Wereldvoedselsysteem onder druk

De beelden van de hongersnood in de Hoorn van Afrika drukken ons nog eens met de neus op de feiten: voedsel is geen evidentie. Die hongersnood is geen speling van het lot maar wordt veroorzaakt door tal van factoren: de aanhoudende droogte, een heviger El Niño-weersfenomeen, bevolkingsgroei, slecht politiek beleid, jarenlange oorlog… De onderliggende samenhang tussen economie, ecologie, politiek, levenskwaliteit en cultuur blijkt nergens zo duidelijk als op het domein van landbouw en voedsel.

Alma De Walsche

MO*redactie
Latijns-Amerika & ecologie
31 augustus 2011

Precies die samenhang wil het boek Wereldvoedsel. Pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening ook duidelijk maken. Om dat te doen, heeft auteur Guus Geurts een bijzondere aanpak ontwikkeld. Het boek, rijk voorzien van foto’s, begint bij de organisatie van de voedselvoorziening in Noord en Zuid vandaag, analyseert het beleid en de machtsverhoudingen, ontrafelt de schijnoplossingen en sluit dan af met een reeks inspirerende bewegingen zoals Via Campesina en Transition Towns of alternatieve benaderingen zoals agroforestry en de agro-ecologische landbouw.

Elk van die vier hoofdstukken begint met heel concrete cases waarin telkens wordt bekeken hoe gelijkend of verschillend dit is voor Noord (Nederland in dit geval) en Zuid. Daarna volgt telkens een uitgebreid deel met analyse en achtergrond bij die concrete situatieschetsen. Die indeling geeft het boek een wat artificieel karakter, maar het maakt het wel erg geschikt voor wie rond het thema voedsel wil debatteren.

Het boek geeft ook heel wat verrassende weetjes mee, zoals de vaststelling dat onze voedselproductie helemaal niet zo efficiënt is, als we weten dat we voor iedere calorie voedsel die we produceren tien calorieën energie nodig hebben. Voor wie op zoek is naar een erg toegankelijk boek over landbouw en voedsel op wereldvlak, en het domein in zijn volle breedte wil beschouwen, is dit boek een aanrader.

Wereldvoedsel. Pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening door Guus Geurts is uitgegeven door De Republiek, Amsterdam. 176 blzn. ISBN 978 90 8605 008 6

LEES OOK

cvc_2k (CC BY-NC 2.0)
Volgens een internationale studie naar het gebruik van antibiotica in diervoeder vermindert een beperking van de vleesconsumptie tot 40 gram per dag antibiotica-resistentie aanzienli
public domain (CC0
Het is vandaag (maandag 16 oktober) Wereldvoedseldag. ‘Voor het eerst in lange tijd wordt het geen goednieuwsshow’, zegt Broederlijk delen in een persbericht.
Jürgen Mangelsdorf (CC BY-NC-ND 2.0)
Driekwart van de honing wereldwijd bevat resten van neonicotinoïden, blijkt uit Zwitsers onderzoek in Science.
U.S. Department of Agriculture (CCO)
Genetisch gemodificeerde organismen telen gaat in Noord- en Zuid-Amerika hand in hand met een toenemend gebruik van giftige herbiciden zoals glyfosaat.

Meest recent van Alma De Walsche

US Capitol (CC0)
De diepe littekens van de Europese kolonisatie in Latijns-Amerika
Meer dan een half millennium nadat Colombus voet aan wal zette op het eiland Hispaniola, is de nieuwe wereld er nog steeds niet in geslaagd onder het juk van die verknechting uit te komen.
© Brecht Goris
Rafael Correa: ‘Latijns-Amerika beleeft een aanslag op de democratie’
Rafael Correa was als president van Ecuador een van de centrale figuren in de linkse golf van het voorbije decennium.
© Brecht Goris
Rafael Correa over Venezuela: agressie van alle kanten
De val van de olieprijs en de dood van Hugo Chávez hebben het land in een puinhoop veranderd. Maar is dat een voldoende verklaring voor de chaos waarin het zich nu bevindt?
Renato Gizzi (CC BT-NC 2.0)
João Doria als Braziliaanse Trump: ‘Ik hóef niet corrupt te zijn, ik ben al rijk’
Nu ook president Temer beschuldigd wordt van corruptie en ex-president Lula veroordeeld werd tot bijna tien jaar gevangenis, is de politieke chaos in Brazilië compleet.