September 2008

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine september 2008.

FINANCIËLE SPECULATIE MEE VERANTWOORDELIJK VOOR VOEDSELCRISIS
Over geldhonger en lege magen

Leidt financiële speculatie tegenwoordig tot doden? Dat is waarschijnlijk. De toenemende interesse van de financiële wereld in de grondstoffenprijzen draagt bij tot de stijging van de energie- en voedselprijzen. Ook Belgische grootbanken spelen dat spel mee. De Wereldbank berekende dat de prijzencrisis de voorbije maanden honderd miljoen mensen in extreme armoede duwde.

PROFESSOR-RAPPER-OPINIEMAKER CORNEL WEST:
‘Obama is het toppunt én einde van de American Dream’

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn hét nieuwsitem van dit najaar. En Barack Obama is het centrum van de mondiale aandacht. Tijd voor een gesprek met een van de meest gerespecteerde intellectuelen uit zwart Amerika: Cornel West. Hij steunt Obama ‘omdat McCain louter een verlengstuk is van de rampzalige Bushpolitiek’, maar hij heeft zijn twijfels bij Obama’s sociale en economische keuzes.

EU OPENT MIGRATIECENTRUM IN MALI
‘De vooruitgeschoven wachttoren van Fort Europa’

In de Malinese hoofdstad Bamako opent de Europese Unie op 6 oktober een Centrum voor Migratie. Nog voor het Centre d’Information et de Gestion de Migrations (Cigem) goed en wel van start is gegaan, krijgt het al tegenwind van vluchtelingenorganisaties. Die zien het als een ‘vooruitgeschoven wachttoren van Fort Europa’.

AMERIKAANSE VIERDE VLOOT OPNIEUW OPERATIONEEL
Liever een goede buur dan een verre vriend

Zuid-Amerika is volop bezig zich te ontwikkelen tot een autonome regio en wil niet langer als achtertuin van de VS behandeld worden. Washington volgt de evolutie argwanend. Na bijna zestig jaar is de Vierde Vloot opnieuw ontplooid, de Amerikaanse marine die de Latijns-Amerikaanse wateren controleert.

LATINO SUPERSTER JUANES
‘Elke Colombiaan droomt van de vrede’

Samen met Ingrid Betancourt en Shakira behoort Juan Esteban Aristizábal Vásquez (35) alias Juanes tot het selecte lijstje van Colombianen met wereldfaam. De zanger sleepte de voorbije jaren maar liefst twaalf Latin Grammy en negen MTV awards in de wacht, verkocht wereldwijd meer dan tien miljoen cd’s en stond op nummer één in 32 landen. MO* sprak met de sympathieke latinoster over cumbia, mariuhana en zijn allergrootste liefde: Colombia.

TE VEEL VERSNIPPERING, TE WEINIG COHERENTIE
Ontwikkelingslanden verzuipen in de hulp

Begin september verzamelen arme en rijke landen in Accra, Ghana, om afspraken te maken over het beter organiseren van de wereldwijde ontwikkelingshulp. Minder versnippering, betere coördinatie, meer controle van de ontwikkelingslanden op projecten, programma’s en investeringen: niemand is tegen. Waarom gaat het dan zo moeizaam vooruit?

GRONDSTOFFEN: VLOEK OF ZEGEN? (1)
Ghana is de beste leerling van de klas

Ghana heeft twee wereldberoemde exportproducten: cacao en goud. Daarnaast wordt er bauxiet en mangaan ontgonnen en is onlangs olie en gas ontdekt voor de Ghanese kust. Maar zorgt de ondergrond van Ghana ook voor duurzame ontwikkeling? Op uitnodiging van de ngo FOS –in het kader van de komende campagne rond waardig werk– ging MO* in Ghana een kijkje nemen.

GRONDSTOFFEN: VLOEK OF ZEGEN? (2)
De militarisering van mijnbouw in Noord-Kivu

De handel in mineralen zou de drijvende kracht moeten zijn voor de economische groei van Congo. Toch blijft het Afrikaanse land gevangen in een spiraal van armoede. Onderzoeker Nicolas Garrett (UGent) trok naar Noord-Kivu, ging ondergronds in de mijn van Bisie en bestudeerde wat er met kostbare grondstoffen gebeurt eens die het daglicht zien.

BIRMA
Het volk wacht op de val van het regime

In september herdenkt Birma het neerslaan van de opstand van 1988. Twintig jaar later zitten de generaals nog steeds stevig in het zadel. Sue Tack reisde door Birma en verbleef enkele maanden bij Birmese vluchtelingen in het noorden van Thailand. Ze beschrijft de machteloosheid van de Kayan.

JODENDOM, CHRISTENDOM EN ISLAM
Heilig vuur in een brandende wereld

Het geloof in één enkele waarheid heeft hoge maatschappelijke kosten. Dat is de basisstelling van het nieuwe boek van de Duitse filosoof Peter Sloterdijk, misschien wel de meest bekende en invloedrijke filosoof van vandaag. In Het heilig vuur. Over de strijd tussen jodendom, christendom en islam presenteert Sloterdijk een fundamentele analyse van religies die vanuit het geloof in één God ook aanspraak maken op universele geldigheid. Een voorpublicatie uit hoofdstuk twee. Zet u schrap.

VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN
Werk in uitvoering

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben één van de snelst groeiende economieën ter wereld. Daardoor is de nood aan gastarbeiders enorm hoog, vooral in de bouwsector. Meer dan driekwart van de inwoners van de Emiraten zijn buitenlanders. Ze maken negentig procent van de werkende bevolking in de privésector uit.

Stadswandeling in Molenbeek
Sint-Jans-Molenbeek staat bij weinig toeristen in Brussel bovenaan het lijstje van te bezoeken plaatsen. Nochtans bieden stadswandelingen tijdens de ramadan de ideale formule om nieuwe paden te verkennen. Dragen begeleide wijkbezoeken bij tot culturele uitwisseling of bevestigen ze vooroordelen en clichés?

Gedachten bij alweer een millenniumtop
In september sturen alle landen van de wereld hun staatshoofd, regeringsleider of buitenlandminister naar New York waar, zoals elk jaar, de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties samenkomt –de diplomatieke hoogmis bij uitstek. Dit jaar zal een high level meeting zich buigen over de Millenniumontwikkelingsdoelen die de armoede in de wereld willen halveren tegen 2015. Opinie van John Vandaele.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.