Oktober 2007

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine oktober 2007.

BIOBRANDSTOFFEN: LEGE MAGEN, VOLLE BRANDSTOFTANKS
De EU mikt in haar energiebeleid sterk op biobrandstoffen als groene oplossing voor het wegtransport. Hoe ecologisch zijn biobrandstoffen echter als bijna een miljard mensen honger lijden? Wie pusht de biobrandstoffen?

WANBEHEER IN INTERNATIONALE ORGANISATIES
TOPMAN OF FLOPMAN?
Na Wolfowitz bij de Wereldbank, Jacques Diouf bij de FAO en vele anderen, wordt nu ook directeur-generaal Brunson McKinley van de International Organisation for Migration (IOM) intern beschuldigd van nepotisme, intimidatie en slecht management. Er lijkt een structureel probleem te zijn bij het bestuur van internationale instellingen. En kan het iemand schelen?

WASHINGTON OCHOLA: ‘Meer macht voor de behoeders van de natuur’
Afrika zit in een diepe ecologische crisis. MO* sprak met de Keniaanse landbouwdeskundige dr. Washington Ochola over milieuconflicten en milieuvluchtelingen, maar ook over de toekomstkansen van Afrika.

DIPLOMATIEK OFFENSIEF TEGEN CLUSTERBOMMEN
België in de frontlinie
Op 30 oktober organiseert Buitenlandse Zaken in het Brusselse Egmontpaleis een internationale conferentie over clusterbommen. Dat diplomatieke offensief moet het pad helpen effenen naar een wereldwijd verbod op clustermunitie.

HET ISLAMITISCH MIDDENVELD
WIE IS BANG VAN MADRASSA’S ?
Ongeacht wie de presidents- en parlementsverkiezingen van dit najaar wint, de machthebbers in Pakistan moeten rekening houden met de toegenomen invloed van allerlei islamistische organisaties. De koranscholen of madrassa’s worden vaak gezien als kweekscholen voor extremisten, maar klopt dat beeld? Bruno De Cordier, onderzoeker aan de Conflict Research Group van de Universiteit Gent, bezocht in Karachi een koranschool die gesteund wordt door de Britse ngo Muslim Hands.

SARA CHAYES OVER DE CHAOS IN AFGHANISTAN
‘DE TALIBAN ZIJN EEN VERMOMDE PAKISTAANSE INVASIE’
De internationale gemeenschap discussieert deze maand over de verlenging van het Navo-mandaat in Afghanistan, terwijl verschillende landen twijfels hebben over hun aanwezigheid daar. Sara Chayes, een Amerikaanse ex-journaliste die sinds 2001 in Kandahar leeft, vreest dat het land weer van de regen in de drop terechtkomt. ‘De VS beloofden democratie, maar plaatsten een bende schurken met wapens, macht en geld op sleutelposities.’

OPINIE
Dirk Geldof, Dirk Barrez en John Vandaele over hyperconsumptie, ondervoeding en het einde van het neoliberalisme.

DE SLANKE TAILLE VAN DE VOEDSELINDUSTRIE
Het huidige voedselsysteem geeft onredelijk veel macht aan een kleine groep inkopers voor de supermarkten. Consumenten verliezen daardoor hun keuzevrijheid, producenten worden gedwongen belachelijk lage prijzen voor hun producten te aanvaarden. De supermarkteconomie is intussen gemondialiseerd. Raj Patel, een Zuid-Afrikaanse onderzoeker, schreef hierover een verontrustend en verhelderend boek. Een voorpublicatie.

GEWOON ILLEGAAL
De tentoonstelling  Gewoon illegaal zorgde bij de lancering voor heel wat controverse. Vlaams Belang vroeg een verbod, Gazet van Antwerpen noemt het iniatief eenzijdig. MO* toont de beelden die fotograaf Jorge Dirkx maakte van een Angolese vrouw en van gezinnen uit Mongolië, Tsjetsjenië en Congo. Allemaal zonder papieren. Maar wel alive and kickin’.

China op zoek naar een “roodgroen” beleid
De Chinese leiders willen een ander soort economische ontwikkeling op gang brengen in hun land. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, stelt John Vandaele vast.

CONGO LEEFT: een zelfportret
Als we al beelden te zien krijgen uit Congo, zijn ze meestal gemaakt door buitenstaanders. Dat is een ernstig probleem, want wie de productie van zijn zelfbeeld uit handen geeft, verliest de greep op zingeving en betekenis. Gelukkig zijn er vandaag veel Congolese fotografen die daar iets aan doen. Africalia bundelt honderdvijftig foto’s van een twintigtal Congolese fotografen in een uniek fotoboek. MO* brengt een exclusieve voorpublicatie uit Congo Eza!

CHRISTOPH DRAEGER: ‘Vijf september 1972 functioneerde op dezelfde manier als 9/11’
De Zwitserse kunstenaar Christoph Draeger bezorgde het ultraconservatieve Polen onlangs zijn eerste Summer of Love door er op drie maanden tijd –uit het niets– een hippiebeweging uit de grond te stampen. Draeger staat echter vooral bekend voor zijn werken over geweld en verwoesting.

En verder:

‘Belgische gemeenten verliezen Belgische bevolking’
Immigratie is al jarenlang een hot issue. Emigratie is een weinig beschreven fenomeen. Toch zijn er jaarlijks duizenden Belgen die hun vaderland verlaten.

Stakingsrecht
Het recht op staken staat op diverse manieren onder druk. Dat is goed én slecht nieuws voor de consument.

De G-factor
Er bestaat een hele stoet G’s in de internationale politiek. Het verhaal achter deze landengroepen vertelt veel over de verschuivende machtsverhoudingen in de wereld. Van G10 tot G13: een wereld van verschil.

Fair trade lokaal
Het idee wint veld om het concept fair trade te verbreden: van een focus op eerlijke Noord-Zuidhandel naar eerlijke regionale handelsmarkten, zowel in het Zuiden als in het Noorden.

Van kotkippen tot vleesvrije koten
Kotstudenten kunnen heel wat duurzamer eten, wonen en rijden. En omdat jong geleerd misschien ook wel oud gedaan is, groeit het aantal initiatieven dat kotstudenten warm maakt voor duurzaam leven.

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift