November 2010

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine november 2010.

MO.be: meer nieuws, minder drukte
MO.be, de mondiale nieuwssite die de redactie van MO* en het nieuwsagentschap IPS Vlaanderen samen produceren, is helemaal vernieuwd. Voortaan presenteren we alle informatie in een nog duidelijkere en meer rustgevende vormgeving. Die maakt komaf met onnodige kleurenvlakken en visuele drukte, zorgt voor een duidelijkere structuur en vindbaarheid van alle informatie én mikt op meer participatie van de lezers. ¡Sin fronteras!

GESPREK MET EEN ZELFMOORDTERRORIST
‘Mezelf opblazen voor het goede doel klonk steeds normaler’
Sinds de Amerikaanse inval in Irak zeven jaar geleden trokken duizenden buitenlandse strijders naar het land om er te vechten tegen de Amerikaanse bezetter. Paulien Bakker sprak in de gevangenis van Kirkuk met de negentienjarige zelfmoordterrorist Afif. Zijn bomvest ontplofte niet.

DOSSIER DEMOGRAFIE
Zijn we met te veel?
We zijn met 7,05 miljard mensen op deze planeet. Elk jaar komen er 78 miljoen bij. Tegen 2040 zullen we met 9 miljard zijn. Is er wel genoeg plaats en voedsel voor zoveel mensen? Moet je ingrijpen in die groei en waar dan? Willen we minder baby’s of minder oudjes?

BELGISCH-INDIASE TOPECONOOM JEAN DRÈZE
‘Op de sneltrein van economische groei zitten geen armen’
Als de economische crisis de volgende jaren overwonnen wordt en een aantal millenniumdoelstellingen tegen 2015 realiseerbaar zijn, dan is dat dankzij de indrukwekkende prestaties van China, India en andere Aziatische groeipolen. Toch blijft de strijd tegen armoede ook in die landen een uitdaging. MO* sprak in New Delhi met Jean Drèze, een invloedrijk economisch adviseur van de Indiase regering. Over groei, armoede en de toekomst van India.

ZIMBABWE
Diamonds are Mugabe’s best friend
Begin november buigt de diamantgemeenschap zich in Tel Aviv –opnieuw– over de vraag of er bloed kleeft aan diamanten uit Zimbabwe.

INITIATIE OF POLITIEKE RECUPERATIE?
De Rwandese Renaissance komt naar België
De Rwandese overheid haalde een oude initiatietraditie van onder het stof van de geschiedenis om Rwandezen anno 2010 burgerzin en nationale identiteit bij te brengen. Begin september vond in België de eerste Itorero voor de jongeren van de Rwandese diaspora plaats. MO* redactrice Olivia Umurerwa Rutazibwa was erbij.

ACTIEVE BURGERS IN PASSIEFWONINGEN
Stadsvernieuwing in Molenbeek
Op een boogscheut van metrostation Zwarte Vijvers in Molenbeek wonen sinds kort dertien gezinnen op een unieke site: een vrolijk sociaal wooncomplex, opgetrokken in hout en volgens de regels van passiefbouw. Sociale cohesie in zijn nieuwste vorm.

EUROPA’S AGENDA IN NAGOYA EN CANCUN
De schouders van Schauvliege
Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft drukke weken voor de boeg. In het kader van het Belgische EU-voorzitterschap leidt zij de Europese delegaties op de VN-toppen over biodiversiteit en klimaat. Een hele verantwoordelijkheid rust op haar schouders.

TRANSITIE
Een veerkrachtige samenleving
Een ecologische crisis treft de armen het meest. Sociaal werkers kunnen groene denkers bewust maken van die sociale dimensie, zegt sociaal filosoof Jef Peeters in Een veerkrachtige samenleving. Sociaal werk en duurzame ontwikkeling.

PARLEMENTSVERKIEZINGEN IN DE VS
De stormloop van de roze olifanten
Vrouwelijke kandidaten van de Republikeinse Partij spelen een glansrol in de Amerikaanse parlementsverkiezingen van november. Is dit de Grote Terugkeer van het feminisme langs de conservatieve achterdeur van de Amerikaanse politiek? Of worden alleen politica’s die de vrouwenagenda laten vallen op het mediapodium gehesen?

PORTRET BRITS-NIGERIAANSE SCHRIJFSTER HELEN OYEYEMI
‘Er zijn ontelbaar veel manieren om vrouwen te laten verdwijnen’
Helen Oyeyemi is tegelijk een meisje van vijfentwintig en een doorwinterd auteur. Ze weet wat ze wil en twijfelt aan zichzelf. Ze lijdt aan het geweld tegen vrouwen in Congo, maar leeft in een land van boeken en eigen gedachten. En ze drinkt warme, witte wijn in de herfst.

MILITIES AAN DE VOORAVOND VAN VERKIEZINGEN
Guantanamo ligt in Ivoorkust
Sinds het begin van het gewapend conflict in Ivoorkust in 2002 hebben allerhande informele strijdkrachten en jeugdmilities zichzelf steeds opnieuw uitgevonden. Het ziet er naar uit dat ze dat ook na de presidentsverkiezingen van 31 oktober zullen blijven doen.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.