Oktober 2012

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine oktober 2012.

LANDBOUW OP NIEUWE GRONDEN: Agroparken en stadtuiniers
Het aantal boeren daalt over de hele wereld en nu al woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Wie gaat in de toekomst die groeiende stadsbevolking voeden? En met welk soort landbouw, wanneer de beschikbare ruimte, het water en de grondstoffen steeds schaarser worden en de klimaatverandering de nu bekende systemen verstoort? De landbouw van morgen zal er helemaal anders uit zien. MO* verkende twee totaal uiteenlopende modellen die langzaam maar zeker vorm krijgen.

KAREL DE GUCHT, EUROPEES COMMISSARIS VOOR HANDEL: ‘Meer ongelijkheid door vrijhandel? Dat geloof ik niet’
Karel De Gucht is al lang een true believer in de weldaden van meer vrijhandel. Dat blijkt ook weer nu we hem opzoeken in het Berlaymontgebouw, waar de Europese Commissie haar hoofdkwartier heeft en waar hij, als Commissaris voor Handel, dus kantoor houdt.

ESSAY JOHN VANDAELE: Het alfabet van onze tijd
Hoe zeg je iets over onze tijd, die oceaan van feiten die de menselijke werkelijkheid uitmaken? Een lijst van alfabetisch gerangschikte begrippen die naar elkaar verwijzen, en dus een netwerk vormen, leek John Vandaele geen slecht idee. Daarom schreef hij Het alfabet van onze tijd als een kleine encyclopedie, met woorden en begrippen als structuur. Het boek verschijnt begin oktober, maar MO* krijgt natuurlijk het voorrecht van een voorpublicatie.

HET EUROPACOLLEGE IN BRUGGE: De Europese leiders van morgen
Op 17 oktober zal de Deense premier Helle Thorning-Schmidt het 63ste academiejaar openen in het Europacollege in Brugge. Ze heeft er zelf nog een postuniversitaire opleiding Europese studies gevolgd, net als een heleboel andere hooggeplaatste Europese ambtenaren, ministers en ambassadeurs. Portret van een kweekvijver voor toptalent.

CHINESE STUDENTEN IN BELGIË: Slim, gegeerd, gevreesd
Je ziet ze steeds vaker, Chinese slimme koppen in Vlaamse aula’s en laboratoria. Vlaanderen investeert in oosters talent, maar ziet het ook snel weer met de noorderzon vertrekken, mét westerse academische bagage. Kennisdiefstal, of zit er voor ons meer in die vluchtige passanten? MO* ging op zoek naar de echte winnaars en verliezers.

WITTE MIGRATIE ALS ANTWOORD OP GROEIENDE ZORGBEHOEFTE: Een Filipijns infuus voor de Vlaamse zorg
Vijftien Filipijnse verpleegkundigen begonnen zopas een nieuwe carrière in Melsbroek, Gent en Antwerpen. Na tweeëneenhalf jaar wachten op een Vlaamse arbeidskaart. Waarom gaan ze 10.500 kilometer van huis werken? We zochten het antwoord in Manila.

ETHIOPIË: Meles Zenawi, dood van een heerser
De Ethiopische premier Meles Zenawi overleed op 20 augustus, 57 jaar oud, in een Brussels ziekenhuis aan een niet nader gespecificeerde aandoening. Het nieuws ging als een schok door zijn land, de regio en de wereld. Een overzicht van het belang van deze ‘pragmatische visionair’ (aldus president Mwai Kibaki van Kenia).

ORGANISCHE LANDBOUW OP DICHTBEVOLKT JAVA: Rijst in de toekomst
Indonesië isoleert zichzelf zoveel mogelijk van de wereldmarkt voor rijst. Daardoor bleef het land vrijwel gespaard van de jongste voedselprijscrisissen. Toch belandt een container biorijst uit Java dit najaar op de Belgische markt. Een bezoek aan de innovatieve boeren van Boyolali.

‘PARLEMENTAIRE COUP’ IN PARAGUAY: Van bloedbad naar staatsgreep
‘Een eiland omgeven door land.’ Zo omschreef Paraguays meest gevierde auteur, Augusto Roa Bastos, zijn vaderland. Eens te meer lijkt de dunbevolkte republiek in het hart van Zuid-Amerika in een internationaal isolement terecht te zijn gekomen. De plotselinge afzetting van de centrumlinkse president Fernando Lugo – velen hebben het over een “parlementaire coup” – bracht Paraguay eind juni even in de belangstelling van de internationale pers. Voorlopig heeft nog geen enkel land in de regio de nieuwe regering van de liberaal Federico Franco formeel erkend.

FOTOREPORTAGE TEUN VOETEN: het nooit eindigende drugsgeweld in mexico
Het drugsgeweld in Mexico heeft de afgelopen vijf jaar 50.000 mensen het leven gekost, dat is meer dan het aantal soldaten en rebellen dat in de oorlogen in Irak en Afghanistan is gesneuveld bij elkaar. Aan de spiraal van geweld lijkt geen einde te komen. Want de drugskartels zijn in een dubbele strijd verwikkeld: tegen de autoriteiten, maar ook onderling vechten ze een machtsstrijd uit, die nog veel bloediger is.

PORTRET CHILEENSE KUNSTENAAR ALFREDO JAAR: ‘Een bombardement zonder genade’
De Chileen Alfredo Jaar is een van de topnamen uit de internationale kunst. Hij noemt zichzelf geen politiek of geëngageerd kunstenaar, omdat ‘alles wat je doet een confrontatie met de realiteit inhoudt. En elke handeling binnen de wereld is een politieke daad.’ In het kader van Newtopia is er een grote tentoonstelling van zijn werk in Brussel en geeft hij op 12 oktober een MO*-lezing.

BAANBREKERS: Luk Mertens, ecoloog en landschapsarchitect
Vijfentwintig jaar geleden begon Luk Mertens (54 jaar), ecoloog en landschapsarchitect, Natuur21, een bedrijf dat de natuur en de biodiversiteit opnieuw ruimte wil geven in het landschap. ‘Het is alsof er een schakel verloren is gegaan. We moeten beseffen dat we een deel zijn van die natuur die we zo nodig hebben.’

En verder

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.