MO*129 is verschenen

Herfst 2018

Op woensdag 5 september is onze herfsteditie verschenen. In deze editie focussen we op concrete manieren waarop steden en gemeenten werk maken van burgerparticipatie en gemeenschapsvorming. Ontdek hier wat dit nieuwe nummer van MO*magazine voor jou in petto heeft.

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 28. Je steunt daarmee ook ons journalistiek project. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Focus: Meer gemeenschap in de gemeente

De kern van elke gemeente is de gemeenschap
Na regen komt zonneschijn. Na neoliberale besparingen, gemeenschapsbezit.

George Monbiot: ‘Iedereen politicus!’
Groot interview met de Britse milieujournalist en schrijver George Monbiot. ‘We hebben meer, niet minder politiek nodig. Meer en directe democratie, niet minder.’ 

De burger doet meer dan kiezen
In oktober gaan we weer stemmen om onze vertegenwoordigers in gemeente- en provincieraden aan te wijzen. Zullen de verkozenen het oor lenen aan hun almaar actievere burgers?

Je schrijft water, je leest democratie’
Reportage over de strijd in Italië om “gemeenschapsgoederen” aan de gemeenschap terug te geven.  Dit is een verhaal van lokaal verzet van burgers en burgemeesters, priesters en juristen tegen “het dictaat van de onzichtbare financiële markten”. 

Peruaanse gemeenschappen kiezen voor zichzelf
In Latijns-Amerika pikt de mijnbouw steeds meer grondgebied in. In Peru is dat inmiddels een vijfde van de totale landsoppervlakte, en de gemeenschappen rond de mijnen zien hun levenskwaliteit gestaag achteruitgaan.

De zon vangen in je eigen net
Afrika staat vandaag op een kantelpunt om de energievoorziening toegankelijk, betaalbaar en schoon te maken, zonder eerst een duur continentomspannend netwerk aan te hoeven leggen.

Vijf redenen waarom gemeenten privatisering terugschroeven of afwijzen
Internationaal is er een opvallende tendens: gemeenten lopen voorop in de terugkeer naar publieke verantwoordelijkheid, na decennia van privatisering van openbare diensten. 

‘De vrije markt is een ramp voor arme mensen’
Hoe kunnen steden zich wapenen tegen de wereldwijde vastgoedspeculatie die gebouwen, straten en pleinen alleen maar ziet als een middel om winst te maken? 

Trends

Bloedbad in Nicaragua
‘Niet de CIA, maar Ortega zelf is de oorzaak van de huidige opstand!’

Stuur het geld terug naar waar het vandaan komt!
Politieke verandering in Zimbabwe onmogelijk zonder terugkeer financiële middelen

Pasjtoense Pakistanen: ‘Wij zijn geen barbaren’
Reportage over de minst opgemerkte belangrijkste beslissing van het jaar: de afschaffing van een koloniaal statuut voor zeven stammendistricten op de grens van Pakistan en Afghanistan. 

Gevaarlijk verliefd op de nieuwe Mandela
Ethiopië is uitgesproken enthousiast over zijn nieuwe premier: Abiy Ahmed. 

Brazilië: ‘In twee jaar tijd twintig jaar achteruitgang’
In oktober kiezen de Brazilianen een nieuwe president terwijl de populairste kandidaat achter de tralies zit. Reportage vanuit een diep verdeeld land in volle achteruitgang.

Verhalen

Leven en vooral veel dood in Afghanistan
‘Dit is ons leven: plots komt er een kogel uit de bergen die het leven van je kind verwoest’, zegt de vader van de tweejarige Ansarullah die een arm verloor door een “verdwaalde kogel”.

‘De kolonisatie was toch ook niet gezellig?’
Wereld kijkt met argusogen naar het vernieuwde AfricaMuseum in Tervuren op 8 december. MO* sprak intussen met verantwoordelijken en kritische waarnemers.

Dubbelinterview: ‘Deze samenleving is structureel racistisch’
Nadia Fadil en Nadia Nsayi over de strijd tegen racisme, historische ongelijkheid en gekleurde privileges: ‘Dekolonisatie is een kwestie van herverdeling – én respect’

‘Oorlog is economie, zo gruwelijk eenvoudig is het’
Portret van Moessa, een vluchteling die het verhaal van de vergeten oorlog in Jemen naar België bracht

Recensies
Opstand, transitie en (klimaat)catastrofe

Lectrrs Prikbord

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 28. Je steunt daarmee ook ons journalistiek project. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.