Juni 2008

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine juni 2008.

DOSSIER BELASTINGPARADIJZEN
De financiële piraten van schatteneiland

De ene noemt ze smalend de ‘achillespees van het kapitalisme’, de ander bewonderend ‘smeerolie voor de raderen van de internationale economie’. Belastingparadijzen liggen al jaren onder vuur omdat ze een veilige haven vormen voor witwassende criminele organisaties en terroristen. Minder gekend is dat ze ook een sleutelrol spelen bij de onderontwikkeling van landen. ‘Ontwikkelingshulp heeft geen zin zolang we de belastingparadijzen niet aanpakken.’ MO* brengt een onthullend dossier.

NOAM CHOMSKY OVER HUMANITAIRE INTERVENTIES
Hoe de machtigen de wereld openbreken

Humanitaire organisaties en mensenrechtenbewegingen zijn blij dat de Verenigde Naties de plicht erkennen om mensen en bevolkingen te beschermen tegen hun eigen overheden, desnoods door militair tussen te komen. Noam Chomsky, een van de intellectuele boegbeelden van andersglobalisten, huivert als de Navo met de vlag van de goede bedoelingen zwaait.

INTERVIEW MET GRAÇA MACHEL, ALIAS MEVROUW MANDELA
‘President worden? Nooit! Ik weet te veel.’

Graça Machel werd op 52-jarige leeftijd voor de tweede keer in haar leven first lady. In 1986 kwam haar eerste echtgenoot, president Samora Machel van Mozambique, om in een mysterieuze vliegtuigcrash. Vandaag is Graça gehuwd met Nelson Mandela, die dit jaar negentig kaarsjes uitblaast.

ONAFHANKELIJKHEID VERBERGT INTERNATIONALE CORRUPTIE
Doofpotoperatie Kosovo

In juni geeft de VN-missie in het pas onafhankelijke Kosovo de fakkel door aan de Europese Unie. Door de wissel dreigen talloze gevallen van fraude en corruptie door VN-ambtenaren voor eeuwig in de archieven te verdwijnen.

BELG IS VN-STEM IN VOEDSELCRISIS
Olivier De Schutter trad op 1 mei bij de Verenigde Naties in dienst als speciaal rapporteur voor het recht op voedsel. Een recht dat zwaar te lijden heeft onder de stijgende voedselprijzen.

WEDLOOP OM HET HART VAN DE MOSLIM
De Amerikaanse ambassade in Brussel organiseert lezingen over de islam en ook de academische wereld speelt in op de grote informatiehonger in de moslimgemeenschappen.

RADICALISERING TEGENGAAN
De centrale antiterrorismedienst OCAD werkt aan een plan om de moslimgemeenschap weerbaar te maken tegen radicale boodschappen. Gilles De Kerckhove, antiterrorismecoördinator van de EU, vindt dat een prima idee.

OPINIE: Belastingen zijn een goede zaak

DE HULPINDUSTRIE IN NEPAL
Nepal is de grootste ontvanger van buitenlandse hulp in Zuid-Azië. Toch blijft het land gevangen in een neerwaartse armoedespiraal. Anno 2008 vloeit het donorgeld immers nog altijd naar “foute” projecten, van ondoordachte gezondheidskampen tot megalomane dammen en infrastructuurwerken.

‘STILLE GENOCIDE IN BRAZILIË’
Dankzij de wereldwijde vraag naar biobrandstoffen doet de agro-industrie gouden zaken in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso do Sul. Maar bij gebrek aan land dreigt honger voor de oorspronkelijke bewoners. De beloofde landhervorming komt in de verdrukking door een invasie van suikerrietplantages, nodig voor de productie van ethanol.

CECI N’EST PAS UNE PAIX
Even was er hoop voor de Congolese provincie Noord-Kivu. Om een einde te maken aan de jaren van oorlog en geweld in Congo werd eind januari een staakt-het-vuren afgekondigd. Maar plunderingen, verkrachtingen en gevechten blijven het dagelijks leven beheersen.

‘DE POSTMODERNE MENS IS DE FUNDAMENTELE VRAGEN VERGETEN’
De Turkse actrice-regisseur Sahika Tekand vindt dat theater een medium is dat ons met onszelf confronteert en de diepere vragen stelt waarvoor we voortdurend op de loop zijn.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift