November 2009

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine november 2009.

Oostblokblues
Bulgarije, Moldavië en Transnistrië: 20 jaar na de val van de Muur

In november herdenkt Europa de val van de Berlijnse Muur (1989), het afbrokkelen van de Sovjetunie en het einde van de Koude Oorlog. MO*journalist Kristof Clerix trok naar Bulagrije, Moldavië en Transnistrië en kwam terug met boeiende reportages over corruptie, georganiseerde misdaad en de moeilijke overgang naar democratie.

Interview Joseph Stiglitz: ‘De crisis oplossen met minder ongelijkheid en meer duurzaamheid’
Joseph Stiglitz is een van de invloedrijkste economen ter wereld, en zijn kritiek op de losgeslagen mondialisering krijgt in volle crisistijd ook in politieke en financiële kringen aandacht en respect. In twee recente rapporten verwoordt hij zijn voorstellen voor een inclusievere globalisering en een evenwichtige economie.

Afghaanse minderjarige vluchtelingen: Dwalend als spoken door Europa
Opvallend veel minderjarige Afghanen zoeken rust, scholingskansen en een beter leven in Europa. Ook in België stijgt hun aantal snel. MO* sprak met drie Afghaanse jongens: ‘Wat is dat, België?’

Klimaatverandering en solidariteit: De klok tikt sneller in het Zuiden
Het debat over de klimaatverandering gaat al te vaak over onze industrie en onze welvaart, terwijl de armen en de ontwikkelingslanden allang de negatieve effecten voelen van onze vervuiling. Geert De Belder sprak in Ecuador, Burkina Faso en Bangladesh met boeren, boerinnen en andere burgers over de klimaatchaos die hun leven bedreigt.

Soefi’s in België: Islamitische mystiek in de lift
Het soefisme, de mystieke islam die altijd aanwezig maar vaak onzichtbaar is, komt meer en meer op de voorgrond. Voor veel gelovigen in Europa en de islamitische wereld is het de weg naar meer spiritualiteit. Voor de politiek is het een middel om het religieus extremisme een halt toe te roepen.

Lula’s charmeoffensief
Begin oktober werd de Braziliaanse president Lula met opvallend veel eerbetoon ontvangen in Brussel. Op de agenda stonden onder meer de ondertekening van een aantal bilaterale akkoorden en de voorbereiding van een Belgische economische missie naar Brazilië in 2010. Wat een klein land als België kan betekenen voor een gigant als Brazilië.

Opinie: Hoe meer muren, hoe meer jungles
Hoe hoger Europa zijn muren wil optrekken tegen ongenode gasten zonder papieren, hoe meer jungles er lijken te groeien. Maar dat de bewoners daarvan ook mensen in nood zijn, schijnt Europa geregeld te vergeten.

Colombia: Uribe para presidente: nog één keer?
De kans is erg groot dat de Colombiaanse president Alvaro Uribe zich, bij de presidentsverkiezingen in mei volgend jaar, voor de derde keer na elkaar kandidaat stelt. Hij is populair, al is zijn binnenlandse politiek geen onverdeeld succes en al scherpt zijn buitenlands beleid de polarisatie in de regio aan.

Islamisme in Marokko: Schotelantennes en culturele zelfmoord
De Marokkaanse overheid onderneemt nieuwe stappen om het islamisme in te dijken. Volgens analisten een maat voor niets, want de radicalisering heeft nieuwe, onzichtbare wegen gevonden om Marokkaanse huiskamers binnen te sluipen. MO* glipte mee naar binnen en kwam terug met een verhaal over televisie-imams, Arabische mondialisering en de leegroof van het land.

Essay: Enkele actuele bedenkingen bij 50 jaar ontwikkelingshulp
De discussie over ontwikkelingshulp laaide de voorbije maanden hevig op. Ze dreigt de belangrijker aspecten van ontwikkelingssamenwerking aan het gezicht te onttrekken. Een val waar we niet in moeten trappen.

Portret Ramsey Nasr: De revanche van de allochtoon
Het grote publiek in Vlaanderen ontdekte Ramsey Nasr toen hij in 2005 stadsdichter van Antwerpen werd. Sinds 2009 is hij voor een periode van vier jaar Dichter des Vaderlands van Nederland. Ramsey Nasr is schrijver, acteur, regisseur en publicist. Voor de lezeressen van ELLE is hij de meest sexy man van België voor 2009. ‘Kijk hoe ver een “allochtoon” het kan schoppen’, grapt hij.

Fotoreportage: De moeder en de mijn
Magnum-fotograaf Carl De Keyzer was aanwezig bij de opnamen van de film Altiplano, in de Colcavallei in Peru. De film gaat over de confrontatie van twee werelden, maar ook over schoonheid, onmacht, en de kracht van het beeld.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.