Juni 2007

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine juni 2007.

Het duurzaamheidsrapport van Paars
Hoe bracht de paarse regering het er van af inzake duurzame ontwikkeling? Voerde ze een samenhangend ontwikkelingsbeleid? Zorgde ze voor een ecologische omslag? Maakte ze ons land weerbaarder op de woelige zee van de mondialisering? MO* toetst het regeringswerk aan enkele cruciale doelen die Paars zichzelf had gesteld.

MONDIAAL KIEZEN
De federale parlementsverkiezingen staan voor de deur. Het informatie- en propagandabombardement dat daarmee gepaard gaat, heeft meestal weinig oog voor de jarenlange inzet van sommige politici voor mondiale thema’s. Daarom maakt MO* plaats voor vier mensen die zich opvallend vasthoudend en met kennis van zaken met de wereld hebben beziggehouden en die ook met een mondiaal programma op de kiezer toe stappen.

ISRAËL IS EEN DEMOGRAFISCH EXPERIMENT
JODEN IN, PALESTIJNEN UIT

Immigratie is voor het zionisme altijd een belangrijk instrument geweest om de joodse meerderheid in Israël op peil te houden. Via de Israëlische Wet op Terugkeer migreerden vorig jaar 21.000 joden naar Israël. Maar terwijl de joodse staat zijn poorten wagenwijd openzet voor joden of hun achterkleinkinderen, staan aan de buitenkant van hun grenzen meer dan vier miljoen Palestijnse vluchtelingen te wachten. Hun terugkeer is voor Israël géén optie. Zionisme na veertig jaar bezetting.

RICARDO CARRERE: “Niet de armoede maar de rijkdom is het probleem”
De vergroening van het Noorden leidt vandaag tot een vergrauwing van het Zuiden. Dat is de conclusie van de Urugayaan Ricardo Carrere,  bosbouwingenieur en internationaal coördinator van de World Rainforest Movement. Papiermultinationals koloniseren zijn land en de opkomst van biobrandstoffen verschuift de milieulast van de rijken naar de armen. 

‘VIS ROT VANAF DE KOP’
Allez Zimbabwe? Aller Mugabe!
Ruim een kwart eeuw na de onafhankelijkheid staat het land van Robert Mugabe aan de rand van de afgrond. Miljoenen mensen vluchten weg, landbouw en economie storten in, de inflatie groeit duizelingwekkend snel, het volk lijdt honger. Het regime houdt zich op de been met corruptie en naakte terreur. Hoe is het eigenlijk zover kunnen komen?

DE TOEKOMST VAN DE HELE WERELD WORDT IN INDIA BEPAALD
De Indiase middenklasse is nu al groter dan de hele bevolking van de Verenigde Staten. Dit jaar zullen er 72 miljoen gsm’s verkocht worden in India. En India is de grootste wapenimporteur ter wereld. Drie feiten over de Aziatische groeireus die veel minder media-aandacht krijgt dan buurland China. Mira Kamdar legt in haar boek Planet India uit waarom dat gebrek aan aandacht onterecht is en waarom India bepalend is voor de toekomst van ons allemaal. In augustus verschijnt de Nederlandse vertaling, maar hierbij krijgt u al een voorsmaakje.

EUFOR-VREDESSOLDATEN IN BOSNIË
Leven in een land met littekens

De Europese Unie bouwt zijn militaire troepenmacht in Bosnië-Herzegovina aanzienlijk af. Toch is het Balkanland twaalf jaar na de oorlog nog niet klaar om op eigen benen te staan. ‘Aan de oppervlakte is alles kalm en rustig maar daaronder smeulen de vuurtjes.’

Irene Khan, Secretaris-generaal van Amnesty International in gesprek met tralietrotter Jan De Cock
‘Politieke leiders cultiveren de angst onder de mensen’

Irene Khan, uit Bangladesh, is sinds augustus 2001 secretaris-generaal van Amnesty International. Toen ze onlangs een eredoctoraat in Gent kreeg, bracht MO* mevrouw Khan samen met Jan De Cock, auteur van Hotel Prison en De kelders van Congo. Een gesprek over de rechten van gevangenen, de dubbele standaarden van Europa en de politiek van angst.

EUROPA MOET COLOMBIA REDDEN
De intense verwevenheid tussen de paramilitaire belangen en de officiële regeringspolitiek in Colombia brengt de EU in een lastig parket. Colombiaanse mensenrechtengroeperingen vragen met aandrang dat de EU tussenkomt om de democratie in hun land veilig te stellen en een politieke oplossing te vinden voor het conflict. 

HOTEL TAGAWA: LEEGSTAND IN EEN OVERVOLLE STAD
31 april 2007. Het is middernacht en het Hotel Tagawa aan de Brusselse Louizalaan is helemaal leeg. De deuren zijn definitief gesloten, er blijven alleen wat vluchtige sporen van leven en de geesten van de mensen die hier de voorbije vier jaren gewoond hebben. Fotografen Fabrice Kada en Johanne Verbockhave willen die sporen en spoken in beeld te brengen.

FLORENCE JAUGEY: ‘Zelfs de diepst menselijke gevoelens worden in een context van onderontwikkeling uiterst complex.’
Met haar documentaire De niña a madre (Van kind naar moeder) won Florence Jaugey dit jaar de Dirk Vandersypen Award, een internationale televisieprijs voor documentaires over Latijns Amerika. Jaugey, een Franse cineaste die al jarenlang in Nicaragua woont, maakte een indringende prent over tienerzwangerschappen in dat land. Haar betrachting: mensen een spiegel voorhouden door hen beelden uit de eigen realiteit te tonen.

En verder:

  • Schuldkwijtschelding
  • Twee jaar geleden beloofde de G8 in het Schotse Gleneagles een verregaande schuldenkwijtschelding voor de armste landen
  • Deze maand komen de zeven rijkste landen plus Rusland opnieuw samen
  • Welk rapport kunnen ze in Heilgendamm voorleggen?

KLIMAATPRAAT
Op de G8-top in Heilgendamm wordt –uiteraard– ook over milieu en klimaat gepraat. Tot daden zal het wellicht –alweer– niet komen.

Afrikaanse olie
Nu olievoorraden in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten minder vlot toegankelijk zijn, is de race om de Afrikaanse olie begonnen. Experts vrezen verwoestende gevolgen.

KINDERRECHTEN
Het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) bestaat achttien jaar en werd door 193 landen geratificeerd. Helaas blijken de rechten van het kind vooral in conflictgebieden geen prioriteit.

GROEN KAMPEREN
Binnenkort kent Vlaanderen de eerste Vlaamse kampeerterreinen met het milieuvriendelijk keurmerk van de Groene Sleutel.

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift