Mei 2006

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine mei 2006.

Fidel Castro tachtig, de revolutie bijna versleten
DE BUENA VISTA CONSUMER CLUB

Fidel Castro bepaalt al bijna een halve eeuw het aangezicht van Cuba. En zijn populariteit blijkt niet af te nemen. Een grootmoeder zegt dat als Fidel sterft, zij ook dood gaat. Maar haar kleinzoon is de rantsoenboekjes, de dubbele munteenheid en de beperkingen van het socialisme beu. In augustus wordt de lider maximo tachtig, dus wordt het debat over de toekomst van Cuba almaar dringender. Alma De Walsche reisde voorbij ideologie en exotiek, tot in Havana en Santiago, op zoek naar de echte vragen op het Caribische eiland. Antwoorden zijn er nauwelijks.

Vrede bedreigt de bossen in Congo
DE KLOK TIKT VOOR HET REGENWOUD

Als de aanstaande verkiezingen in Congo de verhoopte stabiliteit brengen, zou dat wel eens slecht nieuws kunnen zijn voor de uitgestrekte Congolese wouden. Niets houdt dan nog een grootschalige exploitatie van die wouden tegen, terwijl het land niet over de bestuurlijke capaciteit beschikt om ervoor te zorgen dat die ontginning op duurzame wijze gebeurt en iets opbrengt voor de gewone Congolees. De kwestie is voorwerp van een hevige strijd voor en achter de schermen. Dossier door John Vandaele.

  • Na succesvolle verkiezingen wil België een belangrijke rol spelen in de renovatie van de havens van Matadi, Kinshasa en Kisangani. Wordt die flessenhals van de gebrekkige infrastructuur verbreed, dan wordt een grootschaliger ontginning van het Congolese hout mogelijk. Het probleem is dat de Congolese overheid momenteel niet over de middelen en bekwaamheden beschikt om zo’n exploitatie te controleren en ervoor te zorgen dat ze op een duurzame manier gebeurt.
  • In Congo is ruim 60 miljoen hectaren woud –twintigmaal de oppervlakte van België– relatief goed exploiteerbaar. Liefst 43 miljoen hectaren bleek in 2002 al in concessie gegeven.
  • Voor een kapvergunning van 200.000 hectaren, een kleine Belgische provincie, betaalde men per jaar 286 dollar, terwijl zo’n concessie al heel snel 3,6 miljoen dollar per jaar kan opbrengen. Op voorstel van de Wereldbank wordt die oppervlaktetaks tegen 2007 opgetrokken naar 100.000 dollar per 200.000 hectaren.

Omstreden dammenproject in ecologisch paradijs
IJSLAND SMELT VOOR ALUMINIUM
IJsland is een ecologisch paradijs, maar wetenschappers, milieuverenigingen en activisten vrezen dat daar snel een einde aan komt. Oorzaak van die ongerustheid is een dammenproject dat helemaal in dienst staat van de Amerikaanse aluminiumgigant Alcoa. Waarom gaat een uitzonderlijk groen en welvarend land in zee met een van de meest vervuilende industrieën? Leo Broers en An-Katrien Lecluyse trokken warm ingeduffeld naar het hoge noorden. Ze spraken er met gestrande walvissen en enthousiaste consumenten.

  • Toen in maart 2003, net voor de verkiezingen, een deel van de Donkere Kloof gedynamiteerd werd –live te volgen op de nationale televisie– was de boodschap voor iedereen duidelijk: hierover zou niet meer gedebatteerd worden. De constructie van de negen dammen kon van start gaan. Zij zullen drie reservoirs doen ontstaan met een totale oppervlakte van 67 vierkante kilometer. Via een 70 kilometer lang netwerk van tunnels zal het water van de stuwmeren dwars door de bergen naar de elektriciteitscentrale 400 meter lager geleid worden. Daar zal vanaf april 2007 jaarlijks 690 megawatt opgewekt worden.

De DALAI LAMA: ‘In principe is elk beroep op geweld fout’
Vorig jaar moest hij wijken voor het Belgisch commercieel belang in China, maar einde mei is het dan toch zo ver: de Dalai Lama komt naar ons land. Het bezoek van de Tibetaanse leider is op de eerste plaats een spiritueel gebeuren, een ontmoeting met de groeiende groep landgenoten die interesse heeft in het boeddhisme. Maar aangezien de Dalai Lama ook de wereldlijke leider is van het Tibetaanse volk, wordt tegelijk uitgekeken naar zijn standpunt over de Chinese controle over Tibet. En als winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede (1989) heeft hij wellicht ook wat te vertellen over geweldloos verzet tegen onrecht en bezetting. MO* luisterde nu al naar Zijne Heiligheid.

LIBANON IS EEN GEVAARLIJK KRUISPUNT
Het groeiende geweld in het Midden-Oosten bedreigt de fragiele stabiliteit in Libanon. Maar het is ook omgekeerd: als de politieke partijen er in Beiroet niet in slagen tot een consensus te komen, dreigt een nieuw conflict in de al zo woelige regio. Gie Goris maakt een momentopname.

  • ‘Er is één zaak waarover alle Libanezen het eens zijn’, zegt Hussein Naboulsi, mediaverantwoordelijke van de sjiitische partij Hezbollah. ‘En dat is dat de Palestijnse vluchtelingen moeten terugkeren naar de steden en dorpen waaruit ze gevlucht zijn voor Israël.’ Minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Fatfat, een soennitische Libanees die tijdens zijn studies in Leuven en Brussel een Belgisch paspoort verkreeg, bevestigt die consensus.

Het Etnisch Belang wurgt Darfoer
De wereld staat erbij en kijkt ernaar. Die boodschap klinkt steeds luider in verband met het massale geweld in Darfoer, Soedan. Half april werd voor de hele wereld duidelijk dat er ook Tsjadische rebellen zijn die van op Darfoers grondgebied de regering in Ndjamena belagen. Fotograaf Daniel Pepper ging voor MO* terplekke kijken. ‘Soedan gaat steeds meer op Somalië lijken, met etnische milities die meer bezig zijn elkaar te bevechten dan een regering ver weg, en met een voortdurende stroom wapens die aan beide kanten van de grens het geweld gaande houdt.’

Stelling: “Islamitische scholen zijn het begin van de integratie”

  • Mieke Van Hecke (Nationaal Secretariaat Katholiek Onderwijs)
    ‘Het uiteindelijke streefdoel moet blijven die jongeren alle instrumenten te geven om later succesvol te functioneren in deze samenleving, en ik blijf geloven dat de kansen daartoe groter zijn in een school die een afspiegeling is van die samenleving.’
  • Ilah Rubio (journalist Algemeen Dagblad, Rotterdam).
    ‘Sommige islamitische scholen zetten resultaten neer die boven het Nederlandse gemiddelde komen. Dat heeft onder andere te maken met een veel grotere betrokkenheid van de ouders, maar ook met het feit dat de schoolomgeving veel nauwer aansluit bij de thuisomgeving. Er is meer samenhang in de waarden en keuzes waarmee kinderen opgroeien en dat is positief voor hun zelfbeeld.’

Jonge Turken, oude banden
LEGERDIENST IS LUCRATIEF VOOR TURKIJE

Jongens van Turkse afkomst staan voor een verscheurende keuze. Als ze hun Turkse nationaliteit willen behouden, moeten ze legerdienst doen, en dat kost een pak geld. Als ze voluit voor hun Belgische identiteit willen kiezen, mogen ze zich aan een hoop rompslomp verwachten. Buitenlandse Zaken kent het probleem.

Twee rapporten over ontwikkelingssamenwerking klaar
Evalueren is een kunst

De Bijzondere Evaluator van de Belgische ontwikkelingssamenwerking heeft zijn eerste twee rapporten klaar en MO* kon ze inkijken. Meteen blijkt dat feedback geven een moeilijke opdracht is. Minister en parlement moeten er mee voor zorgen dat de evaluatie niet strandt in wellesnietesspelletjes.

Multiculturele pleegzorg in Vlaanderen
Een puberende pleegzoon die de moskee bezoekt. Een pleegmoeder die twee menu’s op tafel zet: één mét en één zonder varkensvlees. Een natuurlijke moeder die wil dat haar kind van de pleegouders nieuwe en geen afgedragen kleren krijgt, want binnen haar cultuur duidt dat op “goede verzorging”… Het aantal pleegkinderen met een niet-Vlaamse achtergrond groeit in Vlaanderen.

Geert Van Istendael
‘De ivoren toren van de schrijver staat vlakbij de barricade’

‘Een democratische samenleving heeft behoefte aan “ondraaglijke elites”. Zij kondigen dissidentie aan, en de dingen die nog komen moeten. Kunstenaars moeten vandaag wijzen op de grenzen van de lolligheid. Het gaat niet allemaal zo vlot, dames en heren.’

DE AL JAZEERA REVOLUTIE
Het monopolie van de westerse media wordt eindelijk gebroken. De overwinning mag op naam van een commercieel bedrijf geschreven worden: Al Jazeera. Door Mario Lubetkin (IPS)

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.