Mei 2010

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine mei 2010.

REPORTAGE UIT MOLENBEEK
Vrouwen van Molenbeek staan hun mannetje
Brussel is niet weg te branden uit de alarmkolommen van de kranten. Samira Bendadi ging in Molenbeek praten met de vrouwen die vaak het middelpunt vormen van vlammende commentaren en opinies. Een reportage over de alledaagsheid der dingen in de Brusselse kanaalzone.

DE HONORAIRE CONSULS VAN HET KONINKRIJK
‘Loon? Dit doe je voor de eer’
België is in het buitenland niet alleen vertegenwoordigd door ambassades en consulaten, maar ook door een kleine driehonderd honoraire consuls. Omgekeerd verzorgen een tweehonderdtal honoraire consuls de vertegenwoordiging van derde landen in het koninkrijk. Opvallend: de honoraire consul van Tunesië is… Didier Reynders.

AMAT AL ALIM ALSOSWA (UNDP)
‘De Arabische wereld heeft genoeg revoluties gekend’
Ondanks de enorme bodemrijkdommen en enkele hervormingspogingen is er in de Arabische wereld nog steeds geen sprake van duurzame ontwikkeling. Dat zegt Amat Al Alim Alsoswa, in een vorig leven minister voor Mensenrechten in Jemen, vandaag directeur van het regionaal bureau voor de Arabische wereld van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP).

NATUURRAMPEN
Van shockdoctrine naar schokbestendigheid
Haïti, Chili, Turkije en het Indonesische Sumatra: de aardbevingen van de afgelopen maanden hebben getoond hoe kwetsbaar leefgemeenschappen kunnen  zijn voor de grillen van de natuur. De catastrofes voorkomen is niet eenvoudig. Relevanter is de vraag hoe ons ertegen te wapenen. Duurzame ontwikkeling was nooit eerder zo prioritair als vandaag, stellen ingenieurs met ervaring in het veld.

WERELDECONOMIE
Observaties na anderhalf jaar crisis
De opkomende landen verteren de crisis veel beter dan de gevestigde industrielanden, dankzij meer regulering en minder blind geloof in financiële vrijhandel. Intussen wordt ook gezocht naar een beter evenwicht tussen consumerende en exporterende landen. Maar leert de wereld wel van de crisis?

BIRMA
Kroniek van een aangekondigde overwinning van de generaals
Dit jaar moeten er verkiezingen komen in Birma, maar de partij van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi neemt niet deel. Op 7 mei zal de Birmese militaire junta de partij wellicht ontbinden. Begin oktober zullen premier Leterme en Europese Raadvoorzitter Van Rompuy de hand van de generaals moeten schudden op de Euro-Aziatische top in Brussel.

OPINIE TINE DANCKAERS
Opvangcrisis: Solidariteit is geen overlast
De winterse empathie van de bevolking met asielzoekers in de kou is gesmolten met de sneeuw. ‘Naast mijn deur geen overlast’, is schijnbaar doorslaggevender dan de Vlaamse solidariteit. En dus blijft de crisis zichzelf opvolgen.

DAVID EN GOLIATH IN GUATEMALA
Staat van beleg beschermt Spaanse elektriciteitsleverancier
De privatisering van energievoorziening kan dodelijke consequenties hebben, zo blijkt in het Guatemalaanse departement San Marcos. Lokale gemeenschappen staan er oog in oog met een Spaanse energiereus en het Guatemalaanse militaire apparaat. MO* moest undercover om de situatie ter plekke te onderzoeken.

VREDESBEMIDDELAAR THABO MBEKI
‘Soedan heeft de EU nodig’
Europa kan en moet een grotere rol spelen in Soedan. Die boodschap maakte Thabo Mbeki, voormalig president van Zuid-Afrika en vredesonderhandelaar van de Afrikaanse Unie, in Brussel over aan de commissie Buitenlandse Zaken van het Europees parlement.

FOTOREPORTAGE TANZANIA
De ondernemer is een boer
De armoede van Afrikaanse landen kan maar doorbroken worden als boeren beter verdienen. Layla Aerts trok naar het Tanzaniaanse platteland om een succesvol ondernemer te portretteren.

RELIGIES, RITUELEN EN TABOES ALS WAPEN TEGEN KLIMAATVERANDERING
‘Je kan niet discussiëren met een lied’
Terwijl het klimaat langzaam maar heel zeker verandert, kibbelen regeringen over verantwoordelijkheden, knutselen sommige bedrijven in de marge en dreigen bewuste burgers ontmoedigd te geraken. ‘We moeten de hulp inroepen van spirituele tradities die met hun rituelen en taboes veel diepgaander communiceren dan de meeste rapporten of campagnes’, zegt Gary Gardner van Worldwatch Institute.

DAVID HARRINGTON (KRONOS QUARTET)
Een strijkkwartet in verzet tegen oppervlakkigheid en oorlog
Twee violen, een altviool en een cello: daarmee maakt het Kronos Quartet al bijna veertig jaar de meest avontuurlijke en grenzeloze muziek. Van Inuit-keelzang over Jimi Hendrix en Astor Piazzolla tot Centraal-Aziatische traditionele ensemble-muziek. MO* sprak met oprichter en drijvende kracht David Harrington.

PARLEMENTAIRE VERGADERING IN TENERIFE
‘Dit is geen politiek toerisme’
Eind maart kwamen parlementsleden van de Europese Unie en de ACP-landen –een groep landen uit Afrika, de Cariben en de Stille Oceaan– in Tenerife samen om de relaties tussen beide regio’s te bespreken. De zogenaamde ACP-EU Joint Parliamentary Assembly, met Louis Michel als co-voorzitter, vertegenwoordigt meer dan 1,5 miljard mensen.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift