Juli 2012
Bekijk hier de inhoud van MO*magazine juli 2012.
DOSSIER BRICS
De opkomende landen wuiven het neoliberalisme uit
Dat enkele grote ontwikkelingslanden een economische groeispurt doormaakten in het voorbije decennium is geen nieuws meer. Maar veel mensen ontgaat de snelheid van die evolutie. Zo steeg het aandeel van de ontwikkelingslanden in de wereldeconomie tussen 2000 en 2009 van 40 naar 50 procent (in koopkrachttermen). Die evolutie roept de vraag op in welke mate de opgang van het Zuiden de mondiale politiek zal wijzigen of nu al wijzigt. MO*journalist John Vandaele zocht het uit.
INTERVIEW MET MARWAN BISHARA, POLITIEK ANALIST AL-JAZEERA
‘Een revolutie heeft tijd nodig’
Marwan Bishara, politiek analist van Al-Jazeera English en maker en presentator van Empire, een programma dat machthebbers in de wereld en hun agenda’s bespreekt, was een van de prominente gasten op het congres over de Arabische Lente van Friends of Europe. De Arabische Lente is voor Marwan Bishara vooral een politieke revolutie van het bewustzijn. ‘Het revolutionaire zaad is gezaaid’, zegt hij. ‘Een stap achterwaarts is niet meer mogelijk’.
INTERVIEW MET PAUL GILROY OVER RACISME EN ANTIDISCRIMINATIE IN EUROPA
‘Een aanval op gelijkheid schaadt iedereen’
Eind mei gaf de Britse socioloog Paul Gilroy een openbare lezing in een propvolle aula van de London School of Economics (LSE) over de staat van de multicultuur in Groot-Brittannië. MO* polste de populaire auteur naar zijn inzichten voor de rest van Europa.
REORTAGE UIT MYANMAR: BURGEROORLOG IN KACHIN
‘Wij merken hier niets van politieke hervormingen’
In Kachin, een deelstaat in het uiterste noorden van Myanmar, woedt een burgeroorlog die het geduld van buurland China en het pas gewonnen vertrouwen van het Westen op de proef stelt. Chinese bedrijven hebben tientallen miljarden geïnvesteerd in een gebied dat veranderd is in een grote oorlogszone. MO* bezocht de regio in mei en stootte op een bitter etnisch conflict.
REPORTAGE UIT AZAWAD
Afghanistan in West-Afrika
Op 6 april 2012 scheidde het noorden van Mali zich officieel af van de rest van het land in de onafhankelijke staat Azawad. Sindsdien zijn de Toearegrebellen van het MNLA, de islamisten van Ansar Dine en het AQIM, de lokale afdeling van Al Qaeda, in een interne machtsstrijd verwikkeld om de grond en het hart van de Noord-Malinezen. Vanuit buurland Mauritanië licht de Noord-Malinese filmmaker en journalist Intagrist El Ansari voor MO* de situatie door.
VROUWEN EN DE ARABISCHE LENTE
Tussen barricade en haard
Na de hoop van de Arabische Lente volgde de verontwaardiging over de consequenties voor de vrouwen van de revolutie, die terug naar keuken en haard gestuurd werden. Het debat daarover is bijzonder gepolariseerd. De ene kant vindt dat de feministen te weinig geduld hebben en te veel dramatiek hanteren. De andere kant vindt de conservatieven blind voor de realiteit.
PORTRET VAN INDONESISCHE SCHRIJFSTER AYU UTAMI
‘Het gaat nog altijd om de liefde’
Ze weigerde een carrière als fotomodel omdat ze niet van make-up hield. Ze verloor haar baan als journaliste omdat ze weigerde zich neer te leggen bij de censuur van het militaire regime onder Soeharto. Maar als auteur werd ze de meest succesvolle schrijfster van haar generatie in Indonesië. Ayu Utami over vrijheid, monotheïsme en de houdbaarheidsdatum van buitenechtelijke affaires.
VN-BLAUWHELMEN EN INTERNATIONALE VREDESHANDHAVING
‘De Verenigde Naties zorgen voor de nodige legitimiteit’
Wereldwijd zijn 120.000 mannen en vrouwen actief in zestien vredes- en heropbouwmissies van de Verenigde Naties. Van een eigen VN-leger is geen sprake, zegt Marco Bianchini, hoofd van het VN-verbindingskantoor voor vrede en veiligheid in Brussel. De groeiende behoefte om internationale middelen in te zetten om conflicten te voorkomen of te beheersen, leidt tot complexe constructies. De VN presenteren dat knutselwerk graag als vooruitgang.
VIRTUEEL WATER, REËLE WATERSCHAARSTE EN NOODZAKELIJKE WATERZEKERHEID
Volgens de Verenigde Naties leven in 2025 niet minder dan 1,8 miljard mensen in landen en regio’s met een absoluut gebrek aan water, terwijl tweederde van de mensheid met waterschaarste geconfronteerd kan worden. ‘Wie nu niet voor water zorgt, hypothekeert de toekomst’, zegt K.E. Seetharam, directeur van het Instituut voor Waterbeleid in Singapore.
FOTOREPORTAGE: CHRISTENEN IN IRAAKS KOERDISTAN
‘In volle zon strijden voor onze rechten’
De “kruistocht” van George Bush tegen het regime van Saddam Hoessein pakt bijzonder slecht uit voor de kleine minderheid van christenen in het land. Van het Iraakse hartland vluchten ze naar de relatieve veiligheid van Koerdistan, maar het gebrek aan economische kansen drijft hen verder de grens over.
ESSAY MARCO APPEL
Een prille Mexicaanse lente
Op 1 juli kiezen de Mexicanen een nieuwe president. Die zal het hoofd moeten bieden aan een van de moeilijkste situaties die het land in zijn geschiedenis heeft doorgemaakt. Het huidige politieke spectrum is echter weinig beloftevol en doet vooral meer van hetzelfde vermoeden. Hoop komt er vanuit de studentenbeweging, die de oude politiek beu is.
EN VERDER
- Nog geen lente in Algiers
- Europa’s misdaadbestrijder numero uno
- Drie vragen aan Andris Piebalgs, EU-commissaris voor Ontwikkeling
- Het rommelt in Macedonië
- Raadsgebouw: potentieel doelwit met hoge symboolwaarde
- Een tablet voor ieder kind
- Eén jaar twee Soedans
- Vijftienklovendammen
- Ecuador vs. Chevron
- Honger hoeft niet
- Veeteelt en klimaatverandering in Mali
- Baanbrekers: Tessenderlo Chemie
- Indignado-column door Rachida Lamrabet
Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2819 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Nieuws
-
Interview
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Nieuws