November 2013

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine november 2013.

INTERVIEW: Jean-Pascal Van Ypersele (VN-Klimaatpanel): ‘Nog discussiëren met klimaatsceptici is tijdverspilling’
Het laatste rapport van het VN-Klimaatpanel (IPCC) zou de onderhandelaars op de VN-Klimaatconferentie, eind november in Warschau, een duw in de rug moeten geven. Zal de wereld eindelijk in actie schieten? MO* vroeg het aan Jean-Pascal van Ypersele, klimatoloog aan de UCL en ondervoorzitter van het IPCC.

DOSSIER: Fijn stof, grove winst - Europese klimaatfraude brengt gezondheid Gentse jongeren in gevaar
In de Gentse havenregio hangt de uitstoot van CO2 en schadelijk fijn stof samen met het falen van Europese en internationale klimaatmaatregels. Arcelor Mittal blijkt de ontbrekende schakel te zijn tussen Chinese koelkasten en Gentse astma.

DOSSIER: Recyclage in Afrika - Het tweede leven van uw afval
De idee dat elektronisch afval achteloos gedumpt wordt in de uithoeken van de gemondialiseerde wereld, is achterhaald. Iedereen wil de materialen uit onze oude computers en televisies halen, ook de EU.

ACTUEEL: Brits voedselactivist Tristram Stuart: ‘Er is geen enkele reden voor honger in de wereld’
Een derde van het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt, belandt nooit op iemands bord. Van alle complexe ecologische en ethische problemen in de wereld is dit er een waar we echt iets aan kunnen doen, stelt de Britse voedselactivist Tristram Stuart. Hij krijgt hoe langer hoe meer gehoor bij politici, supermarktketens en academici wereldwijd.

ACTUEEL: Terug naar Kaboel - België tast grenzen van gedwongen uitwijzing af
België heeft geen terugnameakkoord met Afghanistan over de uitwijzing van uitgeprocedeerde asielzoekers. Toch sturen we mensen naar Kaboel terug en werden in september nog twintig Afghanen opgesloten in afwachting van een repatriëring. Kan dat?

ACTUEEL: Dagestan: Tussen tolerantie en terrorisme
De noordelijke Kaukasus wordt vaak in een adem genoemd met oorlog, moslimterrorisme en messentrekkende bergvolkeren. De realiteit is complexer. ‘We zijn vredelievende en tolerante burgers.’

DE NIEUWE WERELD: Saoedi-Arabië leidt de contrarevolutie
Qatar geeft de Moslimbroeders financiële, politieke en mediatieke steun in de Arabische Lente. Saoedi-Arabië spaart moeite noch middelen om de volksopstanden te gebruiken om concurrenten uit te schakelen en bevriende leiders in het zadel te houden. Maar de Saoedi’s hebben niet alle touwtjes in handen.

REPORTAGE: Kazachstan: Gigantisch olieveld is een tikkende tijdbom
Het Kashagan-olieveld in de Kaspische Zee bevat onpeilbare hoeveelheden zwart goud. De ontginning is echter technisch erg complex, het risico op een milieuramp enorm en de winst voor de lokale bevolking miniem. Vindt er een ecologische ramp plaats, dan staat bovendien de relatieve politieke rust in de Kaspische Zee-regio op het spel.

REPORTAGE: Mobiele veeteelt in Benin - Op pad met een kudde kapitaal
Peul veehouders in West- en Centraal-Afrika trekken jaarlijks zes maanden lang met hun kuddes op zoek naar water en weiden voor hun vee. Een eeuwenoude bestaanswijze die onder druk staat. Uit nieuwsgierigheid liep Manon Stravens een week mee met de Peul in Benin.

PORTRET: Tarun J. Tejpal: ‘Auteurs en journalisten zijn fundamenteel subversief’
V.S. Naipaul noemt hem een virtuoos en origineel auteur. Tegelijk prijkt hij boven aan het ene na het andere lijstje met “invloedrijke Indiërs”. Tarun J. Tejpal schreef drie dikke romans en zette onderzoeksjournalistiek op de Indiase mediakaart.

ESSAY: Detroit is een leeg blad, bewoners schrijven hun eigen verhaal
Het verval van Motor Town tot leegstand en –letterlijk en figuurlijk– zwarte armoede is een symbool geworden van de dreigende neergang van het machtige Westen. Maar eigenlijk is Detroit intussen ook het symbool van hoop die mensen vanuit de marge en met eigen handen opbouwen.

BAANBREKER: Natuur beschermen om armoede te bestrijden in Ecuador
Bijna een derde van Ecuador is waardevol bos. Maar misschien niet lang meer: de ontbossing grijpt er verwoestend om zich heen. Om die in te dijken en tegelijk iets aan de armoede te doen, zette de regering Socio Bosque op, een programma dat mensen financieel vergoedt voor het beschermen van waardevolle natuur.

OPINIE EN REDACTIONEEL COMMENTAAR
- Tine Danckaers over het terugsturen van Afghaanse vluchtelingen.
- Gie Goris over het mondiaal belang van Centraal-Azië.
- Alma De Walsche over de ecologische ramp die ons staat te wachten als we niets doen aan de klimaatverandering.
- Bruno De Wever: Honderd jaar Eerste Wereldoorlog: de herdenking als hol vat
- Bogdan Vanden Berghe: Andere strofe, zelfde refrein

IN BEELD
- Oog in oog met ontwikkeling
- Een natie vol littekens

EN VERDER
- Labille: de hand in eigen boezem
- ‘Vanuit journalistiek standpunt is Obama erger dan Bush’
- Trop is te veel
- De ster van Aljazeera taant
- Nieuwe megabedrijven uit nieuwe economische grootmachten
- Allah, gedeponeerd merk?
- 3 vragen aan Farida Shaheed, Bijzonder VN-rapporteur over culturele rechten
- Recensies
- Column Bie Vancraeynest

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3246   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift