Mei 2009

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine mei 2009.

DOSSIER: HET ZUIDEN GAAT NUCLEAIR
Een explosieve toename van het aantal kerncentrales zorgt voor een groter risico op verspreiding van kernwapens, zegt Amerikaans president Obama. 44 nieuwe kerncentrales zijn in aanbouw –vooral in Azië.

TE HUUR: HUISSLAVIN / PROSTITUEE
De Belgische parketten openden vorig jaar 381 onderzoeken naar mensenhandel. De gespecialiseerde onthaalcentra begeleidden 561 slachtoffers.

GROENE TECHNOLOGIE VOOR HET ZUIDEN
Rijke landen moeten groene technologie ter beschikking stellen van ontwikkelingslanden. Maar een strakke regelgeving over intellectuele eigendomsrechten staat die kennisoverdracht in te weg.

OPINIE: DE NEGEN LEVENS VAN HET AFRIKAANSE CLICHÉ
Ons denken over Afrika en de Afrikanen blijft gevangen in het domein van de vreemde, andere en gedrenkt in onverschilligheid, vooroordelen of blatant racisme.

INTERVIEW ‘ONTWIKKELINGSORGANISATIES MOETEN ZICHZELF ONMISBAAR MAKEN’
Bogdan Vanden Berghe (11.11.11) en Patrick Develtere (KU Leuven) over ontwikkelingssamenwerking. ‘Onze voornaamste opdracht in het Zuiden is het versterken van de civiele maatschappij, maar dat betekent niet dat de rest romantiek of gewetensbevrediging is.’

EEN BRES IN DE MUUR TUSSEN SECULIER EN RELIGIEUS TURKIJE
De beweging rond Fethullah Gülen wordt steeds belangrijker in Turkije én bij Turken in het buitenland. Dat zorgt voor felle polemieken tussen voor- en tegenstanders. MO* praatte in Istanboel en Diyarbakir met beide partijen.

ZONDER TIJUANA HEEFT MEXICO GEEN TOEKOMST
Tijuana is voor tienduizenden Mexicanen de plek om naar Noord-Amerika te vertrekken. Voor de drugscartels is het een cruciaal terrein dat ze met alle middelen proberen te veroveren. En voor de Tijuaneños is het een stad die niet aan geweld ten onder mag gaan.

KIVU: DE WEG NAAR HET PARADIJS BLIJFT DUISTER
Wat door de Rwandese en Congolese regeringen als een vredesactie wordt voorgesteld, zorgt voor onveiligheid en ondervoeding in de binnenlanden van Kivu. Een exclusieve reportage over een realiteit die de mondiale media niet haalt bij gebrek aan beelden.

INDONESIË
De grootste moslimdemocratie houdt verkiezingen. En het Indonesische radiopersagentschap KBR68H krijgt op 19 mei de Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkelingssamenwerking.

WAAR KIKUYU THUIS ZIJN
De Keniaanse topauteur Binyavanga Wainaina vertelt een verontrustend verhaal over de alledaagsheid van het creëren van verschillen. Een parabel over het ontstaan van het Kikuyu Belang of de Nieuw-Kikuyu Alliantie, zo u wil.

SCHRIJVEN VOOR EEN VOLK DAT NIET KAN LEZEN
De Afghaanse dichter en journalist Kamran Mir Hazar over het belang van waarheid en de ondraaglijke lichtheid van islamisten aan de macht.

EN VERDER

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.