Maart 2013

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine maart 2013.

IRAK: tien jaar na de Amerikaanse invasie
In maart 2013 is het tien jaar geleden dat de VS en Groot-Brittannië Irak binnenvielen. Niet alleen hun claim dat Irak massavernietigingswapens had, viel een jaar later als een kaartenhuisje in elkaar. Tien jaar aanwezigheid van Amerikaanse troepen hielpen niet om de Iraakse staat uit het slop te halen. Tien cijfers die een beeld geven van het Irak van vandaag.

ESSAY: Van klimaatopwarming tot culturele revolutie
Hoewel de effecten van de klimaatopwarming onmiskenbaar zijn, werken olieconcerns zich uit de naad om naar olie en schaliegas te boren, steeds dieper in de aardkorst en in steeds verder afgelegen uithoeken te land en in de zee. Geen klimaatopwarming die hen hiervan kan afhouden. Een eensgezind mondiaal beleid tegen zulke uitwassen wil er maar niet van komen. Kan dat overigens wel binnen het neoliberale kapitalisme? En is de mens wel in staat om zo’n gigantisch probleem op te lossen?

WERELDWATERDAG: The water is the limit
Minstens twee miljard mensen wonen in regio’s met waterstress. Ze hebben per jaar minder dan 1,7 miljoen liter water beschikking. MO* peilt naar de stand van het water in de wereld, zowel boven als onder de grond.

WERELDVROUWENDAG: Vrouw zijn in het Klein Kasteeltje
Het boek Transit 51 en de gelijknamige tentoonstelling bieden het grote publiek een unieke inkijk in de dagelijkse realiteit van vrouwen in het Klein Kasteeltje, het grootste en oudste opvangcentrum van België.

INTERVIEW met Tsjechisch topeconoom Tomáš Sedláček over economie en crisis: ‘In het paradijs is er geen economische groei’
Wiskunde is de nieuwe mythe, zegt de Tsjechische econoom Tomáš Sedláček. Hij bekijkt de Griekse schuldencrisis, de mondiale ongelijkheid en economische theorie liever vanuit hun filosofische of ethische grondslag dan vanuit mathematische modellen.

DE NIEUWE WERELD: Opkomst van de Afrikaanse leeuwen
Volgens de Wereldbank groeit de Afrikaanse economie jaarlijks met gemiddeld vijf procent. Sceptici stellen zich vragen bij de herverdeling en de duurzaamheid van die Afrikaanse groei. Is het glas halfleeg of halfvol?

KOSOVO: De Brug-generatie van Mitrovica
De brug over de Ibar in de Kosovaarse stad Mitrovica scheidt twee gemeenschappen, talen en religies. Portret van een jonge generatie Serviërs en Kosovaren die opgroeit in een verdeelde stad.

PERU: De ongelijke zegeningen van de vrije markt
Peru is een van de sterkste groeilanden van Latijns-Amerika. Maar de ongelijkheid blijft groot en over het hele land woeden sociale conflicten. In 2013 treedt het vrijhandelsverdrag tussen Peru en de EU in werking. Wat levert vrijhandel op voor de Peruanen?

GRONDSTOFFEN: Goud uit Congo, kapitaal voor Canada
In zijn nieuwe boek ‘Grondstoffenjagers’ neemt journalist Raf Custers de maat van de grote spelers uit de wereldwijde grondstoffenindustrie. Een voorpublicatie belicht de activiteiten van het Canadese goudbedrijf Banro in Congo.

GRONDSTOFFEN: Schatten zoeken op de zeebodem
De ministerraad buigt zich eerstdaags over een wetsvoorstel dat Belgische bedrijven moet toelaten grondstoffen te ontginnen op de oceaanbodem. Gezien de grondstoffenschaarste op het land toeneemt, wordt het steeds interessanter om vanop kilometers diepte in de wereldzeeën nikkel, koper, kobalt en andere ertsen boven te halen.

BAANBREKER: Transitie in Letland
Als grote structurele ingrepen niet meteen een uitweg bieden uit de crisis, zijn er nog altijd lokale groepen die nieuwe sporen trekken. De kracht van die lokale initiatieven is zelfs Europa opgevallen. Eind vorig jaar ging de Prijs van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) naar het Transitie Netwerk in diverse Europese steden.

PORTRET van Fikry El Azzouzi: Jazz in een rokerig café
Venijnig columnist. Die geuzennaam kreeg Fikry El Azzouzi van een collega bij De Morgen. Zijn wekelijkse column doet grinniken en gniffelen maar schopt ook tegen de schenen.

IN BEELD
Landroof: Hedendaags goud in Europa
Verkracht in Pakistan: Het blijft een taboe

En verder

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.