Voetnoten in het Midden-Oostenconflict

In 1956 schoten Israelische soldaten het Gazaanse Khan Yunis en Rafah, de grensstad tussen de Palestijnse Gazastrook en Egypte, 111 Palestijnen dood. In de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict is dit bijna een vergeten voetnoot.

Stripjournalist Joe Sacco verbleef in 2003 een paar maanden in Gaza, vastbesloten om de waarheid achter dit nauwelijks onderzochte drama te ontrafelen. Met Gaza 1956 maakte Sacco wellicht zijn beste journalistieke strip van een toch al indrukwekkend oeuvre.

Sacco neemt de lezer mee op sleeptouw, je leest de getuigenissen van Palestijnse verzetststrijders, Israëlische ex-militairen, familie van de slachtoffers. Samen met de gestileerde gezichtsuitdrukkingen en tekeningen over de ruimtelijke context waarin alles zich afspeelde, krijgt het geheel een filmische dimensie.

Sacco’s zoektocht naar de feitelijkheden –was het een massamoord of een vreselijke vergissing van het Israëlische leger- werd soms onthaald op verbazing. Waarom wil iemand het over 1956 hebben terwijl meer dan vijftig jaar later het conflict nog veel vaster is komen te zitten? Dat is nu net de sterkte van dit boek: het toont hoe complex de realiteit is in dit zeer gepolariseerde conflict. 1956 was immers het jaar waarin de Sinaï-oorlog plaatsvond tussen Israël en Egypte, die toen de Gazastrook bezette en onder militaire controle hield.

Gaza 1956 door Joe Sacco is uitgegeven bij Atlas. 432 blzn. ISBN: 9789045017532

Je kan dit boek met 2,5 euro korting bestellen bij boekhandel De Groene Waterman via groenewaterman@groenewaterman.be. Vermeld bij je bestelling ‘MO*’.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2838   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur