De mythe van de groene economie

Binnen de logica van het kapitalisme is er geen uitweg mogelijk, een kapitalisme dat zich vandaag zo diep heeft ingeworteld dat het in alle domeinen van het leven doordringt en de natuur aan de wetten van de vrije markt onderwerpt.

De ecologische crisis en de financiële crisis zijn twee symptomen van hetzelfde zieke systeem, stellen Anneleen Kenis en Mathias Lievens in hun nieuwste boek De mythe van de groene economie. 
Zelfs goedmenende “groene” alternatieven lopen opnieuw vast, verstrikt in de netten van het web. De auteurs maken een zeer ruime analyse van het systeem en ontmaskeren een voor een de valstrikken, van CO2-handel tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Verschillende vormen van verzet hebben in de loop van de jaren wel voor belangrijke correcties op het systeem gezorgd (bijvoorbeeld de Schone-Kleren-campagne), maar nooit heeft dat verzet de fundamenten ervan kunnen aantasten. Het systeem absorbeert alles.

Daarom pleiten Lievens en Kenis voor een sterkere agendasetting van de tegenbeweging, voor een krachtige dynamiek van onderuit, om op die manier een echte maatschappelijke omwenteling in gang te zetten. ‘Revolutie betekent niet wachten op het beslissende moment waarop alles mogelijk wordt. Elk moment en elke gebeurtenis leveren aanknopingspunten om stappen vooruit te zetten’, aldus de auteurs. Het boek leest als een trein. Het gaat enigszins gebukt onder een overvloed aan feiten en gegevens, maar uit die veelheid blijkt tegelijk de these, namelijk hoe elke levenssfeer doordrongen is van hetzelfde dominante paradigma. 

De mythe van de groene economie. Valstrik, verzet, alternatieven van Anneleen Kenis en Mathias Lievens is uitgegeven door EPO/Jan Van Arkel. 336 blzn. ISBN 9789062245239

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift