Dossier Superrijken

Al 25 jaar maakt het Amerikaanse zakenblad Forbes jaarlijks een lijstje van de rijkste mensen ter wereld. In 2011 veroverden de groeilanden stormenderhand deze rijkenlijst. Door tegenvallende beursprestaties moesten deze dit jaar gas terug nemen. Maar wat leert ons deze lijst van de 0,000017 procent rijksten van deze wereld in 2012 verder nog?

vr 13/04
CC World Economic Forum
De groeilanden hebben intussen hun plaats veroverd tussen de allerrijksten op aarde. Met acht portretten schetsen we wie zoal deel uitmaakt van deze nieuwe elite, die voornamelijk afkomstig is uit het zuiden, en hoe deze aan haar fortuin is geraakt.
wo 11/04
CC Emmanuel Huybrechts
Een analyse van de bron van de rijkdom van de rijkste mensen op deze planeet wijst uit dat vooral de financiĆ«le sector rijk maakt, met Wall Street op kop. Miljardairs uit de verschillende continenten halen hun rijkdom ook duidelijk uit andere sectoren, met een groot verschil in het belang van bijvoorbeeld de grondstoffensector in de vier windstreken. En ook illegale praktijken kunnen zeer lucratief zijn, zoals de Mexicaan Joaquin ‘El Chapo’ Guzman ons leert: hij werd miljardair door drugshandel.
wo 11/04
CC Spreng Ben
Er zijn vandaag 280 dollarmiljardairs meer in de wereld dan in 2006. De geografische afkomst van de nieuwe superrijken blijkt een goede afspiegeling van de veranderende economische machtsverhoudingen in de wereld.
di 10/04
usdebt.kleptocracy.us
De 1226 dollarmiljardairs in de wereld, die nauwelijks 0,000017 procent van de wereldbevolking uitmaken, bezitten volgens het Amerikaanse vakblad Forbes samen 3,5 biljoen euro. Weinigen kunnen zich bij dit bedrag iets voorstellen. MO.be maakt met enkele vergelijkingen dit onmetelijke fortuin tastbaar.
di 10/04
CC Gobierno Federal
Volgens de berekeningen van Forbes telt de wereld vandaag 1226 dollarmiljardairs, afkomstig uit 59 landen. Iedere persoon op de ranglijst van het Amerikaanse vakblad bezit voor meer dan 750 miljoen euro aan aandelen, vastgoed, jachten, kunst, cash en geld op rekeningen. MO.be zoekt uit wie deze 0,000017 procent rijksten van de planeet zijn.