Verjaardagseditie 2007

Bekijk hier de inhoud van MO*50, het speciale verjaardagsnummer n.a.v. 5de verjaardag van MO*.

In dit verjaardagsnummer van MO* blikt de redactie vooruit naar 2012. Wat mogen de lezers van MO* (en de rest van de mensheid) de volgende jaren verwachten op het vlak van Noord-Zuidkloof, arbeidsmigratie, klimaatpolitiek, energie-oplossingen, wereldmacht en radicale religieuze politiek?

De kloof tussen arm en rijk lokaliseert
Mondialisering zet de buitenlandse en binnenlandse machtsverhoudingen onder druk. Voeg daarbij de groeiende milieuproblemen en je hebt het recept voor turbulente tijden. Naarmate de werkelijkheid verandert, geraken oude termen achterhaald en duiken nieuwe woorden op. Een analyse van MO*journalist John Vandaele.

Planeet 2.0: Het decennium van de trendbreuk
Nooit eerder waren er zoveel wetenschappelijke gegevens over de toestand van onze planeet beschikbaar en nooit eerder waren de rapporten van de onderzoekers zo alarmerend. Er rest ons nog welgeteld één decennium om een trendbreuk in het beheer van de planeet te realiseren. MO*journaliste Alma De Walsche zet de oplossingen op een rijtje.

Essay: Radicale religieuze politiek
We zijn nog maar een paar jaar ver in de 21ste eeuw en nu al beweren sommigen dat deze eeuw gekenmerkt zal worden door religieuze politiek. Anderen menen dat politici zoals Mahmoud Ahmedinejad en George Bush de religieuze tak afzagen waarop hun macht rust. Een beschouwing van MO*hoofdredacteur Gie Goris bij een actueel fenomeen dat tot voor kort in de nevelen van de geschiedenis leek te verdwijnen.

Goodbye fossiele brandstof
Olie wordt schaarser, gewilder en dus duurder. Een zegen voor de planeet en de mens, als die er tenminste in slaagt tijdig goede alternatieven uit te bouwen. Energiepolitiek is bij uitstek een kwestie van lange termijn, maar iedereen is het er over eens dat de komende jaren cruciaal zijn. MO* werpt een blik op de alternatieven die in de pijplijn zitten.

De Nieuwe Wereldorde: ‘Grenzen zijn irrelevant aan het worden’
Opkomende machten zoals China, India en Brazilië zijn steeds prominenter aanwezig op het wereldtoneel. Ook de EU en Rusland laten hun stem uitdrukkelijker horen. Is het tijdperk van de VS als onbetwiste wereldmacht voorbij? MO*journalist Kristof Clerix trok naar de Verenigde Naties in New York en sprak met een ambassadeur uit Noord en Zuid over de gewijzigde machtsverhoudingen in de wereld. Wie heeft in 2012 de touwtjes in handen?

Arbeidsmigratie in Ierland
Arbeidsmigratie –als antwoord op de vergrijzende arbeidsmarkt– komt de volgende jaren hoog op de Europese agenda. Toch houdt Europa zijn grenzen potdicht uit angst voor een “sociale dumping van niet-geschoolde gelukszoekers”. In Ierland, zowat de snelst groeiende economie in Europa, stelt de grote vraag naar werklustige buitenlandse werknemers blijkbaar minder problemen. Een reportage van MO*journaliste Tine Danckaers.

En verder:

  • Eva Brems
  • Mark Van Bockstael
  • Peter Van de Veire en Chokri Mahassine over 5 jaar MO*
  • Toekomstbeelden van Layla Aerts
  • Mashid Mohadjerin en Nick Hannes

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift