Juli 2009

Bekijk hie de inhoud van MO*magazine juli 2009

DOSSIER: BURENNIJD EN CONCURRENTIESTRIJD IN DE GOLF
De strijd om invloed in het Midden-Oosten slaat een diepe kloof in de Golf tussen Saoedi-Arabië en Iran. Beide staten zien zichzelf als de morele leiders in de regio en proberen de moslimharten voor zich te winnen.

STRIJD OM DE ZIEL VAN PAKISTAN
Pakistan is een snelkookpan waarin armoede, etnische tegenstellingen, religieus fanatisme en internationale paranoia samen verhit worden door de uitzichtloze oorlog in buurland Afghanistan en het roekeloze gedrag van de politieke en militaire elite. MO* nam de temperatuur terplaatse op.

KRUITVAT PAKISTAN
Een overzicht van de voornaamste conflicthaarden binnen en buiten de grenzen.

KWALITEIT IS BELANGRIJKER DAN INTERCULTURALITEIT
Het inschrijvingsrecht is wettelijk gegarandeerd, maar sommige scholen zijn vindingrijk als het om het uitsluiten van kansarme en allochtone kinderen gaat.

EUROPA VERDEELT LANDEN UIT HET ZUIDEN
Botswana, Lesotho en Swaziland ondertekenden een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie. Heeft Europa daarmee ‘s werelds oudste douane-unie aan diggelen geslagen?

OVERHEID MAAKT MENSEN DAKLOOS
De Belgische asielcentra zitten overvol, niet als gevolg van een toename van het aantal asielzoekers, maar door een falend beleid. Het OCMW van Brussel daagt de bevoegde ministers voor de rechter.

OPINIE: BREEK DE BUNKER OPEN
Vlaanderen internationaal

‘GELD MOET TEN DIENSTE STAAN VAN ONTWIKKELING’
De Verenigde Naties houden van 24 tot 26 juni een topconferentie over de financieel-economische crisis. MO* sprak met twee leden van de Stiglitzcommissie, die het voorbereidende denkwerk leverde.

RWANDA: OPENHEID, ONTWIKKELING EN EEN STERKE STAAT
Rwanda is een Afrikaans land met een voluntaristische regering en een functionerend overheidsapparaat. De vraag is alleen of de regering de juiste dingen doet.

DE SLAGADER VAN MALI
De Malinezen zijn afhankelijk van de Niger, maar ze gaan niet altijd even zorgvuldig om met de bron van vruchtbaarheid. Een fotoreportage.

NICARAGUA: REVOLUTIE OP AFBETALING
Op 19 juli viert Nicaragua de dertigste verjaardag van de sandinistische revolutie. Daniel Ortega is intussen opnieuw aan de macht en het sandinisme blijft voor velen synoniem voor een rechtvaardiger wereld. Toch is er veel veranderd.

HET LAND VAN DE BLAUWOGIGE MOSLIMS
Kristien Bonneure (VRT-radio nieuwsdienst) keerde terug naar Bosnië, de plek waar in de jaren negentig Europa’s laatste godsdienstoorlog uitgevochten werd. De littekens zijn er nog zichtbaar, maar de buitenlandse extremisten lopen er wat verloren bij.

BEN OKRI: ‘IK BEN OPGEGROEID MET JONGENS DIE GEESTEN ZAGEN’
De Brits-Nigeriaanse successchrijver Ben Okri leeft met beide benen op de grond. Maar of die Europees of Afrikaans is, daar zijn we nog niet uit.

EN VERDER

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.