Mei 2008

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine mei 2008.

Vlaamse ontwikkelingssamenwerking in Mozambique
Lopen onze wilde weldoeners elkaar voor de voeten?
In 2007 gaf Vlaanderen 5,57 miljoen euro ontwikkelingshulp aan Mozambique. Daarmee is het zuidelijk Afrikaanse land de numero uno van de Vlaamse partnerlanden. Ook de Belgische ontwikkelingssamenwerking is in Mozambique actief, maar van enige afstemming tussen beide weldoeners is geen sprake. MO* trok naar Tete, de heetste provincie in Mozambique, en bezocht er verschillende Vlaamse projecten.

Iedereen verzekerd!
Gorik Ooms (Artsen Zonder Grenzen) pleit voor het opstarten van een mondiaal systeem van sociale zekerheid.

Berouw voor het oog van God
Vorig jaar deden islamconsulenten hun intrede in Belgische gevangenissen. De Koran biedt er morele steun aan islamitische gedetineerden.

Charles Michel is cynisch met cijfers
De nieuwe regering bracht meer geld in het laatje van ontwikkelingssamenwerking dan werd verwacht. Daarmee is lang niet alles gezegd. De ngo’s gewagen van “onbehoorlijk bestuur”

Opinie: De toekomst van de NAVO.

Interview Lester Brown
Volgens milieugoeroe Lester Brown lopen we ernstig gevaar om als beschaving ten onder te gaan. Maar er is ook hoop.

Geweld tegen vrouwen in Guatemala
In sommige regio’s van de wereld heb je brute pech als je als meisje wordt geboren –Centraal-Amerika bijvoorbeeld. In Guatemala betalen vooral vrouwen de prijs voor jarenlange sociale desintegratie, een corrupte staat en een machistische cultuur. Maar ze vechten terug.

China financiert de Amerikaanse oorlogen
Elke dag lenen de Verenigde Staten van Amerika twee miljard dollar van het buitenland, vooral van China. Dat is meer dan een miljoen dollar per minuut. Hoe en waarom gebeurt dat?

Zestig jaar Nakba. Wie betaalt de rekening?
President Bush ijvert voor een vredesoplossing tussen Israël en de Palestijnen én de oprichting van een Palestijnse staat. Ver weg van het Witte Huis viert Israël zijn zestigste verjaardag en herdenken de Palestijnse vluchtelingen de Nakba, de “catastrofe” uit 1948.

De Parijse banlieus
Sinds 1973 hebben opeenvolgende regeringen plannen gemaakt om de problemen van de Parijse probleemwijken aan te pakken. Hoe gaat het anno 2008? MO* ging poolshoogte nemen in de godvergeten cités van de lichtstad.

Kaapverdië: vissers zonder zee
De Kaapverdische regering ontzegt vissers de toegang tot hun eigen, vruchtbare visgronden, omdat buitenlandse industriële vissersboten exclusieve rechten kochten. Fotograaf Tim Dirven legde de situatie in prachtige beelden vast.

Brief vanuit de jungle
Op 24 oktober 2007 mocht de ontvoerde Ingrid Betancourt van de FARC een brief schrijven naar haar moeder, kinderen en familie. Hartverscheurende woorden, recht uit de Colombiaanse jungle.

‘Dans vertelt wat niet in de geschiedenisboeken staat’
‘Een uitzonderlijk getalenteerd Congolees choreograaf, die bezig is aan een steile internationale opmars.’ Zo omschrijft de website van de KVS. Faustin Linyekula. MO* zocht de man op in Kinshasa.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.