Besparingsbeleid vergroot ongelijkheid, ontwikkeling vereist echte investeringen

Volgens UNCTAD veroorzaakt het wereldwijde besparingsbeleid blijvende economische bloedarmoede in het Noorden en remt het de ontwikkelingskansen van het Zuiden. De VN-organisatie pleit in deze paper voor een mondiale New Deal: herstel van de economische groei, regulering van de economie en herverdeling van de inkomens.

Randy Montoya Sandi (CC BY NC-ND 2.0)

 

UNCTAD, de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling, wordt vaak omschreven als de denktank van het Zuiden. Maar in haar rapport van 2017 neemt ze het op voor de hele wereld. Het besparingsbeleid is bijna overal in de wereld het Nieuwe Normaal geworden. Dat beleid is de oorzaak van blijvende economische bloedarmoede in het Noorden en remt de ontwikkelingskansen van het Zuiden. Echt duurzaam herstel is maar mogelijk als de ongelijkheden worden aangepakt en de overheid beter reguleert en meer investeert.

UNCTAD presenteert een mondiale versie van een New Deal, naar het beleid waarmee president Roosevelt in de jaren 1930 de Verenigde Staten uit het moeras van de Grote Depressie haalde. De basisprincipes van dat beleid waren: herstel van de economische groei, regulering van de economie en herverdeling van de inkomens. UNCTAD vult die begrippen in voor de context van een hypergeglobaliseerde economie in langdurige crisis.

Deze MO*paper is een vertaling van het eerste hoofdstuk van het Trade and Development Report 2017 (Beyond Austerity: Towards a Global New Deal), aangevuld met materiaal uit de rest van het rapport. 

Download hier deze MO*paper.

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt.

MO*papers worden niet in gedrukte vorm verspreid. Ze zijn gratis downloadbaar op www.MO.be/papers. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zich registreert op www.MO.be/papers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift