Een TTIP van de sluier: meer vrijhandel dient de winst, niet de mensen

Wordt de Europese economie beter van het TTIP? En wie profiteert daar dan van? In deze MO*paper zet Emiel Vervliet de feiten en de kritische bedenkingen op een rijtje.

  • CC BY 2.0 Greensefa TTIP, een Paard van Troje? CC BY 2.0 Greensefa

De Europese Commissie wil voor het einde van 2015 succes boeken in een van de meest ambitieuze, maar ook controversiële projeceten van de voorbije decennia: het Trans-Atlantisch

Partnerschap inzake Handels en Investeringen – Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership of TTIP.

Sinds juli 2013 onderhandelt de Europese Unie met de Verenigde Staten over dit omvangrijk handelsverdrag dat een groot deel van de nog bestaande beperkingen op de handel tussen de twee continenten moet doen verdwijnen.

Deze MO*paper zet de feiten én de kritische bedenkingen op een rijtje, met de nadruk op de beloofde sociaaleconomische effecten: wordt de Europese economie beter van het TTIP? En wie profiteert daar dan van?

Over de auteur

Emiel Vervliet is hoofdredacteur van MO*papers. Tijdens zijn actieve carrière werkte hij onder andere voor de internationale vakbeweging en als docent aan de sociale school van Heverlee. emiel.vervliet@telenet.be

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt.

MO*papers worden niet in gedrukte vorm verspreid. Ze zijn gratis downloadbaar op www.MO.be/papers. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zich registreert op www.MO.be/papers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift