Mei 2011

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine mei 2011.

DOSSIER: Het onnavolgbare Duitse model
Dezer dagen wordt Duitsland geregeld voorgesteld als het na te volgen model: als België het sociaaleconomische beleid van Duitsland nabootst, komt het allemaal goed. MO* trok naar Duitsland om das Deutsche Modell beter te leren kennen en stelde vast dat deze kwestie mee zal beslissen over de toekomst van Europa.

BEZOEK AAN DE THUISSTAAT VAN OBAMA: De lange staart van de recessie
De daklozencentra en voedselbanken zien de toestroom nog altijd niet slinken. Buurten vechten tegen leegstand en aftakeling. Steden en staten zetten het mes in hun begroting. Jobs en uitkeringen sneuvelen, en om sneller te saneren worden vakbonden onder druk gezet. De staart van de recessie is lelijk en lang. Ook Illinois, de thuisstaat van president Obama, likt zijn wonden.

INTERVIEW MET INDIASE AUTEUR EN ACTIVISTE ARUNDHATI ROY: ‘Stop de verspilling. Herover de verbeelding.’
India zal in 2011 wellicht sneller groeien dan China. Toch is niet alles chapati en ei in het land van Tata, Infosys en Reliance. MO* sprak daarover in Delhi met de wereldbekende auteur en activiste Arundhati Roy.

EGYPTE: In de wandelgangen van de revolutie
‘Het volk wil het regime ten val brengen’, scandeerden miljoenen Egyptenaren tijdens de revolutie van 25 januari. Het regime is intussen gevallen, maar de revolutie is nog niet voltooid. Het Tahrirplein blijft de centrale plaats om de druk op de ketel houden en alle eisen van de revolutie verwezenlijkt te zien.

OPINIE: Responsability to protect: onverantwoord humanitarisme
Sinds enkele decennia maken wij, de internationale gemeenschap, gestaag brandhout van soevereiniteit en zelfbeschikking (van sommigen) om burgerslachtoffers ‘aller landen’ te kunnen beschermen. Wat MO*journaliste Olivia Rutazibwa betreft, is R2P zoals het vandaag bestaat boerenbedrog.

RADICALISERING IN DE TSJETSJEENSE GEMEENSCHAP: ‘De meeste Tsjetsjenen zijn gematigde moslims’
De Staatsveiligheid en het antiterreurorgaan OCAD maken zich zorgen over een aantal radicale individuen binnen de Tsjetsjeense gemeenschap. Maar met de overgrote meerderheid van de 12.000 Tsjetsjenen in België zijn er geen problemen.

GESLACHTSSELECTIE IN OEGANDA: De maakbare familie
In Oeganda kunnen toekomstige ouders het geslacht van hun baby zelf kiezen. Daarbij speelt een team van Belgische fertiliteitsspecialisten een centrale rol.

DAAGT HET EINDE VAN DE TRADITIONELE HULP? Verhofstadts belofte wordt niet gehonoreerd
Hoewel België ondanks het begrotingstekort in 2010 vrij veel middelen aan ontwikkelingshulp besteedde, werd de beloofde 0,7 procent niet gehaald. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat dat de komende jaren wel zal gebeuren. Er beweegt immers iets in de ontwikkelingssamenwerking.

POLITIEK STEEKSPEL MET HUWELIJKSMIGRATIE: Verliefd, verloofd, getrouwd
Gezinshereniging is de meest gebruikte manier voor buitenlanders om zich in België te vestigen. Uit verschillende hoeken klinkt het dat de wetgeving terzake strenger moet. Het debat lijkt uit te lopen in opbodpolitiek.

DREIGBRIEF AAN AL GORE
David Van Reybrouck en Jeroen Theunissen richten maandelijks een dreigbrief aan Iemand die Erom Gevraagd Heeft. In het dagelijkse leven zijn ze voorzitter en ondervoorzitter van PEN Vlaanderen, onderdeel van de mondiale schrijversorganisatie PEN International.

PORTRET STEF KAMIL CARLENS: ‘We moeten elkaar niet kennen om solidair te zijn’
In mei start Zita Swoon met de tournee Wait for me. Stef Kamil Carlens trok daarvoor naar Burkina Faso, luisterde naar de verhalen van de griotten, observeerde en kneedde. Wat volgt, is een overwegend akoestisch samenspel tussen westerse en Afrikaanse instrumenten, de traditionele teksten van de volksvertellers en de westerse antwoorden van Carlens.

FOTOREPORTAGE GRIET HENDRICKX: Swahili, het volk van de kust
De Swahilicultuur situeert zich langs de Oost-Afrikaanse kust, van Mogadishu tot midden-Mozambique. Ze is de vrucht van een ongewone mix van Afrikaanse, Arabische en Indiase invloeden. Het Swahilivolk heeft een eigen taal, religie en architectuur en ook eigen gebruiken en tradities.

NAAR EEN NIEUWE DEMOCRATIE EN MARKTECONOMIE: De waarde van niets
De schittering van de vrije markt heeft ons blind gemaakt voor andere manieren om de wereld te zien, betoogt de Amerikaans-Indiase bestsellerauteur Raj Patel.

U LIET HET ONS WETEN: Eco-koffiekransje voor energiebesparing
Een ecologisch koffiekransje heeft veel weg van een tupperware-demonstratie, maar in plaats van brooddozen en pannenlikkers gaat het over CO2.

En verder

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.