Juli 2008

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine juli 2008.

INDIA-SPECIAL
Wat hebben de Indiërs aan de opvallende groei van India? Eén simpele vraag, een veelvoud aan moeilijk verzoenbare antwoorden.

EEN MENS LEEFT NIET VAN ICT ALLEEN
De landbouw is schromelijk verwaarloosd in de opmars van de Indiase economie. De voedselcrisis zou wel eens de achilleshiel kunnen worden van het Indiase groeimodel. Alma De Walsche bericht vanuit Madhya Pradesh en Orissa.

DE NOODZAKELIJKE SOCIALE STRIJD
De ongelijke verdeling van de sterke economische groei bedreigt de duurzaamheid ervan. De Indiase democratie beloont echter sterke sociale organisaties vormen. John Vandaele vanuit Mumbai, Gujurat en Rajastan.

GEWAPENDE OPSTAND IN DE RODE CORRIDOR
De economische groei van de ene is de marginalisering van de andere. Dat is de conclusie die veel plattelandsbewoners trekken. In de Indiase deelstaten die over veel natuurlijke rijkdommen beschikken, profiteert de bevolking niet mee van de winsten die daarmee gemaakt worden. Een reportage van Gie Goris vanuit Jharkhand.

En verder in de India-special: Drie portretten. India in cijfers. Indiaas woordenboek.

CONGO: BOZE SPEECHES VOLSTAAN NIET
De laatste Congoreis van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht leidde alweer tot spanningen tussen België en Congo. Maar je moet niet alleen gelijk hebben, je moet het ook krijgen.

EXPORT VAN TURKSE CONFLICTEN
Seculiere en islamitische elites staan in Turkije lijnrecht tegenover elkaar met daartussen de grote massa. Is er een gulden middenweg? MO* sprak daarover met Turken uit de Belgische elite.

‘DE POLEN PLUKKEN ONZE JOBS WEG’
De Indiase sikhs, al geruime tijd de plukkers van dienst in de Haspengouwse fruitteelt, zien met lede ogen aan hoe Oost-Europese arbeiders het veld innemen.

OPINIE: GEWELD IN ZUID-AFRIKA IS MUITERIJ
Net voor Nelson Mandela’s negentigste verjaardag wordt Zuid-Afrika opgeschrikt door een nooit geziene uitbarsting van xenofobie. Is dit het einde van de regenboognatie?

INTERVIEW JIMMY CARTER
Jimmy Carter, van 1977 tot 1981 president van de Verenigde Staten, reist door het Midden-Oosten met Kofi Annan en duikt op in Nepal als waarnemer bij historische verkiezingen. Zijn uitspraken in verband met het Israëlisch-Palestijns conflict zorgen wel eens voor controverse.

DE COCAÏNESUPERMARKT VAN EUROPA
De Europese Unie ontplooit een nieuwe civiel-militaire operatie in Guinee-Bissau. EU-adviseurs moeten er de veiligheidssector helpen hervormen. Het West-Afrikaanse land is een belangrijk doorvoerpunt voor cocaïne richting Europa.

HET GAAT GOED MET ARGENTINIË, TE GOED
Tweehonderdduizend boeren betoogden eind mei in de Argentijnse stad Rosario. Niet dat het land opnieuw aan de rand van een crisis staat. De discussie draait ditmaal rond de vraag wat te doen met al het soja-geld.

REGENBOOGNATIE ZKT. STROOM
Zuid-Afrika kampt met een nijpend energietekort, dat bovendien nog jaren zal aanslepen. De stroompannes zijn een gevolg van de economische groei van de voorbije jaren, die nu door het gebrek aan elektriciteit ondermijnd wordt.

MANDELA MAGIC
De meest geharde correspondenten vallen alle wapens uit handen als ze in Mandela’s dampkring komen. De Mandela Magic. De vraag die de lezer of televisiekijker zich achteraf terecht mag stellen: als de journalisten verblind waren, hebben we dan wel de waarheid gehoord?

GILBERTO GIL: ‘DIGITALE RECHTEN VOOR IEDEREEN’
Gilberto Gil, Brazilië’s minister van Cultuur én icoon van Braziliaanse ritmes, ziet een geweldig potentieel in de digitale media en droomt ervan alle Brazilianen aan die nieuwe culturele golf te laten deelnemen. 

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift