MO*127 is verschenen

Lente 2018

Op woensdag 7 maart is onze eerste editie van 2018 verschenen. In deze lente-editie focussen we op de toekomst van onze landbouw. Zullen er binnenkort nog boeren zijn om onze snel groeiende wereldbevolking te voeden? Ontdek hier wat dit nieuwe nummer van MO*magazine voor jou in petto heeft.

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 28. Je steunt daarmee ook ons journalistiek project. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Focus: De boer sterft uit. Hoe voeden we straks 10 miljard mensen?

Met vriend als Monsanto hebben boeren geen vijand nodig
Mathieu Asselin voerde een fotografisch onderzoek naar zadenmultinational Monsanto.

Boer zkt. leven
Een stille epidemie wordt het genoemd. Zelfmoord onder boeren. Geruisloos verdwijnt de boer. ‘Hij stopt zelf of stapt uit het leven’, maar de ironie wil: de productie zelf stijgt. ‘Wie zijn de doden dan? Collateral damage?’

Ethiopië doet het schijnbaar weer goed na de Grote Hongersnood
In het noorden van Ethiopië gloort de hoop dat de boeren ooit zelfvoorzienend worden. Jammer genoeg geldt dat niet voor het hele land.

‘Er verdwijnen driehonderd boeren per dag in de EU’
De Europese Unie heeft een productieve landbouw die makkelijk de eigen bevolking weet te voeden. Maar is het ook een duurzame landbouw, en levert hij zijn boeren een fatsoenlijk inkomen op?

Waar het eten in de stad vandaan moet komen
Boeren worden weer hip. Maar zijn de nieuwe initiatieven een reëel alternatief om een groeiende stedelijke bevolking te voeden?

Het veld als laboratorium 
‘De grote uitdaging is om de uitstoot van broeikasgassen om te buigen in de opslag van koolstof. Als we boeren met respect voor de grond, dan lukt dat.’

Landbouw is in Oeganda de meest verwaarloosde prioriteit
Talrijke meren en rivieren maken de grond van Oeganda tot de vruchtbaarste van het Afrikaanse continent. Toch lijdt een kwart van de Oegandezen aan ondervoeding. 

‘Dit is een oorlog om land, Roemenië is het slagveld’
Gedwongen door armoede verkopen Roemenen hun gronden aan buitenlandse, gesubsidieerde, kapitaalkrachtige investeringsgroepen. De grondroof in de graanschuur van Europa komt hard aan, stelde Pieter Stockmans vast.

Wie zal zorgen voor de dagelijkse chapati van 1,7 miljard Indiërs?
De indrukwekkende economische groei heeft nog niet geleid tot het uitbannen van honger en ondervoeding, terwijl de bevolking aangroeit tot 1,7 miljard in 2050 en de klimaatverandering de al amechtige landbouw verder bedreigt. 

Trends

De oorlog die maar niet voorbij wil gaan

Terugkeren naar Irak, een kapot land
De voorbije jaren keerden duizenden Irakezen uit België terug naar Irak. Tine Danckaers zocht hen op in Bagdad.

‘Secularisme is een van de krachtigste uitsluitingsmechanismen’
Nadia Fadil, hoofddocent aan het Centrum Interculturalisme, Migratie en Minderheden van de KU Leuven, had niet mogen ontbreken in het lijstje van invloedrijke intellectuelen.

De nieuwe frontlijn in de strijd voor een kalifaat ligt in Centraal-Mali
Arne Gillis reisde naar Mopti, tegen alle reisadvies in. ‘De jihadisten teren op etnische spanningen en onrechtvaardigheid. Maar achter hun bewegingen schuilen criminele operaties.’

‘Algerije kookt, maar staat niet op ontploffen’
Samira Bendadi was begin februari in Algerije, want nu de prijs van ruwe olie historisch laag is, staat het grootste land van Afrika staat op een kruispunt, zowel politiek als economisch.

Verhalen

Ongewenst: Iraniërs in de VS
De Iraans-Amerikaanse fotograaf Hossein Fatemi toont ‘een universum van honderdduizenden individuen en hun ervaringen’

Exclusief interview met koningin Mathilde over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (sdg’s)
Wat bezielt de koningin om haar schouders onder de sdg’s te zetten? Hoe kwam ze daartoe? En wat hoopt ze te bereiken? Vragen waarop Mathilde ingaat tijdens een lang interview met MO*. ‘2030 is morgen. De verandering moet er vandaag komen’

‘De wereld is een boek en ik wil alle bladzijden lezen’
Voormalig EU-topambtenaar Cees Wittebrood noemt zichzelf een dwangmatige wereldreiziger. Hij heeft in totaal 246 soevereine landen en afhankelijke gebieden op zijn teller. Waarom die drang om landen af te vinken? En wat leert een reiziger dat thuisblijvers ontberen?

Het einde van de witte wereld: een dekoloniaal manifest
‘Het gaat niet om een identiteire uitsluitingsoefening van wie er al dan niet bij hoort of het meest getroffen is door de witte wereld.’ Olivia U. Rutazibwa legt uit waar het wél om gaat.

Vertellingen uit het koninkrijk van de dood
Khaled Khalifeh, Hassan Blasim en Sorj Chaladon scrijven verhalen die ons, als lezer, inzicht geven in wat de verwoestende oorlogen in het Midden-Oosten écht betekenen.

Het prikbord van Lectrr

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 28. Je steunt daarmee ook ons journalistiek project. Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur