MO*138

Winter 2020

Op woensdag 2 december is de wintereditie van MO*magazine verschenen. In dit nummer hebben we speciale aandacht voor verzet en activisme anno 2020. Ontdek hier de inhoud van MO*138.

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 32. Je kan ook proMO* worden voor slechts 4 euro per maand of 50 euro per jaar. Je krijgt dan ook ons magazine toegestuurd en je geeft ons journalistiek project een extra duwtje in de rug. Opgelet: Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Focus: Het nieuwe verzet

Commentaar: Waar vinden we vandaag hoop?
Het nieuwe verzet telt nieuwe gezichten, maar steunt op een rijke geschiedenis én een sterk middenveld dat te vaak onder vuur ligt.

‘Wij, vrouwen, zijn de behoedsters van het leven’
Na de burgeroorlog en vervolging en Guatemala: ‘De wonden helen is belangrijk om onze kracht terug te vinden.’

De snelle stoelendans van een ziek politiek systeem
‘De politieke partijen in Peru zijn maffianetwerken met eigen belangen, die er niet voor terugdeinzen de democratische instellingen te gijzelen.’

Als de aandeelhouders revolteren
Klimaatactivisten ontpoppen zich tot aandeelhouders. ‘Het is de enige manier om door te dringen in de hoofden van oliebazen.’

‘We eisen vandaag gelijkwaardigheid in de kooi van de leeuw’
Onderzoekers Emma-Lee Amponsah en Joachim Ben Yakoub laten in een dubbelinterview hun licht vallen op de antiracismebeweging in België anno 2020.

Zaken zo verschrikkelijk dat ze je mond ‘opeten en doorslikken’
Een golf van zwarte lichamen, traangas, waterkanonnen en het geluid van geweerschoten. Chika Unigwe over politiegeweld en protest in Nigeria.

Vloekende vrouwen zijn klaar met het patriarchaat
De recente verstrenging van de abortuswet in Polen stak de lont in het kruitvat. Vrouwen hebben er genoeg van: ‘Fuck you! Rot op!’

De honderd jaar oude droom van de Black Star Line
Eén onafhankelijk Afrikaans land, bevrijd van de kolonisator, en een vloot die de diaspora van over de hele wereld naar die nieuwe thuis zou brengen.

Het gaat niet over geld, het gaat over invloed
Kunnen middenveldorganisaties kritiek geven op de overheid en er tegelijkertijd taken voor uitvoeren?

Het verzet dat de problemen van nu voorzag
Wat blijft nog over van de grote verhalen uit de jaren zestig en zeventig, over milieu en internationale solidariteit?

Trends

Piëta anno 2020 in de Filipijnen
Een rivier van verdriet stroomt in de harten van activiste Reina Mae Nasino en haar familie.

De strijd om de ziel van Belarus
Nu de greep van president Loekasjenko op Belarus verzwakt, breekt de strijd om het land los. Buurland Litouwen gooit zich in de diplomatieke mêlee.

Griekenland gaat autoritair: ‘Ik verwacht woelige tijden’
Het ‘nieuwe normaal’ in het Griekenland van Nea Dimokratia? Meer politiegeweld, corruptie, sociale afbraak en harde repressie.

Mangrovebossen moeten de zee tegenhouden
Verhuizen omdat de zeespiegel stijgt: in Suriname gebeurt het al. Kan een stenen zeedijk of een buffer van mangrovebomen het water stoppen?

‘Zonder voetbal ga ik dood’
Corona treft mensen in armoede extra hard. Voetbal geeft een aantal kwetsbare mensen in Gent een doel in moeilijke tijden.

Gedwongen terugkeer naar het onveiligste land ter wereld
‘Of je als Afghaan bescherming krijgt in Europa, hangt af van het land waar je asiel aanvraagt.’ MO*journaliste Tine Danckaers viste uit waarom.

Verhalen

Hijra’s, van de mythologie naar de zelfkant
Van man naar vrouw, van elite naar vluchthuis. Indiase hijra’s proberen weer een gewaardeerde plek in de maatschappij in te nemen.

Harde dollars in ruil voor een zacht imago
De Kameroenese president/dictator Paul Biya betaalt conservatieve Amerikaanse pr-bedrijven om zijn imago op te poetsen.

Ook Indiase liefdeshuwelijken gaan niet over rozen
‘Love hurts’, maar trouwen uit liefde kost in India vaak nog meer dan enkel hartepijn. ‘Iemand van buiten onze kaste komt hier niet over de vloer.’

‘Lithium is slechts een sluier om een groene levensstijl te verkopen’
Lithium moet Portugal economisch op de kaart zetten. Charis Bastin ging poolshoogte nemen in de gebieden waar nieuwe mijnen gepland worden.

We bundelen onze eigen verhalen
Is het überhaupt nog nodig om verhalen van afroBelgische auteurs te bundelen in een apart zwart boek?

Het zijn mensen die vluchten
Gie Goris tipt vier boeken die de mogelijkheid tot empathie openen, tot meeleven met wat miljoenen mensen dagelijks meemaken.

Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 7,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 32. Je kan ook proMO* worden voor slechts 4 euro per maand of 50 euro per jaar. Je krijgt dan ook ons magazine toegestuurd en je geeft ons journalistiek project een extra duwtje in de rug. Opgelet: Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.