September 2009

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine september 2009.

De affaire-Belliraj: Slechts één man kent de hele waarheid
De officiële vertegenwoordiging van de Marokkaanse geheime dienst in Brussel is al maandenlang gesloten. Het boterde reeds een tijdje niet meer met de staatsveiligheid,  en sinds de affaire-Belliraj is de relatie tussen de twee inlichtingendiensten helemaal verziekt. Alain Winants, chef Staatsveiligheid: ‘Dit kan enkel faliekant aflopen.’

Exclusief interview met Rafael Correa, de president van Ecuador
Op tien augustus is Rafael Correa aan een nieuwe ambtstermijn begonnen als president van Ecuador. Hij wil zijn land bevrijden van wat hij ‘de lange nacht van het neoliberalisme’ noemt. Daarmee plaatst Correa zich op de lijn van de linkse regeringen in Latijns-Amerika, zij het met heel eigen accenten. Alma De Walsche had in Quito een exclusief interview met de president. 

Exclusief interview met Morgan Tsvangirai: ‘Die scherpe bitterheid tussen ons is verdwenen’
Na een bitse strijd over de verkiezingsuitslag gooiden Zimbabwaans oppositieleider Morgan Tsvangirai en zijn aartsrivaal Robert Mugabe het in februari op een akkoordje:  Mugabe bleef aan als president, Tsvangirai werd hoofd van de ‘regering van nationale eenheid’. MO* had een exclusief gesprek met de premier van Zimbabwe. ‘We kruipen uit het dal. Zimbabwe bevindt zich in een onomkeerbaar veranderingsproces.’ 

Jongleren met gebakken lucht
Om aan zijn Kyoto-verplichtingen te voldoen, koopt België onder meer uitstootrechten in het buitenland. Drie jonge journalisten gingen voor MO* op zoek naar de tastbare klimaatimpact van een Belgisch miljoenencontract met Hongarije. Kafka werd hun vaste reisgezel.

Opinie: Voordat de bom valt
In september gaat een samenwerkingsprotocol van start tussen de Staatsveiligheid en de federale politie. Het werd hoog tijd. De voorbije jaren verliep de samenwerking tussen beide diensten –die waken over uw en mijn veiligheid– immers niet optimaal. En dan heb ik het niet eens over de persoonlijke vetes tussen individuen aan de top van beide diensten maar over een structureel gegroeid probleem.

‘Werk is de sleutel tot integratie’
Midden september start de eenmalige regularisatiecampagne voor sans-papiers. Ze moet een voorlopig einde maken aan de onzekerheid waarin tienduizenden mensen zonder papieren in België verkeren. Maar het blijft gissen wie straks in goede papieren zit.

Belgische wapens voor Kadhafi
Daags na de regionale verkiezingen van juli gaf Waals minister-president Rudy Demotte (PS) groen licht aan FN Herstal voor de export van wapens aan Libië. De wapenproducent mag tweeduizend oproerwapens en een duizendtal aanvalswapens en wisselstukken leveren, goed voor een contract van 11,5 miljoen euro. Alle regeringspartijen, inclusief Ecolo, schaarden zich achter de deal. Want als FN Herstal geen wapens mag leveren aan Kadhafi, aan wie dan wel?

Een les in Respect
Het gevaar van religieus fundamentalisme, obscurantisme en de ‘achteruitgang van de situatie van de vrouw’, daar heeft de organisatie Ni Putes Ni Soumises Brussel-Wallonië een remedie voor: de Guide du respect. Het boekje werd door de politieke klasse met veel enthousiasme onthaald en vond zijn weg naar middelbare scholen. Maar de kritiek is scherp, ook vanwege overtuigde secularisten. 

Fotoreportage: Leven op de frontlijn van de klimaatsverandering
De Brahmaputra is één van de grote levensaders van India en Bangladesh, waar de rivier Jamuna heet. Op de chars in deze machtige stroom leven meer dan vier miljoen mensen op de frontlijn van de klimaatverandering. Chars zijn kleine, laaggelegen zandbanken die ontstaan of verdwijnen door het wassende water. Sommige chars blijven vele jaren bestaan, andere worden na één jaar alweer door de rivier opgeslokt.

Essay: Op zoek naar God in Iran
Iran zou fundamenteel veranderd zijn door de presidentsverkiezingen en de daarop volgende straatprotesten. Toch heeft de Islamitische Republiek nog niets van haar greep op het dagelijkse leven van de miljoenen Iraniërs verloren. Aatish Taseer beschrijft hoe de tirannieke regelneverij van de theocratie het geloof zelf uitholt en hypocriet maakt.

Portret Natasha Atlas: Nostalgie naar vrijheid met waardigheid
‘Ik behoor tot een nieuwe soort mensen’, zegt zangeres Natasha Atlas, zonder dat het pretentieus klinkt. Haar roots vormen een ingewikkeld netwerk dat Europa en het Midden-Oosten verbindt. En haar muziek behandelt grenzen zoals dat ook in de ware wereld zou moeten gebeuren: als raakpunten.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.