Oktober 2013

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine oktober 2013.

COVERVERHAAL: Niger: Stratego in de Sahel
Grondstoffen, corruptie, armoede en de terugkeer van de Toearegsoldaten uit Libië deden Mali op zijn grondvesten schudden. In buurland Niger lijken dezelfde elementen niet hetzelfde effect te hebben. MO* vroeg mensen in de hoofdstad Niamey en daarbuiten naar hun kijk op de zaak.

INTERVIEW: Atoomwapenexpert Hans Kristensen (FAS): ‘Natuurlijk moet je bezorgd zijn als je naast kernbommen woont’
De antiraketbetoging van 23 oktober 1983 bracht in 400.000 actievoerders op de been – een unicum in de vaderlandse geschiedenis. Dertig jaar later mag het atoomarsenaal dan al flink zijn ingekrompen, het ziet niet naar uit dat alle kernwapens morgen de wereld uit zijn. MO* sprak met topexpert Hans Kristensen van de Federation of American Scientists over Obama’s ontwapeningsbeloften, Irans nucleaire plannen en de modernisering van de bommen in Kleine Brogel.

DOSSIER: Ik ben 20 in 2013 - De identiteit van jonge allochtonen
Hoe zien allochtone jongeren zichzelf en hoe situeren zij zich in de maatschappij? MO* vroeg het aan vijf Mechelse twintigers met buitenlandse roots. Anurag, Karim, Liana, Frederik en Roeland werden geboren rond Zwarte Zondag, beleefden hun tienerjaren na 9/11 en dromen nu over de toekomst. Een zestal experts kaderen hun ervaringen.

REPORTAGE: Het hart van Hezbollahs volksleger
Terwijl sommigen in het Westen warmlopen voor een militaire interventie in Syrië, raakt iedereen afgeleid van het werkelijke doelwit: de Libanese Hezbollah en Iran. Pieter Stockmans keek achter de oorlogsmist en trok voor MO* een maand lang door de mobilisatiebasis van het Syrische regime en Iran: de drie “deelstaten” van Hezbollah in Libanon.

VOORPUBLICATIE: Spionagedoelwit Brussel
Sinds de Koude Oorlog is Brussel een magneet voor buitenlandse geheime diensten. In de spionagearchieven van Berlijn, Boedapest, Boekarest, Praag, Sofia en Warschau ging MO*journalist Kristof Clerix op zoek naar sterke verhalen over de 007-dimensie van de Europese hoofdstad. Een voorpublicatie.

ACTUEEL: Gezocht: huis te kraak
Het is een tegenstelling die moeilijk uit te leggen valt. Zeker in de steden slagen velen er niet in een degelijke, betaalbare woonst te vinden. Tegelijk staan veel gebouwen leeg. Dat wringt, en maakt dat mensen leegstaande panden bewonen zonder huurder of eigenaar te zijn. Soms uit overtuiging, meestal uit noodzaak.

ACTUEEL: Week van de Fair Trade: ‘Wij kunnen lawaai maken’
Oneerlijke machtsverhoudingen in de wereldwijde handelsketens aankaarten. Dat is de missie van Oxfam-Wereldwinkels. ‘We blijven boeren in het Zuiden een minimumprijs voor hun producten garanderen en een fairtradepremie aanbieden. Maar nog belangrijker is dat het hele wereldhandelssysteem fundamenteel verandert.’

DE NIEUWE WERELD: De nieuwe Zijderoute is een oud verhaal - Tussen Istanboel en Ürümçi
Hillary Clinton nam een Zijderoute-initiatief. Hewlett-Packard verzendt zijn computers uit China over een Zijderoute spoorlijn. De Organisatie voor Economische Samenwerking sponsort de aanleg van een Centraal-Aziatische spoorweg. En de EU promoot een transportcorridor tussen Europa, de Kaukasus en Centraal-Azië. Allemaal refereren ze aan de heropening van de Zijderoute. Bruno De Cordier licht de realiteit achter een legende en een merk toe.

ESSAY: India in 5 regels
Europalia India maakt het de komende maanden moeilijk aan een vloedgolf Indiase cultuur te ontsnappen. MO* biedt een overlevingsgids aan voor recepties en nabesprekingen bij al die tentoonstellingen, optredens en debatten uit het land dat het economische wonderduo Sen en Drèze omschrijft als “eilandjes Californië midden in een zee van Afrikaanse ontbering”.

PORTRET: Koerdisch-Iraans cineast Bahman Ghobadi: ‘Ik heb geleerd gelukkig te zijn met het kleine’
De Koerdisch-Iraanse filmmaker Bahman Ghobadi is een gevoelsmens. Dat zie je absoluut in zijn laatste film ‘Rhino Season’, die hij een gedicht in beelden noemt. Hij is een pessimist en een optimist. Hij is wars van politiek, maar kan er niet van wegblijven omdat de Iraanse politieke context zijn levenskeuzen bepaalde.

BAANBREKER: Duurzaam bouwen in Brussel
Tegen 2025 wil Brussel zijn CO2-uitstoot met 30 procent verminderen. Het leeuwendeel van de klimaatwinst wordt momenteel behaald in gebouwen, met renovatie en nieuwbouw. Vanaf 2015 is (bijna-)passiefbouw de standaard voor nieuwbouw.

REDACTIONEEL COMMENTAAR
- Gie Goris over de Navo
- Samira Bendadi over jongeren en identiteit
- Olivia Rutazibwa over de Franse aanwezigheid in Afrika

IN BEELD
- Bijbelse sprinkhanenplaag in Madagaskar
- Het leven is mooi

EN VERDER
- Europese nultolerantie voor Israëlische nederzettingen
- Gouden bergen in Afghanistan
- De schone schijn van Baku
- Europese democratie en Amerikaans imperialisme
- 100 miljard ton CO2 besparen
- 3 vragen aan de activist Tariq Ismaïel over de toestand van Egypte
- Column Bie Vancraeynest
- Recensies

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift