September 2007

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine september 2007.

DOSSIER: DE TOEKOMST VAN DE EUROPESE DEFENSIE
Staat een volwaardig Europees leger in de steigers? Kristof Clerix klopte aan bij defensie-experts, hoorde buitenlandse generaals uit over hun plannen, bezocht militaire hoofdkwartieren en analyseerde strategische documenten die niemand leest. Exclusief in MO*: een blik op de toekomst van de Europese defensie.

DE BUITENLANDSE ZAKEN VAN VLAANDEREN
Drie jaar geleden zette de Vlaamse regering haar buitenlandse ambities op papier. Het blijft hard werken om in Europa en elders in de wereld te kunnen meespelen.

VERSCHOLEN IN HET PELETON
Europa herziet de economische relatie met haar oude kolonies. 11.11.11 vindt dat de rol van België in dit debat transparanter moet zijn.

SPOORZOEKEN
Al zeventig jaar helpt het Rode Kruis mensen die op zoek zijn naar vermiste familie of vrienden.

OPINIE

ANWAR IBRAHIM: ‘MOSLIMS MOETEN ANTWOORDEN MET VOORUITGANG’
De Maleisische politicus Anwar Ibrahim kwam versterkt en gelouterd uit de gevangenis. ‘We komen graag en luidruchtig op voor mensenrechten als ze geschonden worden door de Amerikanen, maar we zwijgen als de dictaturen onder islamitische vlag opereren.’

PAKISTAN GEVANGEN IN SPIRAAL VAN GEWELD
De ene politieke ramp na de andere overkomt Pakistans president-generaal Musharraf. Volgens Pervez Hoodbhoy zien we nu waartoe de intieme relatie tussen leger en islamisten leidt.

RWANDA: DE BITTERE SMAAK VAN WRAAK
Het verwerken van de traumatische genocide in Rwanda loopt spaak, en daar helpt ook de traditionele Gacaca-rechtspraak niet tegen. De helft van de Hutu-bevolking leeft als beschuldigde en van verzoening lijkt amper sprake.

ECUADOR: ÉÉN JAAR OM DE BIODIVERSITEIT TE REDDEN
Ecuador belooft zijn grootste, onontgonnen olieveld níet te exploiteren om de biodiversiteit te sparen. De internationale gemeenschap moet wel de gederfde inkomsten vergoeden.

‘WE BEVINDEN ONS AAN DE VOORAVOND VAN EEN REVOLUTIE’
Jacqueline McGlade, directeur van het European Environment Agency (EEA): ‘De toekomst waarvoor we nu de fundamenten leggen, zal er totaal anders uitzien dan de wereld van vandaag.’

FOTOREPORTAGE: RODE ROZEN UIT ETHIOPIË
Ethiopië heeft veel meer in zijn mars dan oorlog en droogte. Patrick de Roo verrast met weelderige beelden uit Debre Zeit. Al blijken ook hier de gekweekte rozen niet zonder doornen.

ESSAY: DE INFANTIELE CONSUMENT
‘Als je wilt dat het consumentenkapitalisme zegeviert, moet je van kinderen consumenten maken of van consumenten kinderen.’ Een voorpublicatie uit De infantiele consument van Benjamin Barber.

BALOJI (EX-STARFLAM) TUSSEN CONGO EN BELGIË
‘Ik had gedacht dat ik me in Congo eindelijk thuis zou voelen en niet anders zou zijn dan de anderen.’

En verder:

  • Radicaal internet
  • Groen Amerika
  • Duurzaam verstedelijken
  • Kennis voor de armen
  • Compenseer je uitstoot
  • De Mondiale Belg

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift