MO*135

Lente 2020

Op woensdag 4 maart is de lente-editie van MO*magazine verschenen. In dit nummer hebben we bijzondere aandacht voor de klimaatomslag die nu moet gebeuren. Ontdek hier de inhoud.

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 32. Je kan ook proMO* worden voor slechts 4 euro per maand of 50 euro per jaar. Je krijgt dan ook ons magazine toegestuurd en je geeft ons journalistiek project een extra duwtje in de rug. Opgelet: Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Focus: 2020: nu moet het gebeuren

Het jaar van de waarheid
‘2020 is een kritiek jaar voor de toekomst van onze planeet.’

Valerie Masson-Delmotte: ‘Iedere fractie van een graad telt’
‘De burger van de 21ste eeuw moet alles weten over de klimaatverandering’, vindt de Franse klimaatwetenschapster Valerie Masson-Delmotte. 

In Latijns-Amerika nemen losers de auto
De eenvoudige, revolutionaire oplossing voor vervuilende verkeersinfarcten in de Braziliaanse stad Curitiba? BRT-bussen, én een slim stedelijk beleid. 
 
Klimaatvriendelijk cement, bestaat dat?
De cementindustrie is goed voor acht procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Er wordt volop gezocht naar duurzame alternatieven. 

Wie profiteert van Marokko’s ambitieuze energiewende? 
Marokko wil eind dit jaar 42 procent van zijn elektriciteit opwekken uit hernieuwbare energie. Of de lokale bevolking daar ook zo blij mee is? 

‘Slimme boeren planten bomen’
Boer Carl verving zijn varkens, begon met boslandbouw en wil zijn grond delen met de gemeenschap. Dit is klimaat- en mensvriendelijke landbouw anno 2020. 
 
Bevlogen architecten creëren een aangenaam klimaat in sociale woningen 
Vóór renovatie: drie sociale woontorens in Bordeaux waar je met een boog omheen loopt. Erna: een buurt waar het aangenaam, ecologisch wonen is. 

‘België is het ideale land voor een koolstoftaks’
Zowat het enige waar wij Belgen nog geen belasting op betalen? CO2 uitstoten. ‘Een klimaattransitie is niet mogelijk zonder een prijs op broeikasgassen.’

Klimaatpoker op hoog niveau
Natuurlijk speelt de macht, ook bij internationaal klimaatbeleid. Eén ding is duidelijk: als China niet meedoet, is het moeilijk om onze uitstoot te laten dalen.

‘Laat de bomen groeien’
Bossen zijn de klimaattechnologie die het meest voor de hand ligt. Ze slaan dertig procent van de koolstof op uit de CO2 die wij uitstoten. 

Trends

Bosnië: De tussenstop die een eindpunt bleek
Pak hen op, zet hen weer de grens over. Dat is het migratiebeleid van Kroatië. En zo wordt Bosnië steeds vaker een eindpunt voor mensen onderweg naar Europa. 

Soedan: ‘Wij zullen het land weer opbouwen’
Een studente in een wit gewaad die op het dak van een auto leuzen scandeerde: zij was vorig jaar hét symbool van de revolutie in Soedan. Maar wat nu?

Bolivia: Het turbulente einde van een revolutie 
Het tijdperk van Evo Morales, de ooit zo bewierookte inheemse president van Bolivia, eindigde onlangs als een echte Griekse tragedie. Hoe kon dat gebeuren?

Zuid-Soedan: In de wachtkamers van ’s werelds jongste land
Een op de drie Zuid-Soedanezen is ontheemd. MO* ging spreken met de inwoners van de vluchtelingenkampen, over niet thuis zijn in je eigen land.

Een nieuw politiek-economisch model doemt op
Welk nieuwe wereldbeeld doemt op wanneer je de internationale tendenzen samenbrengt? John Vandaele analyseert. 

Verhalen

‘Mensen dachten dat we gewoon beste vrienden waren’ 
Houden van een andere vrouw is ronduit gevaarlijk in Kenia en Kameroen. Dorine en Diana werden gevolgd, uitgespuwd, opgesloten en erger.

Linsey McGoey: ‘De afstand tussen profijt en profiteren is klein’
Moeten rijken de wereld redden? Is kapitalisme een oplossing voor armoede? De Canadese Linsey McGoey schreef er een boek over. 

De dichter als ziener in de Arabische wereld
Betogers scanderen protestverzen, jongeren experimenteren met poëtische taal op sociale media. Poëzie is niet weg te slaan uit de Arabische wereld.

Bangladesh: Vrouwen op de motor in een mannenmaatschappij
Motoren zijn razend populair bij vrouwen in Bangladesh. Want ze zijn de veiligste manier om je te verplaatsen zonder dat mannen je lastigvallen.

Recensies 
Pieter Stockmans gaat op zoek naar de sporen van revolutie en dictatuur in de Roemeense literatuur. Gie Goris ontleedt dankzij twee nieuwe boeken hoe een bedrijf de wereldmacht Indië kon koloniseren.

MO begrijpt ‘t niet zo
Cartoons van Lectrr

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 32. Je kan ook proMO* worden voor slechts 4 euro per maand of 50 euro per jaar. Je krijgt dan ook ons magazine toegestuurd en je geeft ons journalistiek project een extra duwtje in de rug. Opgelet: Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur