Maart 2009

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine maart 2009.

DOSSIER TIEN JAAR CHAVEZ
Venezuela viert een decennium Bolivariaanse revolutie. Feest? Het impulsieve optreden van president Hugo Chávez maakt het moeilijk zijn beleid nuchter te beoordelen. Alma De Walsche doet toch een poging.

INTERVIEW PALESTIJNS LEIDER MOUSTAPHA BARGHOUTI
‘De oorlog in Gaza is een breekpunt in de geschiedenis van de Palestijnse zaak. Hij heeft de misdaden van de staat Israël ontmaskerd.’

NOBELPRIJSWINNARES SHIRIN EBADI
Op 2 maart komt de Iraanse juriste Shirin Ebadi naar Brussel voor een MO*lezing. In Iran neemt de druk op haar toe, zeker nu nieuwe verkiezingen op til zijn.

‘SMEKEN OM TE MOGEN HELPEN’
De Belgisch-Congolese betrekkingen zijn officieel opnieuw genormaliseerd. Blijft de vraag hoe het nu verder moet. Kunnen Michel en De Gucht één lijn uitzetten tegenover Congo?

‘VAREN IS GELD VERDIENEN, GEEN ROMANTIEK’
Naar schatting 380.000 matrozen komen elk jaar toe in de haven van Antwerpen. ‘Het blijft een bikkelhard en verdomd eenzaam beroep.’

OPINIE ZIMBABWE
Westerse megafoondiplomatie helpt Zimbabwe niet vooruit.

WERELD SOCIAAL FORUM
In de Braziliaanse stad Belém kwamen meer dan 100.000 activisten van overal ter wereld samen op het negende Wereld Sociaal Forum. Nog nooit waren de deelnemers zo eensgezind.

DE OPWARMING ALS EXCUUS
Vormt de opwarming van de aarde de directe aanleiding voor conflicten in Afrika en elders? ‘Ze creëert enkel de context en is niet de enige oorzaak van wapengekletter.’

MENSENRECHTEN IN RUSLAND
Voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapelen de dossiers tegen de Russische Federatie zich op. Een op de vier klachten is er gericht tegen Moskou.

DE VERGETEN OORLOGEN VAN JEMEN
Uit Jemen komt er enkel nieuws wanneer westerse toeristen worden ontvoerd of vermoord. Nochtans woedt er al jarenlang een golf van gewelddadige conflicten.

FOTOREPORTAGE: IRAAKSE VLUCHTELINGEN IN EGYPTE
Zowat 150.000 Irakese vluchtelingen overleven in Egypte –volledig op zichzelf aangewezen.

HEMMERECHTS PORTRETTEERT TILAK
Schrijfster Kristien Hemmerechts logeerde een weekje bij Tilak, een inheemse vrouw uit Maulipadar in de Indiase deelstaat Orissa. En maakte van haar een gebalanceerd portret.

OUMOU SANGARE: ‘POLYGAMIE IS VALS EN HYPOCRIET’
Gie Goris bracht in Mali een paar dagen door in het gezelschap van Oumou Sangare, de keizerin van de West-Afrikaanse muziek.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.