Windmolens uit suiker en zonnebloempitten

‘De olieramp in de Golf van Mexico zou windmolenproducenten moeten aanzetten om over te schakelen naar milieuvriendelijke alternatieven’, aldus het Oost-Vlaamse bedrijf Nunno. Bij de productie van windmolens worden momenteel te veel oliederivaten gebruikt, zegt het bedrijf. Daarom wil Nunno windmolens maken van aluminium, inox en natuurlijke harsen uit suiker, zonnebloempitten, soja en koolzaad. Moeten windmolens milieuvriendelijker worden geproduceerd? MO* vroeg het aan Kristof Debrabandere en Sara Van Dyck van de Bond Beter Leefmilieu.
 ‘De milieu-impact van windmolens kan ongetwijfeld nog verbeterd worden, het is tenslotte een relatief nieuwe technologie’, aldus Debrabandere en Van Dyck. ‘Windmolens worden vandaag gemaakt uit staal, koper, epoxy en andere synthetische harsen. Het gebruik van gerecycleerd staal of aluminium kan daarom zeker voordelen opleveren.
Ook het vervangen van synthetische harsen en epoxy door kunststoffen uit “nagroeibare” grondstoffen kan een waardevolle piste zijn.’ Debrabandere en Van Dyck wijzen er wel op dat windmolens nu reeds duurzame producten zijn: ‘De productie van kunststoffen vertegenwoordigt tussen de zes en acht procent van de globale olieconsumptie.
Het merendeel van de olie wordt nog steeds gewoon verbrand –voor transport, verwarming en energie. Beweren dat windmolens mede de oorzaak zijn van de olieramp omdat olie wordt gebruikt tijdens hun productie en installatie, is daarom bijzonder kort door de bocht. Ook bij de productie en het transport van bioharsen worden immers fossiele energiebronnen ingezet.’
Debrabandere en Van Dyck pleiten voor onderdelen die eenvoudig te recycleren zijn en uit gerecycleerde materialen bestaan. ‘Omdat ook hernieuwbare materialen niet oneindig beschikbaar zijn, is het recycleren ervan minstens even belangrijk als het recycleren van niet-hernieuwbare materialen. Bioharsen inzetten in plaats van synthetische harsen maakt het geheel niet recycleerbaar.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3049   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift