September 2011

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine september 2011.

DOSSIER: ONGELIJK ONDERWIJS IN BRUSSEL: Het kind van de communautaire rekening
Het onderwijs in Brussel reproduceert de sociale ongelijkheid. Dat wijzen diverse rapporten uit. De vaststellingen zijn niet nieuw, de vraag dringt zich dan ook op waarom de maatregelen uitblijven. Het antwoord is o zo Belgisch.

ONENIGHEID OVER EUROPEES GRONDSTOFFENBELEID: ‘Brussel is gebouwd op de plundering van Congo’
Grondstoffen zijn volgens ontwikkelingseconoom Paul Collier hét belangrijkste ontwikkelingsthema van het komende decennium. De Europese Unie, ‘s werelds grootste importeur van mineralen en nog steeds de grootste handelspartner van Afrika, heeft dan ook een enorme verantwoordelijkheid om de ontwikkelingslanden toe te laten het potentieel van die grondstoffen ten volle te realiseren.

INTERVIEW MET EX-PRESIDENT NIGERIA OLUSEGUN OBASANJO: ‘Armoede, ongelijkheid en corruptie zijn nauw met elkaar verbonden’
Nigeria is wellicht het belangrijkste Afrikaanse land, met enorme natuurlijke rijkdommen en een grote, ambitieuze bevolking. Toch scoort het slecht voor menselijke ontwikkeling en prijkt het bovenaan de corruptielijsten. Olusegun Obasanjo was president van de West-Afrikaanse grootmacht. MO* sprak met hem over olie, armoede en het belang van assorterende kleuren.

KERNAFVAL IN BULGARIJE: Nucleair ramptoerisme
Radioactieve picknicksites, nucleair vervuilde speelplaatsen, besmette rivieren. De ontginning en verwerking van uranium laten sporen na in Bulgarije. Toch plant Sofia nog een nieuwe kernreactor.

NIEUWE GRONDWET EN SOCIALE ONRUST IN MAROKKO: ‘Wij laten niet los’
Marokko heeft een nieuwe grondwet. In zijn toespraak naar aanleiding van de twaalfde verjaardag van zijn troonbestijging heeft koning Mohamed VI erop aangedrongen de vervroegde verkiezingen van 7 oktober niet uit te stellen. En de 20-februari-beweging blijft protestacties organiseren en radicale hervormingen eisen. Samira Bendadi volgde de hete zomer in Marokko.

HONDURAS: Aan de palmbomen kleeft bloed
Twee jaar na de staatsgreep woedt in het noordoosten van Honduras een vuile oorlog die de regio dreigt te destabiliseren. Boerenorganisaties in Bajo Aguán zijn het slachtoffer van intimidaties en moorden, uitgevoerd door de privémilities van een handvol schatrijke grootgrondbezitters die in Honduras de lakens uitdelen.  

HET ASIELBELEID VAN ISRAËL: Het land zonder melk en honing
Sinds 2005 zijn in Israël tienduizenden vluchtelingen uit Afrika toegekomen. De meesten zijn afkomstig uit Soedan en Eritrea en staken via de Egyptische Sinaïwoestijn de grens over. In Israël wachtte hen niet bepaald een warm onthaal. 

ONTMOETING MET AUNG SAN SUU KYI: ‘De regering beschermt haar burgers niet’
Op 13 november 2010 liet de militaire junta van Myanmar Aung San Suu Kyi vrij. Is haar herwonnen vrijheid na jaren van opsluiting en huisarrest het begin van een betere toekomst voor alle Myanmarezen? Adam Vink vroeg het aan de Dame, zoals de Nobelprijswinnares genoemd wordt, en feliciteerde haar met haar 66ste verjaardag.

FOTOREPORTAGE: De hel ligt in India
Jharia is een stad in de oostelijke Indiase deelstaat Jharkhand. Zeshonderdduizend mensen leven er midden de brandende steenkoolvoorraden. De rijkdom van de regio vergiftigt zijn bewoners.

ESSAY DOOR WALDEN BELLO: Was 11 september 2001 werkelijk zo belangrijk?
Tien jaar na datum regent het opinies over op welke manier 9/11 de geschiedenis heeft veranderd. Maar hoe wordt de impact van de terreuraanslagen ingeschat door waarnemers in het Zuiden? MO* vroeg Walden Bello om zijn ideeën over 9/11 op papier te zetten. Bello is columnist bij Inq.net, lid van het Huis van Afgevaardigden in de Filipijnen en analist bij het in Bangkok gevestigde onderzoeksinstituut Focus on the Global South.

PORTRET DAMIAN MARLEY: ‘Uiteindelijk komen we allemaal uit Afrika’
Damian Marley was bijna drie toen zijn wereldberoemde vader, Bob Marley, in 1981 stierf. “Junior Gong” belichaamt en vernieuwt zijn vaders muzikale erfenis, maar zet ook het politieke en spirituele werk van Bob “Tuff Gong” Marley verder. De terugkeer naar Afrika blijft een centraal thema, al verloopt die in de 21ste eeuw niet langer per boot.

POLEN PUSHT OOSTELIJK PARTNERSCHAP: Maak de beer niet boos
Als voorzitter van de EU wil Polen opnieuw de banden aanhalen met de oostrand van Europa. Door de Arabische lente en interne financieel-economische uitdagingen leek de regio wel van de Europese agenda verdwenen. Op de achtergrond spelen de geopolitieke verhoudingen tussen Brussel en de Russische beer.

DREIGBRIEF AAN DE DALAI LAMA
David Van Reybrouck en Jeroen Theunissen schrijven een dreigbrief aan de dalai lama. “Hoe doet gij dat eigenlijk, mijnheer den dalai lama, als NIET-DEMOCRATISCH staatshoofd zo populair blijven in het Westen?”

En verder

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.