November 2008

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine november 2008.

ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN IN DE CHINESE PARELRIVIERDELTA
Als de grote rivier overstroomt, lopen de kleintjes vol

China groeit, maar profiteren de Chinezen die onze kleren, schoenen, gsm’s of laptops produceren daar ook van? Biedt de globalisering, met andere woorden, kansen voor de werkende mens in ontwikkelingslanden? John Vandaele trok naar de Parelrivierdelta, waar twintig miljoen migrantenarbeiders meer dan een derde van alle Chinese uitvoer produceren. Hij zag “kleine sprongen voorwaarts”.

BUITENLANDSE ZELFSTANDIGEN DOORGELICHT IN UNIZO-STUDIE
Allochtone ondernemers redden het land

Het aantal niet-Belgische zelfstandigen in ons land neemt jaarlijks toe. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Unizo, dat MO* als eerste kon inkijken.

IRAK, FEDERALE STAAT IN WORDING
Testcase Kirkoek

Kirkoek is uitgegroeid tot een hardnekkig symbooldossier voor Irak. De Koerden zien Kirkoek als hun vierde provincie, een logisch verlengstuk van de Koerdische Autonome Regio. De Arabische Irakezen en Turkmenen eisen echter dat Kirkoek onder de vleugels van Bagdad blijft. Het dossier van de stad en de gelijknamige provincie geldt nu al als de ultieme test van het nieuwe Iraakse federale model.

ZIMBABWAANS SCHRIJVER-BANNELING CHENJERAI HOVE:
‘Zimbabwe is één grote gevangenis’

Chenjerai Hove (52) is een van Zimbabwe’s grootste auteurs en meest gerespecteerde denkers. Hij leeft in ballingschap in Noorwegen maar verbleef een tijdje in het Oost-Vlaamse Vollezele om te werken aan een actualisatie van Shakespeares toneelstuk King Lear. Hove: ‘Net als Lear omringt Mugabe zich met vleiers en flemers.’

ALBANIË, LAND IN TRANSITIE
‘De Balkan isoleren is geen optie’

Zeventien jaar geleden was Albanië nog volledig geïsoleerd van de rest van de wereld. Vandaag prijkt aan de verre horizon het Europees lidmaatschap. Maar elk transitieproces gaat gepaard met groeipijnen.

THAISE HUWELIJKSMIGRATIE
Migreren om te huwen of huwen om te migreren?

Thailand staat met stip op één in de lijst van “bruiddonorlanden”. Zowel materiële drijfveren, romantische idealen als culturele opvattingen beïnvloeden de keuze van Thailandse vrouwen voor een blanke prins. Maar in België wacht niet noodzakelijk een sprookjeshuwelijk.

ZEVEN OP TIEN HULPPROJECTEN KWETSBAAR VOOR KLIMAATVERANDERING
Klimaattest voor ontwikkelingssamenwerking

De rijke landen zijn in grote mate verantwoordelijk voor de globale opwarming maar de impact ervan treft vooral de arme landen. Nu al. Professor Jean-Pascal Van Ypersele van het VN-klimaatpanel noemt dat de ‘fundamentele onrechtvaardigheid van de klimaatverandering’. Op vraag van minister Charles Michel formuleerde hij een reeks aanbevelingen om de Belgische ontwikkelingssamenwerking op een nieuwe leest te schoeien.

HONGER NAAR GROEI EN ENERGIE EIST ZIJN TOL
Het einde van het Amazonewoud

Het Amazonebekken is een gegeerd reservoir in de stormloop op grondstoffen, energie, land en water. Zowel voor het woud als voor zijn bewoners lijkt het einde van een tijdperk nabij.

LIBANEES THEATERMAKER RABIH MROUÉ:
‘Machthebbers willen geen individuen die nadenken’

Rabih Mroué is een Libanese theatermaker en performer die op verschillende plaatsen in Europa heeft opgetreden. In het kader van het Moussem Kunstenfestival brengt hij op 23 november in het cultuucentrum Berchem Make me stop smoking, een intrigerende voorstelling van een lokale kunstenaar met een globale taal.

ESSAY DOOR SCHRIJVER PAUL VERHAEGHEN BESCHOUWINGEN BIJ DE AMERIKAANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN
Op 4 november is het eindelijk zo ver, dan weten we hoe de Amerikaanse presidentsverkiezingen na een eeuwigdurend voorspel afgesloten worden. Paul Verhaeghen, auteur van Omega Minor en migrant in het land van Obama en McCain, blikt vooruit via zijn achteruitkijkspiegel.

Fotoreportage: De zwaveldampen van Java
Waardig werk is een verre droom voor miljoenen mensen, zelfs op plaatsen waar er vakbonden en wetten zijn om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. In West-Java ontmoette fotograaf Guido Van Damme een gemeenschap van mijnwerkers die zo diep in het inferno van mensonwaardig werk zitten, dat ze de belofte op waardig werk wellicht enkel kunnen verstaan als een bijna religieuze paradijsverwachting.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.