Juni 2009

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine juni 2009.

VERKIEZINGSDOSSIER

* DE VLAAMSE DEMOCRATIE DOOR DE OGEN VAN ALLOCHTONE JONGEREN
Allochtone jongeren verwachten veel van de democratie, maar twijfelen aan de betekenis van de Vlaamse verkiezingen en aan de impact die allochtone politici kunnen hebben. Ze zijn voorstanders van een seculiere politiek en vragen meer aandacht voor het milieu. Dat zijn enkele vaststellingen uit een onderzoek dat MO* deed bij jongeren van Marokkaanse, Turkse, Congolese en Italiaanse afkomst.

* HET EUROPEES PARLEMENT HEEFT STEEDS MEER ECHTE MACHT
Op 7 juni wordt 375 miljoen Europese kiezers gevraagd om 785 Europese parlementsleden te kiezen. Maar hoe democratisch is dat Europees Parlement, en heeft het wel reële macht? Anne Van Lancker (sp-a), Bart Staes (Groen!), Annemie Neyts (Open VLD) en Ivo Belet (CD&V) geven hun mening.

* DE KNUSSE ZETELS VAN HET EUROPESE PARLEMENT
In het Europees Parlement zijn 785 zetels te vergeven. Grote landen krijgen er naar verhouding net iets minder dan de kleinere landen. Duitsland, het grootste land van de Unie, heeft 99 zetels, Malta maar 5 en België 22: dertien voor parlementsleden uit de Vlaamse gemeenschap, acht voor de Franse gemeenschap en een voor de Duitstalige gemeenschap.

* OVER DE ROL VAN DE EU IN DE WERELD
Soms zet de EU de toon in de wereld, maar op tal van terreinen blijft de Unie een reus in zakformaat, “gedwergd” door ingebeelde reuzen.

* VANUIT EUROPA, MET TWIJFELS
Hoe kijken andere Europeanen aan tegen de Europese verkiezingen? We stelden de vraag aan commentatoren uit landen die –net als België– de volgende Europese Voorzitterschappen zullen leveren: Zweden, Spanje en Hongarije.

* EEN DAG IN HET LEVEN VAN EUROPA-KENNER HENDRIK VOS
Hendrik Vos, hoogleraar Europese politiek aan de Gentse Universiteit, is eigenlijk nooit eens niet met de EU bezig. Laat staan nu dus, in de aanloop naar de Europese verkiezingen. MO* probeerde twee dagen gelijke tred te houden met een onvermoeibare Europa-vulgarisator.

EDUARDO GALEANO VOORZICHTIG HOOPVOL OVER LATIJNS-AMERIKA
Op de inter-Amerikaanse top in april gaf Hugo Chávez een boek cadeau aan Barack Obama. Meteen schoot De aderlating van een continent. Vijf eeuwen economische exploitatie van Latijns-Amerika naar de top van de verkoopslijsten in Noord- en Zuid-Amerika. De auteur, Eduardo Galeano, is al vier decennia een literaire god in Latijns-Amerikaanse kringen. Dankzij de Chávez-boekenclub verovert hij nu opnieuw ook de rest van de wereld.

PASTOR FRAUDEEERT MET DIENSTENCHEQUES
Pastor Raniero Petrucci stelde 450 mensen zonder papieren of arbeidskaart tewerk in een dienstenbedrijf. De Belgische staat subsidieerde de fraude.

MINISTER EN ONTWIKKELINGS-NGO’S OP ZOEK NAAR NIEUWE VERHOUDING
De minister van Ontwikkelingssamenwerking en de Belgische ontwikkelings-ngo’s hebben een akkoord gesloten over hoe ze samen de Belgische ontwikkelingssamenwerking kunnen verbeteren. Dat is een primeur. Wat het echt zal veranderen, moet nog blijken.

GEEL, ROOD EN ONZICHTBAAR GRIJS IN THAILAND
Thailand verkeert in permanente politieke chaos. Roodhemden tegen geelhemden, voorstanders van Thaksin Shinawatra, de premier die in 2006 door het leger werd afgezet, tegen fanatieke tegenstanders van Thaksin. Sanitsuda Ekachai, een van Thailands meest gerespecteerde journalisten, stelt dat er meer aan de hand is.

NIKHIL CHOPRA, PERFORMANCEKUNST UIT INDIA
De performances van de Indiase kunstenaar Nikhil Chopra zijn een kruising van beeldende kunst, theater, schilderkunst en performance. Tijdens de begindagen van het Kunstenfestivaldesarts ging hij in Brussel op zoek naar het ideale uitzicht, met de blik van een koloniaal.

GUATEMALA: MIJNBOUW EN MEGAPROJECTEN
Guatemala werkt aan een facelift. Het land is in de greep van mijnconcessies en megaprojecten die de integratie met Mexico en de andere landen van de regio moeten bevorderen. Of al die projecten ook vooruitgang brengen voor brede lagen van de bevolking is een andere vraag. De protesten klinken steeds luider en bereiken ook de oren van buitenlandse investeerders.

DRIE CRISISSEN, EEN REDDINGSPLAN? JA, DAT KAN!
De financiële crisis, de energieschaarste en het klimaatprobleem kunnen en moeten samen aangepakt worden, stelt de mondiale activiste Ann Pettifor. Zij was de drijvende kracht achter Jubilee 2000 –de campagne voor de kwijtschelding van zowat 100 miljard dollar derdewereldschulden– en schreef vorig jaar mee aan de Green New Deal, wellicht het beste idee tot nu toe om de gecombineerde crisissen aan te pakken.

FOTOREPORTAGE: ALBINOREVOLUTIE
Dieter Telemans kreeg onlangs de jaarlijkse Spiegelprijs voor realistische beeldvorming over Afrika. Hij ging vorig jaar in Tanzania op zoek naar de realiteit van albino’s, die niet alleen met bijgeloof af te rekenen hebben, maar ook met hun eigen kwetsbare huid. Een verhaal in enkele portretten.

OPINIE: De wonderbaarlijke verrijzenis van het Internationaal Muntfonds
Nu het stof is gaan liggen en de mediahype bedaard, is het iets makkelijker de G20 van begin april in Londen te plaatsen.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.