September 2013

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine september 2013.

ACTUEEL: Onzichtbare opstanden
De zomer van 2013 begon met massale straatprotesten in Turkije, Brazilië en Egypte. Niet alle volksopstanden krijgen echter dezelfde aandacht. MO* belicht drie protestbewegingen die voor de Vlaamse media onzichtbaar bleven: Kasjmir, Bolivia en Bahrein.

DOSSIER: Huiswerk voor de wereld. Analyse van het post-2015-debat
Kan de mensheid tegen 2030 de extreme armoede uitroeien en tegelijkertijd het klimaat stabiliseren? Om dat soort vragen draait de zogenaamde “post 2015-agenda”, zoals de discussie over het vervolg op de millenniumontwikkelingsdoelen wordt genoemd. Even belangrijk is de vraag of het in concreto eigenlijk wel iets uitmaakt wat er op dat hoge internationale niveau wordt afgesproken. Analyse van John Vandaele.

INTERVIEW: Chantal Mouffe: ‘Democratie heeft behoefte aan passie en confrontatie’
Is het wereldwijde straatprotest van de voorbije zomer een luidruchtige begrafenis van de democratie, of juist een teken dat burgers haar nieuw leven willen inblazen? Chantal Mouffe, politiek wetenschapster met wereldfaam, geeft haar visie. Interview door Gie Goris.

ANALYSE: De Grote Sektarische Oorlog. Hoe sjiieten en soennieten tegen elkaar worden opgezet
Heeft de Arabische Lente een eeuwenoud conflict tussen soennieten en sjiieten naar de oppervlakte gebracht? Zijn de soennitisch-sjiitische spanningen het gezicht van de contrarevolutie die ingezet wordt om de Arabische Lente de grond in te boren? Of is de Grote Sektarische Oorlog een goed uitgestippeld plan om het Nieuwe Midden-Oosten gestalte te geven? Analyse van Samira Bendadi.

ACTUEEL: Gokken met voedsel. Het biobrandstoffendebat laait weer op
Europa wil zich op de kaart zetten als trendsetter in de bio-economie. De ervaring met biobrandstoffen doet echter een aantal verklikkerlichtjes knipperen. De Europese Commissie maakte daarom een wetsontwerp voor herziening van de huidige richtlijnen, waarover in het najaar gestemd wordt. De biobrandstoflobby steigert en heeft het over ‘de doodsteek’ voor de sector.

ACTUEEL: Bulgarije lijkt zich steeds meer af te wenden van de EU
Duizenden Bulgaren demonstreerden in juli in de straten van Sofia. Met leuzen als ‘Politici = maffia’ en ‘Help ons alsjeblief, Europa’ ageerden ze tegen de regering van Plamen Oresjarski en diens veronderstelde banden met oligarchen en de georganiseerde misdaad. De leuzen vertelden tegelijk wat de demonstranten verwachtten van de Europese Unie: hulp.

ACTUEEL: Filipijnen: Vrede in verdeeldheid
Na decennia conflict lijkt er op het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao een einde te komen aan het bloedvergieten. Binnen drie jaar moet er een vredesakkoord zijn waarmee het Moro-volk verregaande autonomie zal krijgen. Zullen de Moro-leiders erin slagen eenheid en stabiliteit te bewaren?

DE NIEUWE WERELD: Afrika, investeerderswalhalla
Met de crisis in het Westen en het onontgonnen Afrikaanse marktpotentieel verkondigen consulenten wijd en zijd dat investeerders nergens zo veel geld kunnen verdienen als in Afrika. Vooral de opkomende economieën lijken de boodschap begrepen te hebben.

BAANBREKER: Mistvangers met een missie
In de eindeloze sloppenwijken van Lima, de miljoenenhoofdstad van Peru, is toegang tot water geen vanzelfsprekendheid. Meer dan één miljoen inwoners blijven verstoken van een aansluiting op het waternet en zijn daardoor gedwongen de buitensporige prijzen van particuliere leveranciers te betalen. Maar er hangt verandering in de lucht. Letterlijk, want op inventieve wijze halen enkele gemeenschappen hier water uit de vochtige zeelucht. Hun doel: de woestijn herbebossen.

PORTRET: Wyclef Jean: ‘Het is een mooie ervaring om voor iemand te leven’
‘Als ze iemand wilden die heel eventjes kwam optreden hadden ze 50 Cent maar moeten uitnodigen!’ schreeuwde hij op het podium van Couleur Café. Wyclef Jean, voormalig frontman van de legendarische Fugees, lokte eind juni ook zonder zijn voormalige bandleden Lauryn Hill en Pras Michel in de gietende Belgische regen een massa naar de betonnen Brusselse festivalweide. Een gesprek met de muzikant, producer, acteur, auteur, hulpverlener en aspirant-politicus.

REPORTAGE: Zomerburgeraars. Vakantiescholen voor nieuwkomers
Terwijl Alice Coopers School’s out for summer uit de boxen knalde, brachten nieuwkomers in Antwerpen en Brussel hun vakantie door op school. Hun doel: inburgeren tijdens de lange zomermaanden om iets vlotter het schooljaar te kunnen starten.

ESSAY: In Mandele se voetspore
Ik wil terug naar Zuid-Afrika. Om voor mezelf uit te maken wat Nelson Mandela heeft betekend. En omdat ik nooit zijn huis, geboortedorp of schuiloorden heb gezien. Misschien neem ik wel toeristen mee. ‘In het spoor van Nelson Mandela’. Zou dat niet aanslaan? Essay van Stefaan Anrys.

OPINIE EN REDACTIONEEL COMMENTAAR
- Journaliste Alma De Walsche over biobrandstoffen
- Journalist John Vandaele over de ontwikkelingsagenda na 2015
- Hoofdredacteur Gie Goris over het geheven vingertje van het Westen
- Intelligence-specialist Peter Keller over de NSA en ethiek
- Docent Jorge Magasich over een ander Chili

IN BEELD
-
Zomer in Calabrië
- Creatief met Vlaanderen

EN VERDER
- Loodzware taak voor nieuwe Malinese president
- Op weg naar de Afghaanse uitgang
- Europese Investeringsbank wordt wat groener
- De NSA-files
- Tussen Oekraïne en de EU staat Timosjenko
- ‘Milieubescherming vormt een rem op ontwikkeling’
- 3 vragen aan de Indiase milieu-activiste Vandana Shiva
- Bruksel-column Bie Vancraeynest
- Recensies

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift