December 2007

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine december 2007.

DOSSIER MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is in alle continenten gekend maar wordt verschillend ingevuld naargelang de regio. Dat blijkt uit een onderzoek van het overheidsagentschap Flanders Investment and Trade in 51 landen. Hebben bedrijven echt meer oog voor mens en milieu of blijft het bij loze beloften? MO* ging op zoek naar de echte betekenis van MVO.

TIJD VOOR TRANSPARANTIE
Hoe goed is het goede doel? Met die vraag lijkt niemand problemen te hebben. Met de antwoorden die Thierry Debels in zijn polemiserend boek met gelijknamige titel geeft des te meer. Zijn pennenvrucht ruikt eerder naar stemmingmakerij dan dat het hard bewijsmateriaal, degelijk onderzoek en kwaliteit naar voor schuift. Toch wakkerde Debels’ oneerlijke mokerslag een essentieel debat aan, zowel in de Noord-Zuidsector als op allerhande webfora.

EU EN AFRIKA SLUITEN NIEUW SAMENWERKINGSAKKOORD
Op 8 en 9 december komen de staats- en regeringsleiders van de Europese Unie en Afrika in de Portugese hoofdstad Lissabon samen om de gezamenlijke EU-Afrika-strategie te ondertekenen.

OPINIE: België: Pleidooi tegen een geruisloos Sarajevo
‘Een nieuw België-project bereidt ons beter voor op de wereld’, zegt MO*journalist John Vandaele.

‘KLIMAATKENNIS MOET IEDEREEN BEREIKEN’
De Nobelprijs voor de Vrede wordt dit jaar verdeeld tussen Al Gore en het IPCC, het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering. MO* had in Delhi een exclusief gesprek met IPCC-voorzitter dr. Rajendra Pachauri.

BIOBRANDSTOFFEN IN PARAGUAY
In Paraguay ziet de agro-industrie de energiegewassen als een historische kans om het land uit de onderontwikkeling te hijsen. De boeren en het milieu betalen echter een hoge prijs voor die groene revolutie. ‘De gewassen worden beschermd, de mensen verdreven.’

BIRMA: SEPTEMBER IS NIET VOORBIJ
Het militaire regime in Birma lijkt onoverwinnelijk. Toch is de toestand niet hopeloos, zegt Kyaw Zwa Moe, de hoofdredacteur van The Irawwaddy.

NIEUWE GENERATIE BELGISCHE HUURLINGEN
De sector van private oorlogsvoering is uitgegroeid tot een miljardenbusiness. Ook Belgische ex-militairen vinden de weg naar het wereldje van Blackwater & co.

‘DE MARKT ALLEEN GAAT HET KLIMAATPROBLEEM NIET OPLOSSEN’
Omdat er geen tijd meer te verliezen is, moet volgens de Britse milieuwetenschapper George Monbiot alles ingezet worden op haalbare alternatieven. ‘Alleen zo zullen we erin slagen de globale opwarming binnen beheersbare grenzen te houden.’.

FOTOREPORTAGE: VRUCHTBARE GROND VOOR FRUSTRATIES
De Vallei van Fergana is het vruchtbare hart van Centraal-Azië. De inwoners voelen zich opzijgezet en slecht begrepen. Geen wonder dat het ongenoegen er groot is.

ESSAY: TOT ZOVER DARFUR
Nederlands tv-journalist Aart Zeeman vraagt zich af waarom de media zo weinig berichten over Darfur. Zelf doet hij er wat aan.

NIEUWE ONTDEKKINGSREIZIGERS
Dichter-beeldhouwer-activist Frans Wuytack wordt geëerd in het boek Persona non grata. ‘We hebben elkaar losgelaten, we zijn elkaar kwijt. We hebben hele volksculturen gedropt in de riolen van de monocultuur.’

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift