Oktober 2009

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine oktober 2009.

Zijn de jaren van het Congolse regenwoud geteld?
Het Congolese regenwoud, de op één na grootste “long” van de planeet, staat onder druk. Miljoenen mensen zien in het kappen van zijn bomen de kortste weg naar een beter bestaan. Zolang hun geen alternatief wordt geboden, staat massale kap van het woud in de sterren geschreven. Nergens zijn ontwikkeling en milieubeleid meer synoniem dan hier, stelde John Vandaele vast.

Interview met Amin Maalouf: ‘Het Westen wil de wereld beschaven én domineren. Dat is onmogelijk’
De wereld is losgeslagen van zijn ankerpunten, stelt de in Parijs wonende Libanese auteur Amin Maalouf. De grote beschavingen zijn volgens hem niet meer in staat om mensen en maatschappijen op een humane wijze te laten functioneren, net nu de behoefte daaraan zo groot is. Een gesprek over de communautaire verleiding, de voorwaarden voor integratie en de hypocrisie van het Westen.

Terugkeren als nieuw begin
In oktober loopt het eerste jaar af van het project van terugkeerwoningen voor uitgeprocedeerde en clandestiene gezinnen met kinderen die ons land zullen verlaten.  MO* bezocht een huis in Zulte en sprak met middenveld, coaches, staatssecretaris Wathelet en Annemie Turtelboom.

Ecuador 2025: Het postneoliberale tijdperk
Op tien augustus begon Rafael Correa aan een nieuwe ambtstermijn als president van Ecuador. Zijn burgerrevolutie en de nieuwe grondwet hebben grote verwachtingen gewekt, maar de feitelijke beleidskeuzes zorgen ook voor frustraties en ontgoocheling.

China akkoord met herziening mijnconventie met Congo
Het veelbesproken akkoord tussen China en Congo over de ruil van grondstoffen tegen infrastructuur wordt op verzoek van het Internationaal Muntfond (IMF) gewijzigd. Na het geflirt met China na de ondertekening van het akkoord, wil Congo weer liever “in het midden van het bed liggen”. De Congolese regering viel in 2009 terug op de gelddrukpers en het Westen om haar tekort te financieren en wil met een nieuw IMF-programma haar financiële marge vergroten.

De vergeten kinderen van Tanzania
‘Twee jaar geleden zijn we naar de rechter gestapt, om een jongen met hersenverlamming vrij te krijgen. Hij lag thuis aan de ketting en had open wonden aan  zijn enkels.’ Erwin Telemans runt een ziekenhuis in Tanzania en weigert zich neer te leggen bij het maatschappelijke taboe op handicaps.

Portret van schrijver Ilija Trojanow: ‘Mensen die boeken kopen, zijn geen nomaden’
De Bulgaars-Duitse schrijver Ilija Trojanow verblijft dit najaar in Brussel. Hij opent het vijfde werkjaar van het Brusselse literatuurhuis Passa Porta, neemt deel aan Spoken World in het Kaaitheater en komt op Het Andere Boek praten over De wereld is groot en overal loert redding –pas vertaald in het Nederlands en dit najaar ook als film in de zalen.

Essay: Het denken moet de crisis nog verwerken
Toen John Vandaele en Dirk Barrez zes maanden geleden de laatste hand legden aan ons boek ‘Het mondiale uitzendkantoor’, schreven ze dat een groen sociaal pact of sociaalecologisch pact een antwoord kon bieden op de verschillende uitdagingen waar we voor staan. Ze werkten ook concreet uit wat ze daarmee bedoelden. Het is interessant om, een half jaar later, met die bril te kijken naar wat er de afgelopen periode is gebeurd.

Landbouw moet helemaal anders
De groeiende vraag naar voedsel, brandstof, vezels en veevoer, samen met het probleem van de klimaatopwarming, stelt het wereldwijde landbouwmodel voor ernstige uitdagingen. De dringendheid van die uitdagingen biedt tegelijk een kans om grondig na te denken over een fundamenteel ander model.

Opinie: Corruptie zaait dood en verderf in Tanzania
Nooit eerder heb ik gewone mensen zo hard horen klagen over corruptie als tijdens mijn verblijf in het Oost-Afrikaanse Tanzania.

Fotoreportage: De echte kleuren van Ethiopië
Aïda Muluneh bekijkt Ethiopië, haar moederland, met een eigen, artistieke blik. Dat levert een beeld op dat niet klopt met het cliché dat Ethiopië oproept bij de westerse kijker.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.