Maart 2011

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine maart 2011.

DOSSIER MEXICO
Het moeras van corruptie en kartels
Mexico sloot 2010 af met de trieste balans van elfduizend gewelddadige moorden –bijna veertig per dag. De regering-Calderón lijkt alle controle verloren over het geweld van de rivaliserende drugskartels en criminele bendes. Terwijl ook de ordediensten elkaar wantrouwen, zakt de staat weg in een moeras van straffeloosheid, corruptie en groeiende armoede.

DE ARABISCHE WERELD
Een nieuw tijdperk is aangebroken
Het sociale en politieke protest in de Arabische wereld is al veel langer bezig dan de voorbije maanden. Maar omdat het lokaal bleef en vaak hardhandig werd onderdrukt, kreeg het nauwelijks media-aandacht. Al het opgestapelde ongenoegen leidde in Tunesië en Egypte tot nooit eerder geziene volksopstanden. Na de onafhankelijkheidstrijd gaat een tweede bevrijdingsgolf over de Arabische wereld heen.

MILIEU-EXPERT BOB WATSON PLEIT VOOR STEUN AAN KLEINE BOEREN
‘Op weg naar een aarde die vier graden warmer is’
Robert “Bob” Watson is al twintig jaar van dichtbij betrokken bij het mondiale beheer van de aarde en haar rijkdommen. De voormalig topadviseur van de Wereldbank en ex-directeur van het VN-Klimaatpanel legt uit hoe de landbouw groener kan en meer hongerigen kan voeden. Hij roept iedereen op om het licht uit te doen.

KRUITVAT KAUKASUS
‘Terroristen? Gisteren nog een gezien’
De bomaanslag in de Moskouse Domodedovo-luchthaven eind januari toont dat het Kremlin maar geen greep krijgt op terroristische netwerken in de Kaukasus. Sommigen vechten voor een Kaukasisch Emiraat, anderen willen een bepaalde regio afsplitsen en weer anderen zoeken simpelweg wraak. Olaf Koens bericht vanuit de instabiele zuidrand van Rusland.

LITOUWEN
Homofobie als verkiezingsstrategie
De moord op de Oegandese holebirechtenactivist David Kato eind januari schokte de wereld. Maar ook dichter bij huis hebben holebi’s het moeilijk. In Litouwen wordt homoseksualiteit door de helft van de bevolking als een ziekte beschouwd en lanceert het parlement homofobe wetsvoorstellen.

SOCIALE VERANDERING OP ZIJN CHINEES
http://www.mo.be/artikel/de-gsm-makers-verdienen-een-beetje-meerDe GSM-makers verdienen een beetje meer
De lonen van de Chinese arbeiders die onze gsm’s, iPads en pantoffels maken, stijgen zachtjes. De overheid in Beijing probeert ook dat proces te sturen.

HET BELGISCHE TERUGKEERBELEID
Verdiende straf of nieuwe kans?
Als het versnipperde Belgische politieke landschap en het middenveld het over één ding eens zijn, dan wel over de nood aan een beter terugkeerbeleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers en andere sans-papiers. Maar over hoe die terugkeer moet gebeuren, lopen de meningen uiteen.

DE MINST ONTWIKKELDE LANDEN
‘Geen resultaten? Minder geld!’
Is het pover gesteld met de gezondheidszorg in uw land en blijft gevarieerde voeding een droom? Kunnen uw buren nauwelijks lezen en schrijven? Is uw economie erg kwetsbaar en vooral gericht op exportgoederen? En is het bnp per inwoner niet hoger dan 700 euro? Dan is de kans groot dat u in een MOL woont, een Minst Ontwikkeld Land.

NIET-BELGISCHE VRIJWILLIGERS
‘Ik wou bezig zijn en onder de mensen komen’
Een grote groep niet-Belgen mag in ons land geen vrijwilligerswerk doen. Jammer, want vrijwilligerswerk is een remedie tegen sociale isolatie. Bovendien is het een gedroomd platform om kennis te maken met andere culturen en achtergronden.

PIRATEN, SMOKKELAARS EN CORRUPTE TYCOONS
De robin hoods van Afrika
Somalische piraten pompen driemaal meer geld in de lokale economie dan hun eigen regering. Het economische gewicht van “criminele ontwikkeling” is soms belangrijker dan allerhande nationale en internationale ontwikkelingsprogramma’s. Dat stelt het Forum voor Afrikaanse Onderzoeksjournalisten (FAIR), een netwerk van onderzoeksjournalisten in 35 Afrikaanse landen. FAIR voerde een onderzoek naar de impact van de activiteiten van piraten, smokkelaars en rebellen op de lokale samenleving.

FOTOREPORTAGE XINGJANG
Oeigoeren, tweederangsburgers in China
Kashgar is een knooppunt van verschillende invloeden, altijd al geweest. Vroeger was het een van de belangrijkste steden op de zijderoute. De schatten van het Chinese binnenland passeerden er op weg naar Europa. De Oeigoeren, de inwoners van de regio, zijn vandaag in China echter tweederangsburgers.

DUURZAME ONDERNEMERS
De windmolen keert terug naar elk dorp
Portret van Jim Williame, ingenieur en voorzitter van Ecopower, een coöperatie die investeert in hernieuwbare energie.

ESSAY CAROLYN STEEL
De hongerige stad
Steden voeden is nooit een makkelijke opdracht geweest. Meer dan de helft van de mensheid woont vandaag in steden. Met de huidige onduurzame voedselsystemen komen we onvermijdelijk in de problemen. Tijd voor een alternatief.

PORTRET JAZZ-ZANGERES TUTU PUOANE
‘Mijn stem is mijn paspoort’
De Zuid-Afrikaanse jazz-zangeres Tutu Puoane (32) tourt in maart langs Belgische podia met de voorstelling It began in Africa. In 2010 won ze de South African Music Award in de categorie Best Traditional Jazz Album. Niet slecht voor een jonge vocaliste met standplaats in Antwerpen. ‘Mijn volgende droom? Optreden met de New York Philharmonic.’

DREIGBRIEF
David Van Reybrouck en Jeroen Theunissen schrijven een dreigbrief aan Luis Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof. “Noem uw barak dan gewoon ‘het Permanent Tribunaal voor Centraal-Afrika’!

En verder

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.