September 2010

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine semptember 2010.

DOSSIER: SANS-PAPIERS IN DE UITVERKOOP
Twee halen, één betalen
Niet alle werkgevers in België nemen het even nauw met de arbeidsrechten van werknemers zonder papieren. Wanneer clandestiene arbeidsmigranten een werkongeval hebben of economisch worden uitgebuit, staan ze voor een dilemma. Als ze hun rechten willen doen gelden, lopen ze het risico uitgewezen te worden. Tine Danckaers houdt de pijnlijke uitwassen van ’s lands parallelle zwartwerkcircuit tegen het licht.

ONDERZOEK IN DE PAPIERPLANTAGES VAN BAHIA, BRAZILIË
Duurzaam op papier
Ngo’s, stadsbesturen en uitgeverijen stappen wereldwijd over op FSC-gecertificeerd papier. Voor de gewone consument zijn er naast kopieer- en printpapier nu ook papieren zakdoekjes en zelfs behangpapier met het boompjes-logo. Om te onderzoeken of het groene imago van al dat papier wel gerechtvaardigd is, trok MO* op onderzoek naar de eucalyptusplantages van de Braziliaanse deelstaat Bahia.

HELEN CLARK OVER ONTWIKKELING EN MILLENNIUMDOELSTELLINGEN
‘Sociale bescherming is geen restgedachte, maar een noodzakelijke investering in duurzame ontwikkeling’
In de aanloop naar de wereldtop over de Millenniumdoelstellingen (MDG’s) in New York op 20 september had MO* een exclusief gesprek met Helen Clark, hoofd van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP). ‘Als ik op werkbezoek ga in ontwikkelingslanden, wil ik niet rondgevoerd worden naar al die kleine projecten. Ik wil vooral kennismaken met zaken die vermenigvuldigbaar zijn, die voor echte verandering op nationaal niveau zorgen.’

ESSAY DOOR JEAN ZIEGLER
Haat tegen het Westen
Volgens Jean Ziegler, voormalig VN-Speciaal Rapporteur voor het Recht op Voedsel, wordt een grote meerderheid van de volkeren van het Zuiden gedreven door een diepe haat tegen het Westen. Die onuitroeibare emotie mobiliseert mensen, maar verlamt de Verenigde Naties. Het Westen blijft blind, doof en stom tegenover deze identiteitsbetuigingen van de volkeren van het Zuiden, die voortkomen uit een diep verlangen naar emancipatie en gerechtigheid.

NEDERLANDSTALIG ONDERWIJS IN BRUSSEL
Plaatsgebrek en politieke desinteresse
In Brussel zitten niet alleen de elitescholen maar ook de wijkscholen eivol. Om de demografische tsunami van de komende jaren op te vangen, moeten op korte termijn meer dan 15.000 nieuwe plaatsen gecreëerd worden. Vlaanderen lijkt de hoofdstad in de steek te laten.

ONDERWIJS
Taalkennis: sleutel of slot?
Europese landen leggen bij hun integratiebeleid steeds meer de nadruk op taalkennis en culturele inschakeling. Ook België zit mee in die ontwikkeling, al bestaan er grote verschillen tussen het beleid in Vlaanderen en Franstalig België.

HET EUROPESE BURGERINITIATIEF
‘Mickey Mouse for president? Afgekeurd’
Europese burgers die binnen het jaar een miljoen handtekeningen verzamelen in negen EU-lidstaten kunnen een wetgevend initiatief op de agenda van de Commissie plaatsen. Op die manier wil de EU tegemoetkomen aan de verzuchting dat ‘Europa te ver van de mensen staat’. Critici vrezen dat het Burgerinitiatief misbruikt kan worden door machtige lobbygroepen.

DEMONSTREREN IN RUSLAND
Poetins laatste opposanten
Ze komen nog altijd samen, de versplinterde fracties van de Russische democratische oppositie. Het enige wat hen samenhoudt, is een afkeer van premier Vladimir Poetin. Verslag van een tweemaandelijks circus.

STAKINGSGOLF IN EGYPTE
De grootste sociale beweging van het Midden-Oosten
Meer dan twee miljoen werknemers namen de voorbije jaren deel aan meer dan drieduizend acties in Egypte. Maar aangezien dat niets met moslimfundamentalisme te maken heeft, blijft de sociale beweging onzichtbaar voor onze media. Dirk Wanrooij bericht vanuit Caïro.

MALINESE ZANGERES ROKIA TRAORÉ
‘Voor Malinezen is morgen gelijk aan insjallah’
Zelf voelt ze dat naar eigen zeggen niet altijd zo aan, maar de Malinese Rokia Traoré staat aan de absolute top van de Afrikaanse muziekscene. Ze mag dan maatje 34 hebben, ze heeft een stem die zindert van de donkere aarde tot aan de hemel. Daarmee rijgt ze Europese rock, blues en West-Afrikaanse muziektradities aan elkaar.

OPINIE TINE DANCKAERS
Antwerpen loopt Achter
Benieuwd of ’t Stad  de dossiers van de voorbije regularisatiecampagne al heeft doorgestuurd. De aanvraagperiode van de campagne is intussen acht maanden voorbij, net zoals deadline die Antwerpen zichzelf oplegde.

GESTRAND IN TRANSITLAND LIBIË
‘We kunnen niet terug, we kunnen niet verder’
Op doortocht naar Europa stranden heel wat vluchtelingen uit sub-Saharaans Afrika in Libië. De EU probeert via een peperduur samenwerkingsakkoord met Tripoli de vluchtelingenstroom aan de Libische grens tegen te houden. Duizenden mensen zitten vast in transitzone. De Belgische fotografe Mashid Mohadjerin, winnares van de World Press Photo in 2009, trok voor MO* naar Libië en bracht Aleb, Daniel, Ahlas en Uche voor de lens.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.