Juli 2010

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine juli 2010.

JEMEN
Duizend-en-één uitdagingen
Jemen kampt met ernstige veiligheidsproblemen en staat als armste Arabische staat voor duizend-en-één uitdagingen op politiek, economisch en sociaal vlak. Antiterreurprogramma’s slaan niet aan en de bestuurlijke machten zijn doordrenkt van corruptie. Is Jemen nog te redden? MO*journaliste Tine Danckaers zocht het ter plekke uit.

HET BELGISCHE EU-VOORZITTERSCHAP
‘Afspraak met de geschiedenis? Yeah right!’
Op 1 juli neemt België het voorzitterschap van de EU over van Spanje. MO* sprak met drie diplomatiek adviseurs van verschillende kabinetten die achter de schermen het programma van het voorzitterschap voorbereiden.

DOSSIER EU
De wereld heeft gemengde gevoelens over de Europese Unie
Het Belgisch voorzitterschap moet de EU door moeilijke tijden helpen loodsen. Maar hoe kijkt de rest van de wereld aan tegen de Europese constructie? MO* legde drie vragen voor aan een bont gezelschap experts uit alle windstreken.

TURKIJES EUROPESE HORIZON
Het lange wachten
Turkije hoopt onder Belgisch EU-voorzitterschap minstens één nieuw hoofdstuk te openen in de toetredingsonderhandelingen.

EU EN LATIJNS-AMERIKA OP ZOEK NAAR EEN NIEUW PARTNERSCHAP
It takes two to tango
Europa en Latijns-Amerika hebben elkaar opnieuw gevonden. Dat is toch de boodschap van de Europees-Latijns-Amerikaanse top die midden mei in Madrid plaatsvond. Maar wat betekent de hernieuwde aandacht en wie heeft wie eigenlijk nodig? MO* trok naar Madrid en ving in de marge van het feestgedruis ook kritische geluiden op.

PROFESSOR RICHARD WILKINSON OVER INKOMENSONGELIJKHEID
Een pleidooi voor rijkdombestrijding
Inkomensongelijkheid heeft niet alleen een negatieve invloed op de sociale samenhang maar ook op de gezondheid van arm én rijk. Dat bewijst Richard Wilkinson in het boek The Spirit Level. MO* sprak met Wilkinson over die spectaculaire vaststelling.

50 JAAR CONGOLESE ONAFHANKELIJKHEID
‘Onze eigen muziek moeten we importeren’
Congo bulkt van de muzikale supersterren, maar levert hun wereldberoemde rumba ook iets op voor de gemiddelde Congolees? Zijn de aanbeden muzikanten de sterkhouders van een krachtige cultuur of juist de doodgravers ervan? MO* ging de temperatuur opnemen in Congo en weet nu meer dan ooit: wij houden van het land, zijn volk en zijn muziek.

DE PORTUGEZEN VAN BRUSSEL
‘Een archipel van oude dorpsculturen’
In Frankrijk wonen 800.000 Portugese migranten, in bijna perfecte discretie. De 21.000 Portugezen van Brussel zijn minder onzichtbaar: in Elsene en Sint-Gillis tonen ze zich met cafés, clubs en vlaggen. Maar in het politieke debat of bij de verkozenen des volks blijven ze afwezig. Waarom?

VOORPUBLICATIE UIT POORT VAN DE ZON
‘Morgen zul je vreugdekreten slaken’
In de roman Poort van de zon vertelt Elias Khoury (62) het verhaal van Khaliel Ajjoeb, een verpleger in het noodhospitaal van het Palestijnse vluchtelingenkamp Shatila in Beiroet, die zijn dagen slijt aan het bed van de oud-verzetsstrijder Joenis. Zoals Sjahrazaad haar verhalen aan de sultan vertelt om zichzelf te redden, zo hoopt Khaliel met woorden een wedergeboorte van zijn leermeester en vriend te bewerkstelligen.

PALESTIJNS REGISSEUR ELIA SULEIMAN:
‘De wereld is gepalestijniseerd’
Regisseur Elia Suleiman (49) reist de wereld rond. Parijs is zijn standplaats en in Cannes werd voor hem de rode loper uitgerold –twee keer ging hij er met de juryprijs aan de haal. De regisseur van The time that remains verschijnt als een afstandelijke dandy, maar daarachter schuilt een ontembare rebel.

TRANSITIE
Het Vlaamse middenveld werkt aan transitie
Slechts weinigen ontkennen nog dat we naar een andere, groene economie moeten. Alleen blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. In Vlaanderen loopt de overgang naar een andere economie niet van een leien dakje. Dat legde ingenieur en auteur Peter Tom Jones haarscherp bloot in zijn boek Terra Reversa. Om meer beweging te krijgen, nam hij het initiatief tot een zogenaamd transitienetwerk van het middenveld.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift