning met de hulp van Nikos Anastasopoulos, Najet Boulafdal, Alma De Walsche, Zahid Rafiq, Julie Reniers, Dorien Schelfhout en Reginald Van Colen.

Interview met Connie Hedegaard, voormalig EU-commissaris voor het klimaat: ‘Er is geen tijd meer voor verdeeldheid’ - door Alma De Walsche
De wereld van de 21ste eeuw dient zich aan als een steeds complexer kluwen van interacties. Voor een aantal problemen van planetaire omvang is er geen andere uitweg dan leren samenwerken. MO* sprak met Connie Hedegaard, Klimaatcommissaris in de vorige Europese Commissie, over het klimaatprobleem en het moeizame onderhandelingsproces.

Reportage: Nieuwe Brusseleirs doen het samen - door Najet Boulafdal
Soms geliefd, vaak verguisd: onze hoofdstad en haar inwoners komen meer dan eens in een negatief daglicht te staan. Het beeld van de afgestompte Brusselaar die schouderophalend langs brandende auto’s loopt is een hardnekkige mythe die gevoed en gecultiveerd wordt. Want de bruggenbouwers en verbinders zijn er wel degelijk, van alle leeftijden en kleuren, nieuwkomers en oudlanders.

Onlinegemeenschappen maken offline-alternatieven mogelijk - door Julie Reniers
Samenwerken was nog nooit zo makkelijk. Onlineplatformen als Wikipedia, Trustroots of HitchWiki brengen tienduizenden mensen samen en genereren kosteloze kennis, slaapplek, vervoer, eten enzovoort. Welkom in de wiki-wereld: laat je portefeuille thuis en deel je kennen en kunnen.

Reportage: Belgische samenwerking met Burundi - door John Vandaele
‘Burundi is op onze maat’, oppert minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo tijdens zijn bezoek aan het land, begin 2015. Daarmee bedoelt hij dat het voor België een geschikt land is om mee samen te werken. Velen zijn het met de minister eens: met een bevolking van tien miljoen mensen en een iets kleinere oppervlakte dan België heeft Burundi de afmetingen waardoor de Belgische inbreng er een verschil kan maken.

Vijf stellingen over de toekomst van de ontwikkelingssamenwerking - door John Vandaele
Staten hebben eeuwenlang vooral tegen elkaar gestreden – soms totterdood – maar in de jaren vijftig kwam een nieuw soort verhouding tot stand: rijke landen die arme landen wilden helpen zich te ontwikkelen, vooral door de overdracht van financiële en menselijke middelen. Maar zo zuiver, in de zin van onbaatzuchtig, was die ontwikkelingshulp nu ook weer niet.

Analyse: Het alfabet van Afghanistan. Waar is de S van Samenwerking? - door Gie Goris
2015 moest het begin worden van een nieuwe toekomst voor Afghanistan: zonder westerse troepen, maar met onderhandelingen tussen de opstandelingen en de nieuwe regering. Gie Goris ging half april in Kaboel poolshoogte nemen. Een klein alfabet van een groot probleem.

Journalistiek zonder grenzen: De heropstanding van de vierde macht - door Kristof Clerix
Wapenhandelaars, fraudeurs, spionnen, belastingontduikers, maffiosi en corrupte politici zijn gewaarschuwd: wanneer onderzoeksjournalisten over de landsgrenzen heen de handen in elkaar slaan, is geen geheim nog veilig. Anno 2015 is de vierde macht helemaal terug van weggeweest. De succesformule? Moedige klokkenluiders, de juiste technologie én een wereldwijd vertakt netwerk van onderzoeksjournalisten.

Column Mustafa Kör: Karmijnrode dagen

VERHALEN

In beeld: Salto mortale in Gaza - door Katrijn Van Giel
Het is deze maand een jaar geleden dat het Israëlische leger Gaza aanviel met een overmacht van militair materieel. Hamza en Fahed dragen, zoals vele van hun vrienden, de trauma’s van deze en voorgaande oorlogen.

Interview met Joke Hermsen: pleidooi voor een nieuwe bevlogenheid - door Alma De Walsche
Onze tijd is op een kantelpunt beland. Het oude werkt niet meer en het nieuwe laat zich nog onvoldoende ontwaren. De barensweeën zijn heftig en pijnlijk. Alleen door tijd te maken voor verstilling, krijgt nieuwe inspiratie de kans en kan er iets nieuws ontstaan. Het is een van de thema’s waarmee de Nederlandse filosofe Joke Hermsen internationale aandacht wist te trekken. MO* had een gesprek met Hermsen over Kairos en de behoefte aan een dagelijkse dosis offlinemomenten.

Maak zelf je superdiverse tv-serie: De ideale wereld is slechte televisie - door Gie Goris
Fictie die haar uiterste best doet om politieke machthebbers of actiegroepen te plezieren is onuitstaanbaar. Een ideale wereld mag een prachtige utopie zijn, hij levert meestal een slecht verhaal op. En dat geldt dubbel voor soaps en series op televisie. Maar het eeuwige herhalen van het dorpscafé vol witte tweeverdieners op de Vlaamse tv is nog irritanter. Hoe zou een spannende tv-serie in de Ware Wereld van de superdiverse stad er wél kunnen uitzien?

Stripverhaal: Eduardo Galeano’s continent van liefde en vuur - door Jeroen Janssen
Onlangs overleed de Uruguayaanse schrijver Eduardo Galeano. Een evocatie van zijn liefde voor het continent, met tekeningen van Jeroen Janssen.

Recensies
- Boeken over wahabisme en salafisme
- Boeken over de invloed van moderne informatie- en communicatietechnologieën wereldwijd

Ten slotte: Bedenk eens iets grappig Lectrr!

Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 5,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 20. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.